Skip to content

Kaip valdžia tautą nuo girtuoklystės gelbėjo

Sako, kad tvarka valstybėje priklauso nuo to, kokia valdžia. Jeigu valdžia nemeluoja, nevagia ir apskritai savo elgesiu pavyzdį žmonėms rodo, tai ir žmonės panašiai elgiasi. O jeigu atvirkščiai – na, tada patys suprantate. Tiesa, dar sakoma, kad kiekviena tauta turi tokią valdžią, kokios nusipelnė, mūsų atveju – kokią pati išsirinko, tačiau šį kartą kalba ne apie tai.

Prieš savaitę nutikusi tragedija Kėdainių rajono kaime tarsi nieko bendra su valdžia ir jos elgesiu neturi. Pati tragedija. O tai, kas dėjosi po jos, tai jau neblogai parodo, kokią valdžią turime ir kokios esame verti.

Iš karto po Kėdainių tragedijos Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad būtina įkurti naują instituciją, kuri rūpintųsi vaikų globa, kad vaikus reikia drąsiau paimti iš tokių šeimų.

Iš karto pasigirdo pritariantis palaižūnų choras: taip, socialiniai darbuotojai dirba blogai. Įsivaizduojate, dabar socialiniai darbuotojai dirba tik darbo metu, o naktimis ir savaitgaliais problemiškos šeimos lieka be priežiūros. Todėl reikėtų, kad socialiniai darbuotojai pakeistų savo požiūrį į savo darbą.

Susidarė įspūdis, jog valdžia ir jos palaižūnai panoro, kad socialiniai darbuotojai išgerti mėgstančius vyrus (ir moteris) prižiūrėtų kiaurą parą. Dabar, oficialiais duomenimis, vienam socialiniam darbuotojui tenka 17 problemiškų šeimų. Jeigu kiekvieną tokią šeimą reikia prižiūrėti kiaurą parą, tai kiek tada reikėtų trimis pamainomis dirbančių socialinių darbuotojų?

Nors, kita vertus, ir seimūnus galima įpareigoti kas antrą naktį tokioje šeimoje nakvoti. Galima dar, kaip anksčiau, žmones iš miesto rudenį bulvių kasti veždavo, dabar ištisus metus valdininkus į girtuoklių šeimas nakčiai vežti.

Kaip visada panašiais atvejais būna, prie šio palaižūnų choro ir gausiai visokių riomerių universitetų priperėti psichologai prisijungė. Jiems irgi daugiau darbo vietų norisi. Jie pasiruošę aiškinti geriantiems, kad gerti yra blogai, todėl reikia negerti. O tuos, kurie negerti negali, reikia priverstinai gydyti. Ir vaistus jiems kompensuoti.

Vaistininkai, žinoma, irgi už – reikia girtuoklius gydyti. Tų, kuriems ne visi vaistai kompensuojami, niekas neklausia. Arba sako: taigi iš kur girtuoklis pinigų vaistams paims, jis, vargšelis, viską prageria. O tu, žmogeli, gali nusipirkti.

Kalbos dėl vaikų paėmimo gana greitai aptilo. Kiek valdžios vyrai ir moterys proto beturėtų, vis vien suprato, kad paimtų vaikų greitai nebus kur dėti: Prezidentė paskelbė, kad jokių vaikų prieglaudų turi nelikti, kad vaikai šeimose turi augti. Kaip čia dabar išeina – teks prieš Prezidentės valią eiti? O gal tikrai teks – juk, žinia, Prezidentė ne amžina, ta prasme – šitame poste.

Dėl naujos vaikų globos institucijos irgi subruzdimas prasidėjo. Net valdžioje „atsirado nuomonių“, kad nieko naujo kurti nereikia, kad ir šiaip visokių šeimas ir vaikus globojančių institucijų per daug, jos tarpusavyje nebesusišneka, o vaikas, kai tiek auklių, žinia, be galvos.

Buvo minčių, kad nauja institucija reikalinga. Taigi pagalvokit, kalbėjo žmonės, kiek Prezidentė visokių moteriškos giminės patarėjų turi. Vyrai dar darbo susiras, bet jų Prezidentūroje – tik dėl kvapo, visos kitos moteriškės, Prezidentės kadencija baigsis, kitas, kuris ją pakeis, tų nebelaikys. O čia susikurtų tokia tarnyba, visoms Prezidentūros specialistėms darbo atsirastų…

Bet čia, sakau, tik nesusipratusių piliečių kalbos, kurioms, jeigu kas mano nuomonės paklaustų, aš nepritarčiau. Juoba ir Prezidentė staiga ėmė ir pasakė, kad apie naują instituciją ji nieko nesakė. Visi girdėjo, bet ji nesakė, o jeigu kas ir girdėjo, tai ne taip suprato, aišku? Ar dar reikia paaiškinti?

Manau,  dabar Prezidentės reitingas turėtų padidėti. Jeigu Premjeras Algirdas Butkevičius vieną dieną vieną nuomonę turi, kitą – jau kitą, ir tautai tai patinka, tauta jį myli, tai ir Prezidentę mylės.

Kažin, ar po kiek laiko nesužinosime, kad ir vaikų atiminėti nereikia, ir problemiškos šeimos gerai prižiūrimos, ir girtuoklių gydyti neverta, nes buvusių girtuoklių nebūna…

O jeigu manote, kad aš ne taip parašiau, tai jūs klystate, aš visai taip nerašiau, jūs ne taip mane supratote.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje