Skip to content

Nacionalinis diktantas Ignalinoje

Vasario 27 d. Lietuvoje ir lietuvių bendruomenėse užsienyje devintą kartą buvo rašomas Nacionalinis diktantas ir varžomasi dėl raštingiausio suaugusiojo ir mokinio vardo. Rajono savivaldybės administracijos salėje diktanto rašyti susirinko 28 žmonės (16 suaugusiųjų, 12 mokinių). Keletas jų  – ištikimiausi šios akcijos dalyviai, diktantą mielai rašantys kiekvienais metais. Tai Raimundas Guoga, Janina Čiplienė, Regina Čeponienė, Rytis Kajėnas ir kt. Dar 17 rašančiųjų buvo Dūkšto mokykloje (15 mokinių, 1 mokytojas, 1 tėvas). 

Susirinkusius pasveikino savivaldybės kalbos tvarkytoja Laima Sidorenkienė ir Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Rimanta Vilčinskienė. Vėliau ji taip pat prisijungė prie rašančiųjų. „Tai puiki proga susiburti bičiuliams, bendruomenėms, prasmingai praleisti laiką pagerbiant lietuvių kalbą. Norėtųsi, kad ši akcija būtų tikrai populiarus savivaldybės renginys, sutraukiantis vis daugiau dalyvių“, – sakė R. Vilčinskienė. Pagal taisykles diktanto negalėjo rašyti lituanistai. Tačiau ir jiems, įdomumo dėlei, smagu buvo rašyti tik sau.

Diktantui pasirinktas prozininkės Danutės Kalinauskaitės tekstas „Sugrįžimas“, kuriame meniškai atskleidžiamos tėvynės meilės, susvetimėjimo ir bendravimo stokos problemos. Pagrindinė šių metų naujiena –  tekstą skaitė nebe „Panoramos“ vedėjas Marijus Žiedas. Artėjančio Lietuvos radijo 90-mečio proga  ši garbinga pareiga patikėta  LRT radijo žinių vedėjui Pauliui Šironui.

Tekstas buvo labai gražus, ilgi sakiniai tiesiog liejosi lyg plati upė. Rašybos prasme jis nebuvo itin sudėtingas, tačiau skyryba vertė pagalvoti. Optimistiškiausiai buvo nusiteikę dvyliktokai. Jų laukia egzaminai, todėl sudėtingiausiems rašybos ir skyrybos atvejams per pamokas tikrai skiriama daug dėmesio.

Diktantas buvo rašomas  Lietuvos savivaldybėse, mokyklose, bibliotekose ir tuo metu vykusioje Knygų mugėje. Užsienyje gyvenantys lietuviai buvo laukiami ambasadose. 2016 m. Nacionalinio diktanto finalas bus rašomas balandžio mėnesį Vilniuje. Skelbiamas diktanto tekstas su rašybos variantais ir paaiškinimais. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje