Skip to content

Elektroninė sveikatos sistema: laikas padėti bombą

Turime naują, jau septynioliktą per 26 nepriklausomybės metus, sveikatos ministrą, kuriam 33 metai ir kurio vardas ir pavardė – Juras Požela. Jis pakeitė Rimantę Šalaševičiūtę, kuri labai greitai atsistatydino po to, kai pasakė davusi gydytojui kyšį.

Tiesa, kai kas teigia – prisipažino, o kai kas – kad čia jokio prisipažinimo nėra, nes, viena, jos tuo iš anksto niekas nekaltino, antra, šitaip ji norėjusi pridengti tai, kad ne ji kyšį davė, o jai davė, o gal ji reikalavo… Žodžiu, šnekų visokių, ir šuo čia, matyt, giliai pakastas, nes būnant gydytojų ministre sakyti, kad gydytojui davei kyšį – taip gali pasielgti tik, kaip čia švelniau pasakius… na, ne visai protingas žmogus.

O gal tokiame poste kitokių ir nebūna? Juk jeigu žiūrėsime į dabartinio ministro darbus, tai protingu žmogumi jo irgi nepavadinsi. Na, argi protingas žmogus prieš sėsdamas į lėktuvą juokaus, kad jis turi bombą? O būtent šitaip pasielgė J. Požela: Vilniaus oro uoste registruodamasis skrydžiui pajuokavo, kad vežasi bombą.

J. Požela apskritai mėgsta pokštus: prieš praėjusią Vasario 16-ąją feisbuke pasveikino visus vaizdu su apversta trispalve – raudona spalva į viršų. Nors… gal tai kažkuo susiję su J. Poželos proseneliu, kuris prieš devynis dešimtmečius buvo pastatytas prie sienos už tai, kad kartu su grupe draugų bandė surengti Lietuvoje komunistinį perversmą.

Bet mūsų valdžiai J. Požela į sveikatos ministrus tiko. Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad jis tinka, nes ir sveikatos reikalų komitete dirbo, ir su įstatymų projektais susipažinęs, ir su sveikatos reforma, o svarbiausia – yra domėjęsis, kaip Sveikatos ministerijai sekasi įsisavinti europinę paramą.

Žodžiu, jeigu žmogus europine parama domisi – gali būti ministru. Ir paskirtas juo, J. Požela pareiškė, kad keis kompensuojamų vaistų kainas, paspartins elektroninio recepto įdiegimą ir dar sutvarkys translyčių asmenų gydymo tvarką.

Na, apie pastaruosius pas mus galima kalbėti gerai arba nieko, tai nieko ir nesakysiu. Dėl kompensuojamųjų vaistų kainų mažinimo – galėčiau lažintis, kad likusių ministrui dirbti 8 mėnesių tam tikrai nepakaks, darbo grupės greitai dirba, kai reikia ką nors branginti, o čia…

Ministrui belieka viena darbo sritis: įdiegti elektroninį receptą. Dabar išrašyti jį užtrunka 20 minučių. Kadangi retam ligoniui užtenka vieno recepto, galima sakyti, kad rašant elektroninius receptus, pacientas pas gydytoją turėtų užtrukti vidutiniškai valandą – vietoj dabar jam iš viso skiriamų 15 minučių.

Žodžiu, tai, kas dabar vadinama elektroninio recepto rašymo programa, reikėtų vadinti tiesiog niekur (net bulvėms tręšti) netinkančiu mėšlu. O elektroninės sveikatos sistemos diegimas jau kainavo beveik 30 milijonų eurų.

Matote, kaip sveikatos ministro poste reikėjo žmogaus, sugebančio įsisavinti europinę paramą. Elektroninio recepto programą reikia perdaryti – pabandykite atspėti, kiek tam dar prireiks europinės paramos lėšų?

Tai sužinosime tik jeigu pasikeis ministrai. Gal net tada sužinosime, kiek iš tos paramos milijonų nubyrėjo į kitas kišenes. Beveik 30 milijonų išleista, dar panašiai, argi gaila, ypač sau?

Bet vis dėlto pasitelkime pasakų besiklausančio vaikelio fantaziją ir įsivaizduokime, kad ministro J. Poželos pastangomis elektroninio recepto išrašymo laikas sumažėjo dvigubai. Tačiau – vis viena pacientas pas gydytoją turės užtrukti dvigubai ilgiau, negu jam galima skirti. Susidarys didžiulės eilės – ką tada reikės daryti ministrui, pažadėjusiam viską sutvarkyti.

Gal jam beliks pateisinti Unabomberio vardą? Skambins į poliklinikas ir sakys, kad padėta bomba. Eilių kuriam laikui nebeliks.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje