Skip to content

Balta paroda

Sausio 14 d. Ignalinos krašto muziejuje pristatyta  Birutės Andrijauskienės šiuolaikinės tekstilės paroda „Balta, arba tortas prie kavos“.  Atidaryme dalyvavo pati autorė, o kartu iš Zarasų atvažiavo jos vyro  Gintaro Andrijausko vadovaujamo ansamblio mandolininkai. Muzika pagyvino pašnekesį apie kūrybą ir tautiškumo išsaugojimą šiuolaikiniame mene.

Paroda labai įdomi, savita, kaip ir jos pavadinimas. Tas baltumas labai tinka snieguotai žiemai. Į salę įeinančius lankytojus išties pasitinka baltas tekstilinis tortas ir kavos puodelis. Tai tarsi mūsų šiuolaikinio gyvenimo ženklas.  O štai trilitriniuose stiklainiuose uždarytos įvairių raštų drobės kalba apie autorės norą išsaugoti senąją tautodailę, jos dvasią, kurioje slypi mūsų identitetas. Tekstilės paveiksluose derinamos įvairios technikos: audimas, šenilas, dekupažas, vėlimas. Darbai spinduliuoja ypatingą šilumą, šviesą, kuria gerų jausmų ir minčių pasaulį.

Kalbėdama apie savo darbus, Birutė Andrijauskienė sakė, kad ši paroda yra bandymas užfiksuoti prabėgusias akimirkas, laikmečius ir leisti žiūrovui pajusti laiko erdvę tarp praeities ir dabarties. „Man praeitis – močiučių skrynios. Prisimenu, kaip atsidarydavau babytės skrynią, o ten  įvairių skurliukų rojus. Taip buvo smagu juos apžiūrinėti, vartyti…“,– pasakojo Birutė. Visi jos darbai turi tą tautiškumo pradą. Vienas mieliausių paveikslų autorei  – „Lino daina“ su išaustu jos dukters įdainuotos dainos garso takelio vaizdu. Taip pat labai gražus „Po balta šaka“ su įkomponuota dukters nuotrauka, senovinio ir šiuolaikinio audinio detalėmis. Klausant autorės ir žiūrint į jos darbus, tiesiog jaučiama didelė meilė, dvasinė  ramybė  ir vidinis kūrybinis džiaugsmas. „Darbas su tekstile man savotiška meditacija, minčių išgryninimas, pasaulio suvokimas ir pažinimas“,– sako Birutė.

Pati Birutė kilusi iš Klaipėdos. Ten studijuodama susipažino su būsimu vyru Gintaru ir jis ją atsiviliojo į Zarasus. Dabar abu dirba kultūros srityje. Jis – žinomas muzikantas, trijų kolektyvų vadovas, ji dirba Zarasų kultūros centre parodų organizatore, scenografe, taip pat vienoje tradicinių amatų artelėje audžia medžiagas ir siuva tautinius kostiumus etnografiniams ansambliams. Įvairiose parodose dalyvauja nuo 2005 metų. Ši yra pirmoji jos personalinė paroda. Autorė sakė dar norėtų ją papildyti.  Paklausta, kokie žodžiai geriausiai atskleidžia jos gyvenimo ir asmenybės pagrindines nuostatas, B. Andrijauskienė išvardijo šiuos: šypsokis, nesustok, nepasiduok, klausk, klausykis, neįsižeisk… Tai buvo ir gražus palinkėjimas renginio dalyviams.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje