Skip to content

Kankinant pavasariniam nuovargiui

MI informacija

Vitaminų stygius žiemą ir nepakankamas poilsis gali sukelti pavasario nuovargio sindromą. Pateikiame patarimų, padedančių atgauti jėgas ir sustiprinti organizmą.

Jėgas atkuriantis maistas

Pasak Kinijos liaudies medicinos žinovų, tinkama mityba būna tuomet, kai žmogaus maisto racione yra produktų, „apčiuopiamų“ visų penkių skonio receptorių. Karčiosios medžiagos šalina iš organizmo skysčių perteklių, rūgštūs produktai teigiamai veikia kūno energiją, saldūs produktai padeda atsipalaiduoti ir įveikti stresą, aštrūs prieskoniai tonizuoja.

Būtina organizmui ir druska, tik, deja, mes jos vartojame pernelyg daug. Jei nuo pat ryto jauciatės pavargę ir neišsimiegoję, suvalgykite rūgščių obuolių arba išgerkite acto gėrimo: šaukštelį obuolių acto išmaišykite stiklinėje šalto vandens ir išgerkite prieš pusryčius. Prieš juos patariama suvalgyti ir nedidelį greipfrutą.

* Jeigu dažnai juntate nuovargį, valgykite vynuogių arba gerkite vynuogių sulčių.

* Atgauti jėgas padeda salotos ir salierai. Be to, salierai gerina širdies ir kraujagyslių veiklą bei didina lytinę potenciją.

* Jei dieną laukia sunkus fizinis darbas, suvalgykite morkų arba išgerkite morkų sulčių.

* Vakare verdančiu vandeniu užpilkite erškėtrožių uogų, o ryte išgerkite šį antpilą.

* Jodo stygius organizme – vienas iš nuovargio priežaščių, todėl valgykite jūros produktų.

Arbata nuo nuovargio

* Jeigu pavargote, išgerkite arbatos su pipirais arba muskatais. Pipiruose ir muskatuose yra kapsaicino – organizmui itin naudingos medžiagos, gerinančios medžiagų apykaitą, nuotaiką, širdies ir kraujagyslių veiklą.

* Nuo nerimo, nervų ir nuovargio gerkite beržų lapų arbatos: 2 šaukštus susmulkintų beržų lapų užpilkite puse litro verdančio vandens, pavirkite 10 min. Vartokite po puodelį tris kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

Darbingumui atgauti

* Kai trūksta jėgų, tonusą gali pakelti visiškai nekenksmingas mišinys: sumaišykite 100 ml alavijų sulčių, 500 g graikinių riešutų, 300 g medaus ir 3–4 citrinų sultis. Šiuos vaistus gali gerti ir vaikai. Vartokite po šaukštelį tris kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.

* Atgauti darbingumą padės tokia priemonė: sumalkite 4 neluptas citrinas ir 4 skilteles česnako, tyrelę užpilkite 2 litrais šalto virinto vandens ir palikite šaldytuve dvi paras nusistovėti, paskui nukoškite ir įmaišykite pagal skonį šviesaus skysto medaus. Jei sumažėjo darbingumas ir nuolatos jaučiatės pavargę, gerkite šio antpilo po ketvirtadalį stiklinės prieš pusryčius 2–3 savaites. Česnakų kvapo nesijaučia, nes jį neutralizuoja citrinos.

* Jeigu esate sveiki tačiau norite būti žvalesni, rytais ir vakarais išgerkite žvalinamojo gėrimo: šaukštelį liepų medaus išmaišykite pusėje stiklinės obuolių sulčių arba šilto vandens ir įpilkite 2 šaukštelius obuolių acto.

Geros nuotaikos – į vonią

* Nervų sistemą ramina, padidėjusį jautrumą mažina ir organizmo tonusą kelia rytinis kelių, šlaunų ir nugaros apliejimas šaltu vandeniu. Procedūrą pradėkite nuo kelių, kilkite šlaunimis ir užbaikite nugara. Jos trukmė – 3 min., paskui kūną ištrinkite šiurkščiu rankšluoščiu – pagerės kraujotaka, tapsite žvalūs ir darbingi. Po įtemptos darbo dienos atsipalaiduokite šiltoje vonioje. Vanduo turi būti šiltas, apie 38 laipsnius, vonios trukmė – 15–20 min. Po tokios vonios, kad oda nesudirgtų, nusiprauskite po drugnu dušu.

* Jeigu esate sudirgę ir pykstate ant viso pasaulio, į vonią įlašinkite ramunėlių, melisų, jazminų ar rožių aliejaus.

* Jei pavargote, į vonią įlašinkite levandų, rožių ar mirtų aliejaus.

* Esate sutrikę ar liūdite – į vonią įlašinkite rožių, vaistinių isopų (juozažolių) ar jazminų aliejaus.

* Jeigu esate abejingi viskam, kas vyksta aplinkui, ir jums trūksta ryžto, į vonią įlašinkite bazilikų, mėtų, kiparisų ar jazminų aliejaus.

* Jei kankina pavydas, į vonią įlašinkite rožių ar jazminų aliejaus.

* Esate pernelyg kuklūs – padės jazminų, raudonųjų gvazdikų ir melisų aliejai.

* Jeigu kažko paniškai bijote ar esate isteriški, jums geriausiai tiks vonia su ramunėlių, jazminų ar levandų aliejumi.

* Jei patiriate stresą, į vonią įlašinkite levandų ar melisų aliejaus.

* Ieškote, bet vis nerandate svarbių problemų sprendimo būdo ir nebeturite kantrybės, į vonią įlašinkite ramunėlių, levandų ar raudonųjų gvazdikų aliejaus. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje