Skip to content

Kodėl verta auginti graikinius riešutmedžius?

Pastaraisiais dešimtmečiais, po nepriklausomybės atkūrimo, mūsų sodininkai ir daržininkai mėgėjai pradėjo auginti daug įdomių, egzotinių kultūrų. Tai persikai, abrikosai, nektarinai, vynmedžiai, aktinidijos, valgomieji sausmedžiai, riešutmedžiai, šilkmedžiai, jošta, sedulos, ožerškis ir kitos kultūros. Iš daržovių – daikonas, katranas, gelteklė, viksvuolė, arbūzai, melionai, soja, valgomoji notra, artišokas, vyšninė kiauliauogė ir kitos. Čia paminėjau, ką galima kultivuoti atvirame grunte, o apšildomuose šiltnamiuose, oranžerijose kultūrų sąrašas būtų žymiai ilgesnis. Dabar galimybių įsigyti retą egzotinį augalėlį yra nepalyginamai  daugiau, nei buvo anoje sovietmečio gadynėje.

Mane dar anais laikais labai domino auginti graikinius riešutmedžius. Dar labiau noras kilo, kai perskaičiau R.Budrio kelionėse po Vakarų Aziją aprašytus graikinių riešutmedžių miškus, kur prinokus riešutams, net šunys išeina riešutauti. O vėliau ir pačiam keliaujant po Tian Šanio kalnus, prie Isykkulio ežero Kirgizijoje, pavyko savo akimis pamatyti riešutmedynus, kurių vienas neapkabinsi ir aukštis  gerokai virš  30 m aukščio. Dar labiau užsigeidžiau juos auginti Lietuvoje. Tuomet vyravo nuomonė, kad mūsų klimatas graikiniams riešutmedžiams per atšiaurus normaliai augti ir derėti. Atrodo, 1981m. iš Krasnodaro sodininko Stefanenkos po gana ilgo susirašinėjimo (peršokti tūkstantines eiles norinčių įsigyti pagerintų „Ideal“, ,,Korenovskij“ veislės sodinukų, labai pagelbėjo lietuviškas Stakliškių midus) atsiuntė penkis riešutus. Tad jau 35-eri metai, kai auginu žemaūgius graikinius riešutmedžius. Auginti juos nesunku, jie mėgsta neužmirkusią, saulėtą žemę, atstumas tarp medelių – nemažiau 5–7 m, geriau sodinti grupėmis po 3–5 medelius. Pradeda derėti 5–7metais,ogrynaveislis „Ideal“ – nuo trejų metų.

Dabar priminsiu, dėl ko verta auginti. Dėl 9 priežasčių. Pirma – graikiniai riešutai – smegenų maistas besimokantiems ar dirbantiems įtemptą protinį darbą. Antra – graikiniai riešutai – ir ilgaamžių maistas. Mokslininkų teigimu, kasdien suvalgius saują riešutų, 40 proc. mažėja mirtingumas nuo vėžio ir 55 proc. – nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Trečia – rekomenduojama riešutus vartoti dažnai patiriantiems stresą, nes juose yra gausu skaidulų, antioksidantų, nesočiujų riebalinių rūgščių (alfa linoleno ir omega-3). Ketvirta – norintiems turėti elastingą, skaisčią odą, nes B grupės vitaminai ir antioksidantai saugo ją nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, neleidžia formuotis raukšlėms. Penkta – gerina, stiprina plaukus, nes yra biotino (vitamino B7). Šešta – labai naudingi nėščioms moterims: mažina riziką, kad vaikas turės alergiją tam tikriems produktams. Septinta– gerina vyrų spermos kokybę, tam reikia kasdien suvalgyti 75g riešutų. Aštunta – riešutai padeda geriau miegoti naktį, nes yra metionino, kuris reguliuoja organizmo paros ritmą. Devinta – liaudies medicina teigia, kad graikinių riešutų pertvarėlės padeda pasveikti nuo daugelio ligų. Pvz., esant skydliaukės sutrikimui gelbsti esantis jodas, taip pat padeda esant krūties vėžio, gimdos ir prostatos nepiktybiniams augliams. Tam naudojamos pertvarėlių arbatos, antpilai.

Na, o dešimta priežastis, kad savo sklype reikėtų turėti graikinių riešutmedžių, nes tai dekoratyvus augalas, po jo laja mažėja galvos skausmai, o uodai nemėgsta išskiriamų fitoncidų.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje