Skip to content

Susitikimas su dailininku Rimantu Rolia

MI informacija

Vidiškių biblioteka, pakvietė į knygos Andriaus Vaišnio ,,Himno istorija vaikams‘‘ – aptarimą. Renginio svečias buvo mūsų kraštietis dailininkas, iliustruotojas, karikatūristas Rimantas Rolia.

Pakviesti į renginį atskubėjo Vidiškių gimnazijos 4 klasės mokiniai su mokytoja Ilona Pakalkiene, bei 3 klasės mokiniai ir jų mokytoja Diana Kindurienė. Vaikai pamokų metu susipažinę su autoriaus kūriniu, ne tik atsakinėjo į jo pateiktus klausimus, bet ir patys domėjosi, kaip gimė ši knygelė. Kodėl dailininkas knygutę iliustravo būtent taip. Į susitikimą atvyko  mokytojos – keramikė Aldona Jakubovskienė ir dailininkė Nijolė Trinkūnienė, vaikystės draugas Aidas Dolotovas ir kiti vidiškiečiai bei svečiai. Tad dailininkas pasijuto tikrai lauktas šiame renginyje.

Knyga „Himno istorija vaikams“ supažindino su Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ istorija, herojais, kovojusiais dėl žodžio ir spaudos laisvės. Knygoje išaukštinama drąsa, patriotiškos vertybės. Ši knyga vaikams yra savita tuo, jog kiekvieno sakinio pirmoji raidė yra raudonos spalvos, kurias paeiliui skaitant, skaitytojas gali iššifruoti slaptą knygos žinutę, susijusią su Lietuvos himno sukūrimu. Už teisingai atsakytus klausimus naujomis knygutėmis dailininkas apdovanojo Evą Risakovaitę, Urtę Paluckaitę, Akvilę Graužlytę.

Viduriniosios kartos Lietuvos dailininkas iliustruotojas R. Rolia stipriai išsiskiria savo iliustracijomis ir kūrybos stiliumi. Ryškūs sukurti personažai ir netikėčiausios jų kompozicijos subūrė didžiulį jo kūrybos gerbėjų ratą, kuriame yra ne tik vaikai, bet ir jų tėveliai. „Iš knygos apie gėles ir katinus išeinu linksmas, spalvotomis nuo akvarelės rankomis, iš knygos apie velnius – suodinas ir piktas. Aš tarsi paklūstu savo kuriamiems personažams, sukuriu juos tokius, kokiais jie ir patys norėtų  būti“ , – pasakojo dailininkas.

Kaip teigė  dailininkas, iliustruoti knygas vaikams yra gal netgi atsakingiau, nei suaugusiems. Prieš sėsdamas piešti, privalai išlaisvinti savo vaizduotę, kas suaugusiam žmogui tikrai nėra lengva. Tik šitaip gali kurti vaikams.

Kodėl pradėjau iliustruoti? Man įtaką darė pačios vaikiškos knygos, kurių vaikystėje turėjau išties daug. Mėgau jas labiau nei žaislus. Knygos buvo ir pirmosios mano piešimo mokytojos. Šiltais žodžiais dailininkas prisiminė savo pirmąją ,,tikrąją“ dailės mokytoją Eugeniją Bulatovienę. Ji padėjo dar labiau pamilti gamtą, jos grožį ir visa tai perteikti baltame popieriaus lape.

Dailininkas džiaugėsi, kad ir pačiam teko iliustruoti savo vaikystės mylimų poetų Martyno Vainilaičio ir Sigito Gedos knygas. Neapsakomai geras jausmas iliustruoti eilėraščius, kurie man brangūs nuo mažumės. Iliustravau dažniausia poezijos knygas. Naujausia mano iliustruota knyga –  Andriaus Vaišnio ,,Himno istorija vaikams“.

Gamta man visuomet buvo ir yra labai svarbus įspūdžių ir įkvėpimo šaltinis. Šitas kraštas iki šiol man neleidžia pamesti vaikystės siūlo. Iš miesto šurmulio dažnai vykstu į gimtinę. Bibliotekos mažiesiems skaitytojams, dailininkas ne tik padovanojo ir savo naujais piešiniais iliustruotą knygą, bet ir pažadėjo piešimo pamokas gamtoje. Tad belieka tikėtis gerų orų ir geros nuotaikos, juk gamtos pasaulis pilnas paslapčių ir įdomybių.

Renginį baigėme visi sugiedodami „Tautišką giesmę“.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje