Skip to content

Streikuoja 18 progimnazijos mokytojų

Vakar, vasario 22 d.,  profesinės sąjungos, apimančios apie 300 ugdymo įstaigų, pradėjo streiką. Tačiau tuo pat metu vyko ir naujos derybos su Vyriausybe, kurių metu tartasi dėl streiko nutraukimo. Artimiausiu metu turėtų paaiškėti, kas gi bus toliau. Stebint Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Andriaus Navicko užsispyrimą ir ryžtingumą, tikėtina, kad rezultatų bus pasiekta.

Švietimo ir mokslo viceministrės Genovaitės Krasauskienės teigimu, ministerija ieško galimybių finansuoti dalį profsąjungų reikalavimų – tai yra surasti maždaug 5 mln. eurų, kas leistų vidutiniškai 1,5 proc. pakelti mokytojų atlyginimus nuo šio rugsėjo. O štai profsąjungos nuo rugsėjo tikisi ne tik šio padidėjimo, bet ir koeficientų žirklių panaikinimo. Tam reikėtų 19 mln. eurų.

A. Navickas informavo, kad nemato pagrindo atidėti streiką, iki kol nebus pasiekta norimų rezultatų, mat streiką geranoriškai buvo atidėję  jau du kartus, tačiau niekas nesikeitė. Streiko organizatorių manymu, ministerija  daug metų nesugeba visiškai finansuoti ugdymo plano ir tie patys abiturientai ne vienerius mokslo metus negauna tiek pamokų, kiek galėtų gauti, yra daug didesnis jų apiplėšimas, negu kelios dienos ar kelios savaitės dabartinio streiko metu.

Viena iš beveik trijų šimtų streike dalyvaujančių šalies įstaigų – Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija. Šiam streikui ugdymo įstaigos administracija ruošėsi iš anksto ir apie tai buvo paskelbta mokyklos internetiniame puslapyje: „Nuo 2016 m. vasario 22 d. (pirmadienio) 6–8 klasių mokiniams pamokos vyks pagal pakoreguotą pamokų tvarkaraštį dėl planuojamo mokytojų streiko. Nestreikuojančių mokytojų pamokos vyks įprasta tvarka. Streikuojančių mokytojų pamokos bus pavaduojamos arba organizuojama įvairi netradicinė veikla“.

Pirmadienio rytas, pasak progimnazijos direktorės Danutės Jatulės, prasidėjo gana ramiai, nors situacija ir ekstremali, tačiau ruoštasi jai iš anksto. Visi mokiniai, nepaisant to, kad dalis mokytojų streikuoja ir nedirba, yra užimti. Jiems vyksta sutrumpinti užsiėmimai.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos rajono susivienijimo pirmininkė, progimnazijos mokytoja Loreta Dronišinec informavo, jog streikuoja 18 mūsų progimnazijos mokytojų. Visi jie yra savo darbo vietose, nors pagal reglamentą jie visiškai neprivalo ten būti. Kaip ilgai tęsis nacionalinis streikas – priklausys tik nuo Vyriausybės noro ieškoti sprendimų.

Visuomenei turbūt derėtų bent morališkai palaikyti streikuojančius mokytojus ir nebūti priešiškai nusiteikus, nes šis nacionalinis streikas nukreiptas ne prieš mokinius ir jų tėvus, ne prieš mokyklos vadovybę ar kitus kolegas, ir net ne prieš rajono valdžią. Priešingai – šis streikas – „kova“ už mūsų vaikus, mūsų ateitį.

Nuo autorės

Tam tikra prasme didžiuojuosi tais žmonėmis, kurie valdžiai drįso pasakyti, jog jie protingi ir vieningi – kas, žinoma, nepatinka jokiai valdžiai. Nes ten, kur yra vienybė – pavojai tyko mūsų kleptokratinei valdymo sistemai. Juk niekas nesitiki, jog tokia manipuliacijoms paslanki „biomasė“ ims ir, virtusi ryžtingomis bei drąsiomis asmenybėmis, pareikalaus vadinti save žmonėmis ir net norės gyventi kaip žmonės. Antra vertus, algų požiūriu gal net didesnį akstiną streikuoti turi kultūros darbuotojai, policininkai, ugniagesiai ir daugelis kitų profesijų atstovų.

Kai mes kalbame apie lėšų trūkumą tėvams, auginantiems vaikus iki 2-ejų metų ir tuo metu nedirbantiems, darželių auklėtojams ir mokytojams, ugdantiems asmenybes, medicinos darbuotojams, gelbstintiems žmones ir apskritai visiems žmonėms, savo rankomis teikiantiems vienokias ar kitokias paslaugas – stoja gumulas gerklėje ir gniaužiasi kumščiai, matant valstybės institucijų lėšų švaistymo mechanizmą. Nesiblaškysiu po Lietuvą. Pakaks nuvažiuoti į Tverečių ir žvilgterėti į daugiau nei 4 mln. Eur vertės naująjį pasienio postą. Jis, žinoma, puikus ir gal net reikalingas galėtų būti, tačiau ar jis dabar buvo reikalingas? Neseniai į posto atidarymo renginį suvažiavo kelios dešimtys garbingų valstybės tarnautojų iš sostinės (apie 150 km), vos ne kiekvienas atskiru automobiliu ir su vairuotoju, o paskui dar visi nuriedėjo draugiškų pietų Paliesiaus dvare. Kaip suprantu, visa tai – ne iš kiekvieno asmeninių lėšų.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje