Skip to content

Žaliuojantys pataisai – ne šventiniam stalui puošti

MI informacija

Kartu su praėjusiu lygiadieniu prasidėjo ir astronominis pavasaris. Nors žiema dar neskuba trauktis ir naktimis vis spusteli šaltukas, tačiau jau visai netrukus plūstels šiluma ir prasidės tikrasis gamtos atgimimas. Po ilgų ir daugiau ar mažiau baltų žiemos mėnesių dairomasi pirmosios pavasarinės žalumos. Neretai susigundoma pataisais, kurie, nors ir žaliuojantys visus metus, pavasarį nutirpus sniegui, atrodo ypač viliojančiai.

Mūsų šalyje auga šešių rūšių pataisai, tačiau reikia atminti, kad visos jos įrašytos į aplinkos ministro patvirtintą Apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų ir grybų sąrašą, dvi iš šių rūšių – patvankinis pataisiukas ir statusis atgiris – įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Todėl reikia įsidėmėti, kad pataisus draudžiama rauti, skinti ar kitaip naikinti ir prekiauti jais. Išimtis daroma tik į Raudonąją knygą neįtrauktų rūšių sporinėms varputėms, naudojamoms vaistinei žaliavai, bet sporos iš jų renkamos tik vasarą, todėl dabar pataisais miške geriau džiaugtis tik akimis.

Pataisų ir kitų augalų naudojimą reglamentuoja Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarka. Primename, kad, vadovaujantis šia tvarka, rinkti ir prekiauti saugomų laukinių augalų rūšimis yra draudžiama. Taip pat reikia atsiminti, kad draudžiama:

•    skinti ir prekiauti visų rūšių vandens lelijų ir visų rūšių šilagėlių žiedais;

•    išrauti, iškasti su šaknimis ar kitaip naikinti paprastąjį burbulį, miškinę leliją, lieknąją plukę, pavasarinę raktažolę, didžiažiedę rusmenę;

•    prekiauti paprastosios pakalnutės žiedynais bei lapais.

Už draudimų nesilaikymą gresia administracinė atsakomybė.

Dažnai sulaukiame klausimų, ar galima skinti paprastąsias pakalnutes? Norėtume nudžiuginti, kad paprastosios pakalnutės žiedynus skinti galima, tik negalima jais prekiauti.

Taip pat informuojame, kad žibuoklėms nėra taikomi apribojimai, pavasarinius jų žiedus galima rinkti, o puokštelėmis – prekiauti. Tik vertėtų atsiminti, kad nederėtų žibuoklių rinkti valstybės saugomose teritorijose, nes vienas iš jų steigimo tikslų – biologinės įvairovės išsaugojimas.

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje