Skip to content

Ignalinos bažnyčioje – ir Gimimo, ir „atgimimo“ šventės

Baigiasi adventas. Artėjančios šiųmetės šventos Kalėdos Ignalinos Švč. Mergelės Marijos Gimimo parapijos tikintiesiems – išskirtinės. Tikintieji, švęsdami Dievo atėjimą į Žemę, tuo pat metu džiaugsis ir savo pačių darbu – naujomis energijos spalvomis „atgimusia“ bažnyčia.

Laukimo prasmė

Jei išdrįstume pažvelgti į savo gyvenimą ir savo darbus, nustebtume pamatę, jog visas mūsų gyvenimas, visas laikas skirtas Dievui. Ryte keliamės, vakare gulamės su Dievu. Mes gyvename tokiu tarpiniu laikotarpiu tarp Kristaus istorijos ir to Dangaus, kuriame kažkada būsime. Tokia tikėjimo esmė. Adventas ir yra Dievo laukimo metas. Šiuo įsikūnijimu, kai Dievas ateina į laiką ir erdvę, ir parodo, kad laikas ir erdvė mūsų gyvenime yra tiek pat svarbūs elementai ir nėra šiaip sau. Būna akimirkų, kai mes esame liūdni, prislėgti, būna, kai džiaugiamės. Niekada nebūna tiesiai ir vienodai. Žmogaus gimimas, kūdikystė, paauglystė, jaunystė, branda – tai neišvengiama. Ir mūsų tikėjimo kelyje yra neišvengiami tam tikri momentai, kai ateina susikaupimo, susimąstymo metas. Atėjus Kalėdoms, mes, kaip tikintys žmonės, džiaugiamės, ateina Velykos – vėl džiaugiamės. Bet norint džiaugtis, būtina pasiruošti tam džiaugsmui, susikaupti. Išlaukti tyloje, maldoje, susikaupus, kad, kai ateis laikas, galėtume ištrykšti tuo džiugesiu. 

Renovuota bažnyčia

Ilgą laiką tikintieji ir patys kunigai turėjo rūpesčių dėl bažnyčioje vykstančios renovacijos. Tačiau jau dabar, artėjant šventėms, bažnyčia pasitinka parapijiečius iš dalies „atgimusi“. „Mūsų bažnyčia statyta tikrai palyginus neseniai, tačiau tuo sunkiu metu buvo didžiulis statybinių medžiagų stygius, prastesnė ir jų kokybė, todėl ryžomės renovacijai. Apšiltintos ir naujai pakaltos lubos, sutvarkytos ir  perdažytos sienos – visa tai padaryta tik vienoje bažnyčios pusėje. Dar atnaujinta presbiterijos pakyla, pastatytas naujas marmurinis altorius, sakykla. Dar planuojama įgyti tabernakulį, reikiamus baldus. Kitais metais laukia stoglangių keitimas, nes didžioji dalis šilumos iškeliauja per juos.

Dar ateinančiais metais planuojama tęsti pradėtus lubų šiltinimo ir sienų restauravimo darbus. Labai norėčiau padėkoti Ignalinos rajono savivaldybei parėmusiais šį projektą bei visiems kitiems aukotojams ir parapijiečiams, nes jų indėlis – didžiulis. Žinoma, mes dar turime skolų dėl renovacijos, tačiau susidorosime.

Kai aš atvykau čia. Kaskart užėjus į bažnyčią man trūko joje gyvybės, išbaigtumo. Dar ir dabar labai daug ko trūksta, tačiau idėjų ir minčių su kunigu Valentino Dulko turime, tik jų įgyvendinimui prireiks kokių gal 30-ties metų. Tačiau svarbiausia – kad idėjos po truputį realizuojasi, o kai jos realizuojasi, žmogus patiria dvasinį džiaugsmą. Labai džiaugiuosi, kad dirbame su kunigu Valentinu. Tai kunigas, turintis menininko gyslelę, subtiliai jaučiantis stilių. Šis Beatliejus – didžioji jo rankų darbo dalis.

Turbūt derėtų pasakyti, kad didžiuliai darbai laukia ir Palūšės bažnyčios. Būtina keisti bažnyčios stogą. Tai nėra tik kalbos ir svajos, vyksta jau konkretūs planavimai ir derinimai. Šiam projektui pritarė vyskupas, ekonomas, kultūros ministras, paveldosaugininkai. Pagal projektą Palūšės bažnyčios stogo renovavimas bus finansuojamas iš „Švento sosto“ programos“, – apie kasdienius darbus ir šventines nuotaikas pasakojo Ignalinos dekanas, kun. Vidas Smagurauskas.

Šv. Kalėdų džiaugsmas

Gal pabandykime šiais metais švęsti kitaip: besaikį valgymą, besaikį pirkimą ir bejausmius žodžius pakeiskime kažkuo kitu. Juk svarbiausia šiuo metu yra savęs atradimas ir dėmesys artimam. Gal išdrįskime paklausti: „Gal galiu kuo nors padėti?“, „Kaip tau sekasi, žmogau?“. Kalėdos – tai Dievo atėjimas į Žemę. Kaip Dievas padovanojo save, taip ir mes save padovanokime. Dovanokime brangiausia, ką turime – savo LAIKĄ. Dovanokime jį vaikams, tėvams, seneliams, mylimam žmogui. Kai nebeliks mūsų, o gal nebeliks jų – gražiausia, kas liks – tas laikas, tos akimirkos, praleistos kartu…

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje