Skip to content

Tu Pavasariu, gerbiamasai, sergi!

MI informacija

Pavasaris – bene sudėtingiausias metų laikas, tačiau, be jokios abejonės, labai stipriai darantis įtaką žmogaus savijautai. Permainingos žmogaus nuotaikos svyruoja lyg laikrodžio švytuoklės: tik užplūsta džiaugsmas, o po akimirkos – liūdesys. Ir dažniausiatas nuotaikas lydi įvairūs fiziniai negalavimai – nuo galvos ir skrandžio skausmų iki nemalonių peršalimo simptomų – „dovanoti“ pavasario. Tad ir sukasi galvoje šmaikštuolio J. Erlicko žodžiai „Tu Pavasariu, mielas sergi“, kuriuos perfrazavus norisi visus įspėti: Atsargiai – pavasaris!

Kas vyksta su mūsų organizmu?

Nervų sistema

Daugiausia dėmesio, manau, privalome skirti nervų sistemai. Nes būtent čia ir yra pradžių pradžia. Mes gyvename tokiuose kraštuose, kur gana ilgas rudens ir žiemos sezonas, trūksta saulės šviesos, šilumos ir mažiau judame. Dėl to mes patiriame papildomo streso. Be to, nervų sistemai smogia ir vitaminų trūkumas. Todėl jaučiamės kaip išsunkta citrina, trūksta jėgų ir apima apatija.

Kartais prasiblaškyti padeda dienos ritmo pakeitimas. Tarkim, jei į darbą einate pėsčiomis, pakeiskite maršrutą; jei važiuojate – pasistatykite automobilį atokiau nuo darbo ir t.t. Įkvėpsite gryno oro, pasimėgausite saule – nepastebėsite, kaip diena taps skaidresnė.

Arba surenkite sau kitokį kavos gėrimą. Jei įprastai ją išgeriate savo darbo vietoje, kelioms minutėms nueikite pas kolegą į kitą kabinetą arba raskite darbe jaukų kampelį. Jūs atsipalaiduosite. Trumpos pertraukėlės duoda daugiau naudos nei viena ilga pietų valanda.

Vieniems galvą pravėdinti padeda kvėpavimo pratimai, bėgiojimas lauke ar tiesiog ilgas pasivaikščiojimas. Rinkitės, kas jums arčiau širdies. Net ir  pusę pietų pertraukos galite skirti pasivaikščiojimui gatvėmis be jokio tikslo. Iš tiesų fizinis krūvis atpalaiduoja nuo įkyrių minčių, sustiprėja kūnas ir pagerėja savijauta. Labiau pasirengusiems permainoms tiek vyrams, tiek moterims siūlau 5 Tibeto pratimus. Juos atlikti nėra  sudėtinga, tačiau efektas – puikus.

Imunitetas

Pastebėjote, kad pavasarį aktyvesni tampa ir farmacininkai: jie mums siūlo įvairiausių vitaminų pakuočių. Esą be jų mes neatstatysime savo imuniteto. Neskubėkite labai. Iš tiesų žiemą mums labiausiai trūksta vitamino D, kurį organizmas gamina pats, veikiamas saulės šviesos. Jo trūkumą galima papildyti vos per 15–20 min. per dieną, praleistų lauke. Ir net jei debesys užstoja saulę.

Akys

Vitaminų trūkumas neigiamai veikia ir regėjimą. Atlikta daug tyrimų, įrodančių, kad maistas, kuriame gausu vitamino A, C ir E, užkerta kelią kai kurioms akių ligoms. Taigi rinkitės kuo daugiau daržovių ir vaisių, kuriuos yra šių vitaminų! Tai, beje, padės pamesti ir tuos kelis nereikalingus, per žiemą taliją apjuosusius kilogramus.

Pavasarį mėgaudamiesi saule, nepamirškite kokybiškų saulės akinių.

Saikingumas visame kame

Kartais puikiausiu vaistu ir vitaminu tampa poilsis. Išsimiegokite. Dažnai plaukite rankas. Saugokite save. Leiskite laiką gamtoje ir džiaukitės puikiomis akimirkomis. Tačiau būkite atsargūs ir nepasitikėkite permainingais pavasariniais orais – sugundo mus išsinuoginti, o paskui padovanoja peršalimą.

Jūsų sveikata – Jūsų rankose! 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje