Skip to content

Kai ieškoma, kam suversti kaltę už savas klaidas

Kaip galima išmatuoti kito skausmą ir liūdesį? Negali. Kaip gali sužinoti, kas dedasi nekalbančio ir nerašančio žmogaus širdyje? Niekaip… Aplankiau Mažėnų kaime gyvenantį vaikinuką, 24-erių Stasį Pupinį, kuris dar gimimo metu patyręs didžiulę traumą, yra visiškai neįgalus. Jaunuolis judina tik rankas ir šiek tiek pasuka galvą, sveria vos 36 kg. Visas jo pasaulis – jo namai, mama ir jaunesnis brolis. Tai tikrai nėra tas žmogus, kuris manipuliuoja negalia, kad gautų tai, ko nori. Jis yra visiškai priklausomas nuo savo mamos Jadvygos Pupinienės, kuri ir pakvietė mus aplankyti jų namus.

J. Pupinienė kreipėsi į Socialinės paramos ir kaimo reikalų skyrių, kad jos namuose sūnaus reikmėms būtų įrengtas dušas. Pagal specialią programą „Būsto pritaikymas neįgaliam žmogui“, atsakingoji darbuotoja Alma Nevierienė ėmėsi vykdyti šį projektą, atsižvelgdama į galimų darbų ir paslaugų aprašą. Vyko keletas susitikimų, planavimų, galiausiai UAB „Dringsta“ įvykdė šią užduotį. Komisija, priėmė darbą, visi, regis, buvo patenkinti, priėmimo-perdavimo aktai pasirašyti. Užduotis įvykdyta. Taip buvo rudenį. O štai pavasarį prasidėjo bėdos.

Jadvygos teigimu, šiuo dušu ji negalinti naudotis ir prausti vaiko, nes jame šalta, vanduo iš dušo bėga tiesiai į kambarį, nes greičiausiai padarytas per mažas nuolydis link nuotekų surinkimo angos, galiausiai dar pradėjo atsilupti plytelės ir kažkur, užšalęs po apdaila, trūko vanduo, nes atsukus čiaupą – jis nebėga. Bėda ir ta, kad nesinaudojant dušu, nuotekų šulinys lauke pilnas gėlo vandens.

Išklausius Jadvygos mintis, nesutelpa jos galvoje: kas galėjo taip neatsakingai dirbti, ypač žinant, kad tai daroma dėl tokią beviltišką negalią turinčio vyruko.

Savo nuomonę išsakė ir Socialinės paramos ir kaimo reikalų skyriaus darbuotojos Irena Matešienė bei Alma Neverienė. „Viskas buvo daryta pagal planą. Važiuota ir į vietą. Kalbėtasi, derinta. Galiausiai prieita bendrų sutarimų ir investavus 5106 eurus, būstas pritaikytas neįgaliam žmogui. Dėl nuotekų bėgimo į vidų mes pritariame. Galbūt neįvertinta tai, kad nesant žmogui duše, vanduo pasiskirsto vienaip, o jam esant viduje, jis taškosi į šalis ir todėl dalis jo nuteka grindimis į kambarį. Tai greičiausiai bus darbų vykdytojų klaida, apie kurią mes kalbėsime artimiausiame pasitarime, vyksiančiame gegužės pirmoje pusėje. O visos jūsų minėtos bėdos – Jadvygos klaidų pasekmės. Pirmiausia jai buvo pasiūlyta tą dušą įrengti šildomame kambaryje, tačiau jai buvo svarbiau tame kambarėlyje auginti gėlių daigelius. Mes nusileidome, nors perspėjome ją, kad bus problemų dėl šilumos. Ji pažadėjo, kad nupirks elektrinį šildytuvą ir viskas bus gerai. Mes ja patikėjome ir sutikome nešildomoje patalpoje įrengti dušą. Tuo tarpu Jadvyga nesilaikė pažado. Todėl ten šalta, atsilupa plytelės, užšalo paliktas vanduo, tada, matyt, atšilęs pradėjo kažkur sunktis ir tekėti į nuotekų šulinį. Štai dėl ko jis pilnas gėlo vandens. Kadangi plastikinė nuotekų talpykla ir vamzdynai yra vientisi, jokiu kitu būdu vanduo į ją patekti negalėjo, kaip tik iš dušo. Nesuprantančiam ir nežinančiam žmogui, kaip ir kas padaryta, žinoma, galima pripasakoti visko, tačiau štai visi dokumentai, visi nutarimai, pirkimai, protokolai. Kaip jau minėta, kur klaidos padarytos dėl darbų vykdytojų kaltės – bus pataisytos. O jau ponios Jadvygos mes negalime privesti daryti taip, o ne kitaip. Tai – jos sąžinės reikalas. Mes pagal tokį patį projektą, tokiomis pačiomis sąlygomis ir su tais pačiais darbų vykdytojais dušą įrengėme Krikonių kaime. Nėra jokių problemų“, – svarsto specialistės.

Vieni mąsto vienaip, kiti – dar kitaip. Tačiau stebint ne vieną ypatingai liūdno likimo žmogų – kalbu apie sunkius neįgaliuosius – manau, kad jiems tūkstantį kartų būtų geriau specialistų rankose specialiose įstaigose, kur jais būtų deramai ir tinkamai pasirūpinta 24 val. per parą, kur viskas pritaikyta šių žmonių poreikiams. O šioje istorijoje abi pusės yra padarę klaidų, tik viena pusė jas pripažįsta ir ketina taisyti, o kita pusė – ieško, kam suversti kaltę už savas klaidas. Belieka tikėtis, kad ambicijos ir principai bus nurungti sveiko proto, nes juk svarbiausia – kad Stasiukui būtų kuo patogiau ir kuo geriau.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje