Skip to content

Sraigių rinkėjai netrukus patrauks į pamiškes

MI informacija

Nors šalyje pavasaris kasmet skirtingas, tačiau sraigių rinkėjams, skirtingai nuo kitų gamtos gėrybių rinkimo, nederlingų metų nebūna. Net ir menkiausias lietus labai greitai šiuos moliuskus išvilioja į pamiškes ir pievas. Ne maža dalis gyventojų rinkdami sraiges deda jas ne į tinklinius, kaip derėtų, bet į plastikinius maišelius ir juose laiko kelias dienas ar savaitę, iki kol galės parduoti supirkėjams. Pasitaiko, kad po ilgo laikymo plastikiniuose maišuose atveža jas jau nebetinkamas supirkimui, o neturėdami kur jų dėti, išverčia pamiškėse. Siekiant, kad žala gamtai būtų padaryta kuo mažesnė, norint sraiges rinkti, reikia nepamiršti ir vadovautis vynuoginių sraigių išteklių naudojimo taisyklėmis.

Taigi, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2007 m. kovo 20 d. įsakymu Nr. D-164 ,,Dėl vynuoginių sraigių išteklių naudojimo taisyklių patvirtinimo“, primename būtinus reikalavimus vynuoginių sraigių išteklius naudojantiems tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims:

1. Fiziniams asmenims leidžiama rinkti vynuogines sraiges ir juridiniams asmenims leidžiama naudoti vynuoginių sraigių išteklius, kai vynuoginių sraigių kiauto skersmuo ne mažesnis kaip 28 mm.

2. Fiziniams asmenims leidžiama rinkti vynuogines sraiges ir juridiniams asmenims leidžiama rinkti bei supirkti jas nuo sraigių vegetacijos pradžios iki liepos 1 d.

3. Juridiniai asmenys apie vynuoginių sraigių supirkimo vietas jų supirkimo laikotarpio metu prieš 5 darbo dienas iki vynuoginių sraigių supirkimo pradžios supirkimo vietose turi raštu informuoti regiono aplinkos apsaugos departamentą, kurio kontroliuojamoje teritorijoje yra vynuoginių sraigių supirkimo vietos.

Pažeidę šių taisyklių reikalavimus, fiziniai ir juridiniai asmenys turi žinoti, kad bus traukiami atsakomybėn Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka. Prašome visų, pamačiusių apie vynuoginių sraigių išteklių naudojimo taisyklių pažeidimus, informuoti pareigūnus tiesiogiai.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje