Skip to content

„Išeisiu ramus, kad Lietuva buvo, yra ir bus…“

Šiemet Laisvės gynėjų diena minėta jau 25-ąjį kartą. Šiemet jau mieste nepastebėjau iškeltų vėliavų su gedulo juostelėmis. Vieną įstaigą dar iki pernai metų vis auklėjau, kad juostelių tądien rišti nereikia, nes tai ne gedulo, o Pergalės diena. Tuomet mes apsigynėme nuo sovietų agresijos, apgynėme Kovo 11-osios Aktą ir siekį gyventi be sovietinės pilkumos, marazmo ir svetimo diktato.

Šios dienos minėjimas Ignalinos kultūros ir sporto centre prasidėjo  Lietuvos valstybės himnu. Po jo į sceną išėjo Atgimimo legenda, to meto dainius Arvydas Vilčinskas su daina „Atminty išsaugokim“. Moksleiviai sukūrė gražią meninę kompoziciją su Lietuvos trispalve, degančiomis žvakelėmis, trispalvėmis gėlėmis. Renginio vedėjas Eimantas Ramanauskas priminė 1991 m. sausio įvykius ir tą naktį 14 žuvusiųjų pavardes. Pasakojimo metu ekrane keitėsi tų sausio dienų, tos nakties vaizdai, žuvusiųjų veidai. Žuvusiųjų atminimas pagerbtas tylos minute.

Į sceną pakviesti Ignalinos krašto laisvės gynėjai. Apdovanotų Sausio 13-osios medaliais ignaliniečių yra 33, bet dalyvavo tik trys: Arūnas Grabažis, Albinas Gruzdys ir Steponas Pruckus. Tuomet Lietuvos ginti važiavę iš Ignalinos, dabar dauguma gynėjų išsibarstę po visą Lietuvą. Pilnutėlę salę su atminties švente pasveikino rajono savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis. Jis laisvės gynėjams įteikė atminimo dovanų ir linkėjo sveikatos, tvirtybės. „Tomis dienomis tauta buvo kaip niekad vieninga, ryžtinga ir tikinti ateitimi. Šiandien mes kartais tos vienybės pristingame. Esame dėkingi visiems laisvės gynėjams, savo krašto didvyriams. Saugokite atmintį, būkite pavyzdžiu mūsų jaunimui“, – sakė meras.

Laisvės gynėjų vardu kalbėjęs atsargos majoras A. Grabažis prisiminė, kaip buvo kuriama rajono komendantūra, kuriai jis vadovavo, pasienio struktūra, kaip pirmieji rajono pasieniečiai tuomet sausio 8-ąją išvyko saugoti parlamento. „Tikiu, kad mūsų vaikai ir anūkai sugebės išsaugoti mūsų iškovotą ir apgintą laisvę. Kai matau tiek jaunų žmonių salėje, girdžiu jų domėjimąsi tų laikų įvykiais, esu ramus – Ažinybėn išeisiu ramus, žinodamas, kad Lietuva buvo, yra ir bus“, – sakė jis.

Prasidėjus koncertui, vedėjas pristatė, kad dabar į sceną išeis būsimasis kareivis, kuris padainuos „Kareivio dainą. Salėje nuvilnijo garsi susižavėjimo banga, kai pasirodė būsimasis Lietuvos gynėjas, jaunasis solistas Mantas Bendorius.  Jis maršo ritmu, skardžiu balsu drąsiai ir ryžtingai atliko savo kūrinį. Renginio vedėjas Eimantas pastebėjo, kad po Manto pasirodymo tiesiog negalime abejoti šviesia Lietuvos ateitimi.

Vėliau scena ir žiūrovų dėmesys priklausė A. Vilčinskui. Skambėjo geriausi jo Atgimimo laikų hitai, kiti puikiai žinomi šlageriai bei naujos dainos. „Šiandien Laisvės diena, turime džiaugtis, jei tik liūdėsime, tai už laisvę paaukoti gyvenimai neteks prasmės“, – sakė dainininkas.

Po koncerto nemažai renginio dalyvių dar liko pasižiūrėti L. V. Glinskio dokumentinį filmą „Laužai prie parlamento“.Laisvės dienai skirtų renginių vyko daugelyje rajono seniūnijų ir mokyklų. Tad šiandien trumpai rašome apie keletą jų.

Autoriaus nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje