Skip to content

Pavasario išsiilgusiems

Gal prisimenate – kažkada viena televizija buvo nufilmavusi savo laidų vedėjus ir paskui nuolat rodė juos rėkiančius: „Pavasaris!“ Tačiau tada pavasaris vis tiek anksčiau neatėjo. Šiemet irgi, nors visi šneka, kad tuoj bus šilta, nes pasaulis atšilo, šilumos, atrodo, sulauksime ne anksčiau kaip kitais metais.

Nors kitur, atrodo, šilčiau, negu pas mus. Maža Lietuva, bet kažkur apie Lazdijus, per radiją girdėjau, jau žemdirbiai ruošiasi laukus arti. Girdi, pašalas ten jau išėjęs. Užtat rytinio pakraščio žemdirbiams yra kuo pasiskųsti ir dėl ko paaimanuoti.

Dėl paaimanavimo. Gal į kokį prekybos centrą buvote užsukę pasidomėti, kokių sėklų jau atsirado ir kiek jos šiemet kainuoja? Reiškiu užuojautą: sėklos per metus pabrango bent dvigubai. Čia, aišku, euras niekuo dėtas, ar ne? Juk taip mums valdžia aiškina: niekas nepabrango. Šlykščią valdžią turime.

Na, kokios nusipelnėme, tokią ir turime. Jeigu mums geriausiu politiku tampa policijos vadas, kurio priedermė visais laikais visose normaliose šalyse yra ne politikuoti, o plėšikus gaudyti, tai ką čia daugiau šnekėti.

Kokie mes patys, tokia ir mūsų valdžia.

Kita vertus, o juk kai kurios „žinybos“ dirba, nes, žiūrėk, tai vienur, tai kitur meras nuo pareigų nušalinamas. Žmonės šneka, kad tiesiog kai kas nori su nepatinkančiais (neįtinkančiais) politikais susidoroti.

Sutapimas čia ar ne, bet iš tų labai triukšmingai pradėtų ir visų žurnaliūgų apdainuotų, teisingiau, išpūstų bylų, paprastai  išeina šnipštas. Užtat negeriems merams pamoka būna. Kaip ir kai kuriems negeriems politikams, ir iš kairės, ir iš dešinės pusės. Žodžiu, visiems kai kam kliūnantiems.

Čia žmonės buvo pradėję kalbėti, kad negerai, kai visų rinktas meras taip nuo pareigų nušalinamas: juk žmonės juo pasitikėjo. Bet Konstitucinis Teismas pasakė, kad viskas gerai, taip ir turi būti. Ką darysi, kad žmonės ne tą išsirinko. Pažiūrėjus į Seimą, tikrai tokių minčių kyla – kad ne tie rinkti buvo. Tik visa bėda, kad seimūno taip lengvai iš šiltos vietos neiškrapštysi. O merą – tą Konstitucija leidžia.

Taigi sakau: pavasaris artėja, paukšteliai jau čiulba, teisingumas triumfuoja. Gamtoje, žinoma: silpnesnis būna suvalgomas ir tai vadinama natūralia atranka.

O kažkas nori, kad politikoje kitaip būtų. Čia dantys dar aštresni, apetitas dar didesnis, ir jis bevalgant tik didėja.

Gamtoje žvėrys šią žiemą vargo beveik nematė. Ir brakonierių, bent apie mus, pamažėjo. O kažin politikoje ką brakonieriais laikyti reikėtų? Ir ką – vilkais?

Girdėjau tokią nuomonę, esą tie sukčiai, kurie iš senučių pinigus išvilioja, tai savotiški sanitarai, nes žiopliams taip ir reikia. Ne, ta seimūnė profesorė, kuri sukčiams visą savo sąskaitą atskleidė, šitaip nekalbėjo, ji apie tą nutikimą apskritai linkusi patylėti. Bet tokiai nuomonei pritariančių, atrodo, labai aukštai sėdinčių yra.

Jeigu ne – tai kaip paaiškintume, kad iki šiol sukčiai iš valstybinio poilsio vietų savo juodą darbą dirba: sėdi ir skambina. Mums aiškina: techniškai labai sunku mobiliuosius telefonus užblokuoti, kad iš kalėjimo ar pataisos namų skambinti nebūtų galima. O tvarką įvesti, kad kaliniai tų telefonų apskritai neturėtų – irgi negalima? Ar tiesiog nenorima?

O gal iš tikrųjų, kaip kartais pašnekama, iš žmonių išviliotais pinigais sukčiai su visokiais prižiūrėtojais dalijasi? Vidaus reikalų ministras, užuot į politiką ėjęs, galėtų bet vienoje vietoje tvarką įvesti. Politikoje ir be jo betvarkės užtenka.

O paukšteliai, kaip sakiau, jau čiulba.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje