Skip to content

Vyksta akcija „Kaminukas“

MI informacija

Įsibėgėjus šildymo sezonui, visoje Lietuvoje ne pirmus metus vykdoma akcija „Kaminukas“. Šios akcijos reidai vykdomi ir Utenos regione. Jų metu tikrinama, kaip eksploatuojamos katilinės ir įvairaus kuro katilai, koks kuras deginamas. Planuojama pasirinktinai tikrinti ar transporto priemonių remonto dirbtuvėse, garažų bendrijose, baldų gamybos ir medžio apdirbimo įmonėse, individualių namų rajonuose nedeginamos atliekos.

Su intensyviu šildymu susijęs oro taršos padidėjimas ypač juntamas miesto individualių namų rajonuose, kur patalpos šildomos, naudojant nekokybišką kurą arba įvairias atliekas. Pavojingiausios žmonių sveikatai yra smulkios, nematomos kietosios dalelės, kurios nesulaikomos viršutiniuose kvėpavimo takuose ir prasiskverbia į žmogaus organizmą.

Primename, kad ypač pavojinga deginti plastikinę tarą, gumą, užterštą (pvz., impregnuotą) medieną, senus baldus, rūbus, batus ir cheminėmis medžiagomis užterštus audinius ar pakuotes. Privačių namų kvartaluose, deginant nekokybišką kurą ar atliekas, į aplinkos orą patenka didelės kenksmingų medžiagų koncentracijos (sieros, azoto junginiai, anglies monoksidas ir pan.).

Siekdami užkirsti kelią pažeidimams, taip pat primename, kad Aplinkos oro apsaugos įstatymo 20 str. 2 dalis draudžia krosnyse deginti atliekas. Baudos dydis, priklausomai nuo pažeidimo pobūdžio ir pažeidėjo statuso, gali siekti nuo 28 iki 868 eurų.

Esant įtarimams, kad pažeidžiami aplinkos apsaugos reikalavimai, raginame pareigūnus informuoti tiesiogiai arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje