Skip to content

Kokius tapetus rinksimės ateityje?

MI informacija

Tapetai – viena iš populiariausių namų apdailos priemonių, o dauguma renkasi tapetus, kurių sudėtyje yra polivinilchlorido (PVC). Ne vienas tyrimas nustatė, kad minėta medžiaga yra pavojinga žmogaus sveikatai, o gaminant šiuos tapetus, kenksmingos medžiagos patenka ir į aplinką. Alternatyvos ilgai laukti nereikės – netrukus rinkoje pasirodys lietuvių sukurtos ekologiškos tapetų medžiagos pagrindu pagaminti tapetai. Prognozuojama, kad šio tipo tapetai sukels revoliuciją ir iš rinkos išstums populiariausius tapetus.

„Ekologija – vienas iš šiuolaikinio pasaulio variklių, tadne išimtis ir namų apdailos priemonės. Nors šioje srityje pokyčiai dar tik įsibėgėja, ateityje matome didelius pasikeitimus. Žmonės vis labiau domisi naujovėmis, tad kiekvienam įsirenginėjančiam savo namus svarbu, kokios medžiagos jį supa, kokią įtaką jos daro sveikatai. Svarbiu aspektu šiandien tampa ir poveikis aplinkai – gamta mums rodo aiškius ženklus, kad turime nustoti jai kenkti, – sako naują tapetų medžiagą „Ecodeco“ sukūrusios įmonės „Veika“verslo vystymo vadovas Arkadijus Bliuminas. – Sukurta nauja ekologiška tapetų medžiaga yra didelis žingsnis į priekį visoje tapetų gamybos rinkoje. Jau dabar kalbamės su didžiausiais tapetų gamintojais Europos šalyse, netrūksta susidomėjimo ir kitose šalyse, todėl neabejojame, kad laukia revoliucija. Tik laiko klausimas, kada ji įvyks“.

„Ecodeco“ – tai inovatyvi ekologiška medžiaga, iš kurios gaminami tapetai. Naujosios medžiagos pagrindu pagaminti tapetai sudaryti iš trijų sluoksnių: neausto arba popierinio pagrindo, specialiai sukurtųputų ir spausdinto viršutinio sluoksnio. Būtent putos yra alternatyva PVC, kuris naudojamas populiariausių tapetų gamyboje. Tarp naujiesiems tapetams gaminti skirtų medžiagų nėra plastifikatorių, skiediklių ar skystųjų medžiagų, metalo organinių stabilizatorių bei kitų kenksmingų chemikalų. Ekologiškų tapetų sudedamosios medžiagos taip pat plačiai naudojamos maisto pakuočių, žaislų ir medicinos įrangos pramonėje.

Svarbus ekologiškų tapetų privalumas yra tai, kad jie yra bekvapiai ir jokios kenksmingos medžiagos iš jų nemigruoja, t. y. nepatenka  į aplinką. Priešingai šiai dienai populiariausių tapetų atveju – jų sudėtyje apie 40 proc. skystųjų medžiagų, kurios nėra chemiškai surištos su polimeru, todėl yra itin linkusios patekti į aplinką. Medžiagos į aplinką migruoja dviem etapais: pirmiausia, gamybos metu esant aukštai temperatūrai, jų išgaruoja apie 20 proc., o dalis susigeria į tapetus ir migruoja tapetais išklijavus sienas.

Daugelis pirkėjų tapetus renkasi vadovaudamiesi tokiais kriterijais,kaip dizainas, spalva, ilgaamžiškumas, atsparumas, kaina,tačiau retas pasidomi, kokios medžiagos įeina į tapetų sudėtį, kaip jie gaminami. Pavyzdžiui, nustatyta, kad populiariųjų PVC tipo tapetų sudėtyje yra medžiagų, sukeliančių vėžį bei kitas ligas, sutrikdančių endokrininės sistemos veiklą. Be to, šie tapetai praktiškai nesuyra, yra prastai perdirbami, o juos deginant gali formuotis kenksmingos medžiagos. Pagal dabartinius ES teisės aktus,PVC naudojimas draudžiamasarba ribojamasvaikų žaisluose, medicinos prietaisuose ir kontaktą su maistu turinčiuose gaminiuose. Pasak A. Bliumino, visuomenėdarosi vis labiau apsišvietusi, tad pokyčių rinkimosi kriterijuose ilgai laukti nereikės – svarbiausiu aspektu taps neigiamo poveikio sveikatai bei aplinkai nebuvimas, o už tai žmogus bus linkęs sumokėti truputį daugiau.

Daugiau informacijos apie ekologiškos medžiagos pagrindu pagamintus tapetus:www.ecodeco.lt.

Nuotraukos iš organizatorių archyvo

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje