Skip to content

Vėl apie kelią į Europą

Štai ir dar vieneri metai nugyventi. Kažin, ar verta daug šnekėti apie tai, kokie jie buvo? Tai jau aprašė visi, kurie tik netingėjo ir kuriems tai priklausė pagal pareigas ar „pašaukimą“, kitaip tariant, tie, kurie turėjo kažkokių sumetimų.

Čia galima prisiminti euro įvedimą. Pasiklausius, ką apie tai radijas ir televizija kalba, paskaičius spaudą, daugiausia, žinoma, elektroninę, nes spausdinta vis geriau gyvenančioje Lietuvoje daug kam tampa neįperkama, o gal tiesiog neįdomi, galima sutikti, kad euro įvedimas tikrai buvo naudingas.

Žinoma, tą naudą pamatė ne visi, tik bankininkai, ekonomistai ir persikrikštiję komunistai. Trumpai tariant, valdžia, ekonominė ir politinė, kas dažniausiai yra vienas ir tas pats. Bet juk šito ir reikėjo tikėtis: valdžia nedaro to, kas nenaudinga jai. O kad tai, kas naudinga valdžiai, paprastai nėra naudinga daugumai visų likusiųjų, kurie prie lovio nėra prisibrovę ar prileisti, irgi yra žinomas dalykas.

Keliuose pernai, kaip ir užpernai, buvo nemažai girtų, kurie žudė ne tik blaivius, bet ir tokius pat gerai įmetusius. Tokie pervargusieji po ratais lindo ir blaiviems, kaip tie, per naujuosius Riešėje prigulę ant kelio pailsėti.

Štai kokie laikai atėjo: po kiekvienos didesnės ar mažesnės avarijos pirmas plunksnos ir liežuvio meistrų klausimas būna: ar vairuotojas buvo blaivus?

Taip, girtumas dabar yra nusikaltimą sunkinanti aplinkybė. Nesuprantu šito: kodėl tą, kuris blaivas lėkė pragarišku greičiu, traiškydamas žmones ir autobusų stoteles, reikia bausti švelniau, negu tą patį padariusį girtą vairuotoją? Rodos, abu turėjo suprasti, ką daro – vienas gerdamas prieš kelionę, kitas be proto lėkdamas.

Dabar valdžia nori padaryti, kad vairuoti būtų galima tik visiškai blaiviems. Ir nesvarbu, kad avarijas paprastai daro tik gerai prisisiurbę. Parašiau „paprastai“, nes tokios statistikos, kiek mirtinų avarijų padarė turėję leidžiamą kiekį promilių, kažkodėl nėra. Valdžiai tokia nenaudinga?

Nežinau, iš tikrųjų to reikia ar ne, bet, mano supratimu, valdžia turėtų padaryti taip, kad pagauti girti kitą dieną ar po savaitės vėl tokie nevažinėtų. Čia bent nauda būtų, Bet šito valdžia nesugeba padaryti, čia ji neįgali. Ką nors uždraudus galima sakyti: matote, mes dirbame. O visa kita – smulkmena. Valdžios darbo tai nesumenkina.

Beje, jau šiemet pasitvirtino sena taisyklė, kad pavojingi ne tik išgėrę, bet ir neatsigėrę. Kėdainių rajone toks gal net visą dieną negėręs pilietis du savo vaikus į šulinį įmetė. Irgi žurnaliūgos pirmiausia klausė: ar blaivus buvo? Kadangi blaivus, gal nesveikas… Po šito kraupumo pasigirdo nedrąsių balsų, kad tokius reikėtų bausti mirtimi, bet juos tuojau pat užgožė pasipiktinusių liberastų choras: negalima pažeidinėti žmogaus teisių! Gal šulinyje tų žmogaus teisų reikėtų paieškoti?

Na, gal dar ką nors apie atšilimą pasakyti? „Pasaulio galingieji“ pernai buvo susirinkę, nusprendė imtis visų priemonių, kad klimatas atšiltų ne daugiau kaip 1,5 laipsnio, nes 2 laipsniais – jau būtų per daug, vanduo Maršalo salas apsemtų. Gaila, sako, tų salų keli šimtai, tiesa, gyventojų nė šimto tūkstančių nėra. Kur mes juos dėtumėm?

Todėl kad šilta nebūtų, reikia visokių apribojimų. O apribojimai, žinia, kainuoja. Oi, gerai kažkas iš to atšilimo rankas pasišildys.

Pabaigai – apie Naujųjų metų šventimą. Čia mes dar labai toli nuo Europos atsilikę. Juk kaip pas mus yra – kai kokį nors mėšliną įstatymą priimti reikia, valdžia sako: taigi taip Europoje yra, jei ir ne visoje Europoje, tai bent kurioje nors šalyje. Tad diegiant naujas europietiškas Naujųjų metų tradicijas mums pirmiausia reikėtų iš Prancūzijos pavyzdį imti. Ten Naujųjų naktį per 800 automobilių sudeginta, o pas mus kiek? Taigis. Nieko, priglausime keletą atbėgusių iki mūsų šių tradicijų specialistų – pasivysime Europą.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje