Skip to content

Apie futbolą valdžios koridoriuose

Lietuvoje, girdi, kilo kalafiorų revoliucija. Tiesą sakant, apie revoliuciją tik žurnaliūgos pliurpia, jokios revoliucijos nebus. Tiesiog internete buvo paskelbta, kad kilogramas kalafiorų kainuoja tris su puse eurų, tai visi iš karto pakėlė triukšmą: kaip čia kažkoks kopūstas gali tiek kainuoti? Girdi, žmonių pasipiktinimas toks, kad tai jau revoliucija.

Patinka jums kalafiorai, ar jūs visai jų nevalgote, bet tokia kaina – tai jau tikrai nei šis, nei tas. Na, o pomidorai po 5 eurus? Ar prisimenate tokius laikus, kad pomidorai kainuotų 17 litų?

Žmonės per televizorių valdžiai aiškino, kad tai ji čia su euro įvedimu priš…ko. Apsiputojusi įrodinėjo, kad po euro įvedimo kainos nesikeis. Tiesą sakant, beveik ir nepasikeitė: kiek anksčiau litais kainavo, tiek dabar kainuoja eurais. Ne viskas, žinoma, bet beveik viskas.  

Mūsų visų mylimas premjeras, tas pats, kurį tauta taip gerbia ir šlovina, kuris visos tautos interesams vos ne geriausiai atstovauja, pasakė, kad euro įvedimas čia tikrai niekuo dėtas. Žadėjo pirmadienį viską išsiaiškinti ir tautai papasakoti.

Kadangi šias eilutes sekmadienį rašau, dar nežinau, ką papasakojo, bet galiu lažytis, kad jis tik dar kartelį nusišnekėjo. Kaip socdemams būdinga. Štai ir Birutė Vėsaitė ką tik apie Baltarusijoje statomą Astravo atominę nusišnekėjo. Kaip – kas nori, gali pats  pasiskaityti, nes pacituoti tokią nesąmonę nedarant klaidų pernelyg sudėtinga. Čia reikia B. Vėsaite būti.

Užtat ekonomistai suskubo aiškinti, kad tokios kainos – visai normalu. O kad Lenkijoje, savo zlotą išlaikiusioje, daug kas vos ne dvigubai pigiau, irgi normalu. Girdi, ten pas juos kai kuriems produktams yra PVM lengvata, todėl ir pigiau, ir nereikia dėl to ant valdžios varyti.

Matote, kai ekonomistai socdemus gina, jie irgi sukvailėja. Lenkijoje PVM lengvata – iki 15 procentų. Kaip, jų kainą sumažinus 15 procentų, jie gali kainuoti iki dviejų kartų pigiau? Tai paaiškinti gali tik ekonomistai socdemai. Arba socdemai ekonomistai.

Žmonės klausia: o ką „ant Lietuvos“ veikia visokios konkurencijos tarnybos? Jiems atsako: tos tarnybos kainų nereguliuoja. Rodos, šiais laikais visi supranta, kad kainų ir nereikia reguliuoti, užtektų prižiūrėti, kad žemdirbiai – perdirbėjai – pardavėjai žmones neapiplėšinėtų. Bet jos ir to nedaro. Tad iš tikrųjų kam jos reikalingos?

Ogi pažiūrėkite – tose tarnybose jau durys nebeužsidaro. Ne todėl, kad lankytojų daug, o todėl, kad tiek liaudies tarnų jose valdišką tarnybą gavo, kad jiems stalų nebeužtenka. Suprantamas dalykas, valdžia visus, kas jai palankus buvo, pamaloninti turi, šilta vietele aprūpinti.

Valdžia ir visokie jai giedantys specialistai aiškina, kad valstybei reikia turėti kuo daugiau valdininkų, kad jie į bet kokią tarnybą atėjusį žmogų galėtų kuo greičiau aptarnauti, kad ji jo laiko negaišintų.

Kaip manote, kuri kontora jūsų prašymą greičiau apsvarstys: ta, kurioje pora žmonių dirba, ar ta, kurioje dešimt?

O kiek laiko vieną popierėlį skaitys du žmonės ir kiek dešimt? Ir kiek laiko prireiks jį derinti? O jeigu dar bus ne vienas skyrius, kuris tą popierėlį derins, o penki? Kai dar visi penki stengsis atsakomybės atsikratyti, ją kitiems perduoti. Čia net toks senas terminas yra – „atfutbolinti“. Manau, suprantate, neversiu. (Čia tik tarp kitko: gal lietuviai ir futbolą taip prastai žaidžia todėl, kad prie tokio „atfutbolinimo“ pratę – kuo greičiau darbo, tai yra, kamuolio atsikratyti?)

Ir mes dar stebimės, kam premjeras visokias darbo grupes kuria. Taigi nuo savęs darbo grupei viską „atfutbolina“. 

Sekmadienį vykusiame socdemų suvažiavime šios partijos vedlys Algirdas Butkevičius pasakė, kad jo vadovaujamoje šalyje viskas rekordiška: ir žemdirbiai rekordinį derlių užaugino, ir keleivių pervežimas rekordiškai augo.

Na, va, ir derliai rekordiniai, ir kainos rekordinės, ne tik kalafiorų. Ir iš tokios socdemų gerovės pertekusios šalies emigruojančių lietuvių pervežimas lėktuvais irgi rekordinis. Štai toks valdžios futbolo rezultatas: juk už sąžinės neturėjimą baudžiamoji atsakomybė netaikoma.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje