Skip to content

Europos Parlamentas svarstys Astravo AE saugos klausimą

MI informacija

Didžiulių pastangų dėka EP pirmininkų sueiga pritarė siūlymui įtraukti Baltarusijos statomos Astravo AE saugos klausimą į birželio pradžios plenarinio posėdžio programą. Svarstymas numatytas birželio 6 d., pirmadienį. Pasiūlymą svarstyti šį klausimą pavyko inicijuoti man, mano raginimu Žaliųjų / Europos laisvojo aljanso grupė ir pateikė pasiūlymą pirmininkų sueigai.

Tai pirmas kartas, kai visas EP oficialiai svarstys šį Lietuvai, o ir pačiai Europos Sąjungai, aktualų klausimą. Europos Komisija paprašyta posėdžio metu pateikti šio projekto saugos įvertinimus,  po to seks parlamento narių diskusija.

Pasirodę pranešimai, kad Lietuvos pašonėje statoma pigiausia atominė elektrinė, leidžia daryti prielaidas apie šio projekto kokybę. Pigių ir saugių technologijų nėra. Šiandien daugeliui europiečių akivaizdu, kad jei investuojama į saugą, atominė energetika praranda savo konkurencingumą. Todėl pigumą galima pasiekti tik menkų investicijų į saugą sąskaita. Akivaizdu, kad Baltarusijos valdžia neįvertino ir atominės elektrinės uždarymo kaštų. Juos įskaičiavus, manau, vargu ar kas drįstų kalbėti apie pigų projektą.

Baltarusijos statomos elektrinės projektas Europoje iki šiol nesulaukė deramo dėmesio. Prieštaringi atskirų komisarų atsakymai į užklausas rodo, kad šio projekto vykdymas nėra atidžiai stebimas. Tai keista, nes po Černobylio katastrofos visiems turėtų būti aišku, jog avarijos atominėje elektrinėje atveju bus paveikti visi – ne tik Lietuva. Todėl Astravo elektrinės saugos klausimas yra ne vien Lietuvos,  bet ir visos Europos problema.

Užtikrinti deramą Europos Sąjungos dėmesį Astravo AE statybų projektui buvo stengiamasi keletą metų. Vis dėto, reikia pastebėti, kad klausimo įtraukimas į posėdžio programą tapo įmanomas ir dėl aktyvaus kitų Lietuvos europarlamentarų palaikymo bei darbo jų politinėse grupėse. Ypač svarų indėlį įnešė Algirdas Saudargas ir Zigmantas Balčytis, pasirašę po bendru kreipimusi į Europos Komisiją, kuriame buvo keliamas Baltarusijos statomos elektrinės saugos klausimas.

Tel. 8  686 41744.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje