Skip to content

Šiluma „laužo“ galvas

Praėjusiame laikraščio numeryje, straipsnyje „Su vilkais gyveni – vilku staugi“, rašėme apie problemas, susijusias su šiluma ir kaina už ją daugiabučių namų gyventojams. Tęsiame tą pačią temą, kadangi liko dar neišsakytų minčių, o po straipsnio atsirado naujų.

Bene svarbiausia yra tai, kad mes rašome iš esmės abstrakčiai. Kiekvienas daugiabutis, net ir analogiškas kitam, nebus toks pats. Paskambinę skaitytojai nenori pasisakyti kuriame name gyvena, bet prašo išaiškinti, kodėl jie moka tiek, o ne tiek. Kaip jau minėjau, yra keletas faktorių, nuo kurių ir priklauso namo šildymui sunaudojamos šilumos kiekis. Tai ir namo sandarumas, renovuotas ar nerenovuotas, kaip renovuotas (ar keista šildymo sistema), butų skaičius name ir t. t. Ir pasakymas „aš už 2 kamb. butą moku tiek, o Marytė, gyvenanti kitame miesto gale – tiek“ yra nieko nepasakantis. Vienodai (gali tik šiek skirtis dėl buto kvadratūros skirtumo) moka tik to paties namo, tokio paties dydžio butų gyventojai. Beje, ir čia gali būti skirtumų. Ignalinoje yra du daugiabučiai, kurių kiekvienas butas pats reguliuoja šilumos suvartojimą, vienas tokių namų – Laisvės g. 60.

Nemažai diskusijų sukėlė ir paskelbti kai kurie skaičiai, norint įvesti daugiau aiškumo. Tąkart „pasiaukojo“ pats UAB Ignalinos šilumos tinklų gen. direktorius Mindaugas Lapėnas ir viešai paskelbė, kiek jis pats mokėjo ir moka už šildymo paslaugas. Pernai už šilumą jis mokėjo 89 eurus, šiemet – 40 eurų, nes jo name pernai šiluma kainavo 0,78 eur/m², o šiemet – 0,32 eur/m². Kitą pavyzdį pateikiau vartydama daugiabučių sąrašus pati. Aš „paaukojau“ renovacijos „krikštatėvį“, rajono savivaldybės administracijos direktorių ir jo kaimynus. Jų daugiabutyje (Turistų g. 47) šiluma gyventojams analogiškai kainavo 0,71 eur/m² iki renovacijos ir 0,56 eur/m² – po renovacijos. Tada įsivėlė klaida, nes pateikiau ne tokius matavimo vienetus (skaičiai geri, bet skaitytojus suklaidino matavimo vienetai). Primenu, kad 2014 m. lapkritį šilumos kaina buvo  0,0591 eur/kWh, šį lapkritį – 0,0661 eur/kWh. O štai mokėjimas už šilumą – tai mokėjimo suma eurais, kuri apskaičiuojama kiekvieno daugiabučio gyvenamojo namo buto suvartotą šilumos kiekį per mėnesį (kWh) dauginant iš šilumos kainos ((eur/kWh) – kWh yra energijos matavimo vienetas).

Klausėte, kodėl nepaskelbiau, kiek už šilumą moku pati ir kiek redaktorius. Namas, kuriame gyvena Jonas Baltakis (Turistų g. 49) yra dar nerenovuotas, bet jau laukia renovacijos. Pernai to daugiabučio namo gyventojai mokėjo 0,72 eur/m², o šiemet 0,88 eur/m². Aš gyvenu ne bute, o name, kuriame yra 86 m² naudingo ploto. Sezonui malkų perku maždaug už 270 arba 360 eurų (nelygu koks likutis lieka). Malkas ruošiu pati, tad sutaupau 100 ar 125 eurus už jų skaldymą. Kūrenu ir šilumą reguliuoju pati. Elektros sunaudoja prie kieto kuro katilo stovintis cirkuliacinis siurbliukas, tad bendrai per mėnesį išlaidos šildymui – 60–70 eurų. Žinoma, visada reikia būti pasiruošus netikėtumams, gedimams, kurie yra neišvengiami. Ir čia jau nepaskambinsi į Šilumos tinklus ar savivaldybę ir nepareikalausi, nepasiguosi. Pats už viską esi atsakingas.

Pasak Mindaugo Lapėno, pagal numatytus reikalavimus po 2020 m. visuose daugiabučiuose namuose privalės būti įrengti balansiniai ventiliai, termoreguliatoriai, šilumos davikliai. Didžiojoje dalyje renovuotų namų visa tai jau yra, nes pagal UAB „Ignalinos butų ūkis“ renovacijai teikiamų darbų bazinį paketą buvo numatytas šių įrenginių įrengimas. Visgi kai kurie namai, tarkim, Ligoninės g. 4, atsisakė juos įsirengti, dėl to kenčia ir patys gyventojai: 1–2 aukštai šąla ir prašo didinti šilumos padavimą, bet yra prieš termoreguliatorių įrengimą, o 3–4 aukštai gyvena šiltai ir sutinka įrengti termoreguliatorius, kad neleistų šilumos per langus. Įrengus termoreguliatorius, nebūtų šąlančių ir gyvenančių per šiltai. Tie, kurie jų neįsirengė renovacijos metu, po 2020 m. tai darys savo lėšomis.

Anatolijaus Šelvinskio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje