Skip to content

Pretenzijas teisme dėl honoraro reiškė nepagrįstai

Panevėžio apygardos teismas kovo 25 d. atmetė panevėžietės mokytojos ieškinį Raimundo Sargūno sporto gimnazijai, kuriuo pedagogė prašė uždrausti mokyklai naudoti jos sukurtą logotipą ir priteisti jai 500 eurų honorarą.

Teismas nustatė, kad logotipą sukūrusi pedagogė savo noru perdavė jį gimnazijai ir leido jį naudoti. Atlyginimo už sukurtą logotipą ieškovė iš gimnazijos nereikalavo. Už sukurtą logotipą mokytojai buvo įteiktas padėkos raštas.

Teismas konstatavo, kad ieškovė, perduodama gimnazijai savo sukurtą logotipą ir leisdama jį naudoti, sudarė su gimnazija žodinės formos sutartį, pagal kurią mokytojos, kaip logotipo autoriaus, teisės perėjo gimnazijai. Teismas pažymėjo, kad Civiliniame kodekse numatyta, jog rašytinės formos nesilaikymas sudarant sutartį, nedaro sutarties negaliojančia.

Teismas taip pat pripažino, kad ieškovė sukurtą gimnazijos logotipą bei turtines autoriaus teises perdavė gimnazijai neatlygintinai ir žinodama, kad gimnazija neįsipareigojo mokėti autoriui atlyginimą pinigais. Atlyginimo pedagogė pradėjo reikalauti tik tada, kai su ja buvo nutraukta darbo sutartis.

Taigi teismas konstatavo, kad toks atlyginimo reikalavimas neatitinka sudarytos autorinės sutarties sąlygų ir negali būti tenkinamas, nes pedagogė ir gimnazija nebuvo susitarusios, kad ieškovė gaus autorinį atlyginimą tuo atveju, jei su ja bus nutraukta darbo sutartis.

Kadangi nebuvo nustatytas ieškovės autoriaus teisių pažeidimas, teismas netenkino jos reikalavimo uždrausti Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijai visapusiškai naudoti mokyklos logotipą ir priteisti jai 500 eurų honorarą.

Panevėžio apygardos teismo sprendimas per trisdešimt dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Informacijos šaltinis: www.pat.lt

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti JURISTAI24.LT elektroniniu paštu info@juristai24.lt. Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis telefonu 8 624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Pastaba. JURISTAI24.LT teisės naujienų skyrelyje skelbiamos informacijos atžvilgiu yra informacijos perdavėjas, bet ne jos autorius.

Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje