Skip to content

Metai nauji – bėdos senos

MI informacija

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Ignalinos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad per pirmąsias dvi šių metų savaites rajone nustatyti trys nauji šernų afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai. 

Naujųjų Metų švenčių laikotarpiu du AKM užsikrėtusius šernus sumedžiojo Vilniaus universiteto medžioklėtyros bazės medžiotojai Ažvinčių miške prie Kazitiškio sen., Ažvinčių kaimo. Užkrėstą mėsą teko dėti ne ant stalo, o sunaikinti.

Sausio 8 d. atskriejo skambutis iš Žeimių kaimo. Vaikinas, grožėdamasis gamta Kazitiškio miške, po egle aptiko ne, ne žibučių, kaip sekama pasakose, o šerno gaišeną. Ištyrus, nustatyta, kad jauna šernė nugaišo nuo klastingojo AKM. Dėkojame už pranešimą ir atsakingą poelgį. Iš gamtos nepašalintas AKM rezervuaras galėjo būti išplatintas, būtų užkrėsta didelė teritorija ir padaryta nepataisoma žala gyvajai gamtai.

Iš viso  2015 m. rajone sumedžioti 175 šernai ir aptikta 14 šernų gaišenų, iš jų AKM nustatytas 3 sumežiotiems ir 8 nugaišusiems šernams.

Taip pat primename, kad  2015 m. Lietuvoje iš viso užregistruota 13 naujų AKM židinių kiaulių laikymo vietose ir 111 ligos pasireiškimo vietų laukinėje faunoje, kuriose rasti 59 nugaišę ir 72 sumedžioti šernai. Apsikrėtę gyvūnai iš viso aptikti 19-oje šalies savivaldybių.

Kviečiame visus rajono gyventojus ir svečius būti budrius. Aptikus šerno gaišeną, prašome nesiartinti ir neliesti, įsidėmėti radinio vietą ir kuo greičiau pranešti mūsų tarnybai telefonais (8 386) 52434 arba 8 698 41375 arba nemokamu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos telefono numeriu 8 800 40403. Tik bendromis pastangomis galime tikėtis pasiekti apčiuopiamų rezultatų kovoje su šia klastinga liga.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje