Skip to content

Poezijos naktigonėje. Gamtos ir žodžio kūrėjų žydėjimas

Šis pavasaris tikrai ypatingas. Nepamenu, kada taip nuostabiai ir gausiai žydėjo visa gamta. Regis, metų metus ji laukė momento, kad visa žemės energija nesibaigiančiu šaltiniu ištrykštų baltais ir rausvais žiedais. Gamta kaifuoja. Tuo pačiu jausmu užsikrečiame ir mes, mėgaudamiesi kiekviena akimirka ir visa savo esybe bandydami prisisotinti šio stebuklo, kad galėtume pasidalyti juo su kitais. Šeštadienio vakarą ir naktį Mielagėnai skendėjo žydėjime, lakštingalų čiulbėjime, rašančiųjų kūrybos skambėjime. Kaip gera matyti kaifuojančią gamtą, kaip gera stebėti kaifuojančius kūrėjus. Maloniausia ir smagiausia kūrėją pažinti pagal jo kūrinius. Viena tokių išskirtinių akimirkų – Poezijos naktigonė po atviru dangumi, degant laužams ir šviečiant mėnuliui, kada sutirpsta visos užtvaros ir pasilieka tik širdis prie širdies.

Šiemet Mielagėnų poezijos naktigonė vyko jau antrąjį kartą. Kaip sakė šio renginio sumanytoja ir organizatorė Mielagėnų bibliotekininkė Rima Misiūnienė, apie tai ji svajojusi nuo 1988 m. „Kai studijavau Vilniaus Universitete, aš pati, kaip ir visi filologai, buvau lengvai pakvaišusi dėl netradicinių susibūrimų. Vieni tokių – „Poezijos pavasariai“. Dirbdama mokytoja nenorėjau išsišokti, tačiau,kai tapau bibliotekininke, kurios viena iš veiklų – renginių organizavimas, pradėjau austi šią mintį. Idėjomis pasidalijau su bendraminčiais. Vieni pritarė, kiti – tylėjo. Na, o kraštietis Gaudentas Kurila tiesiog užsikrėtė šia idėja, nes apie kažką tokio galvojęs ir jis pats. Taigi, abu organizavome ir pirmąją, ir antrąją Poezijos naktigonę“, – pasakoja R. Misiūnienė.

Vakara ir naktys – išskirtinai veikia žmones. Kiekvienas pojūtis įgauna kelis šimtus kartų sodresnių spalvų. Turbūt todėl būtent mistinė naktigonė iškart prigijo, sutraukdama kūrėjus ne tik iš rajono, bet ir iš Švenčionių, Vilniaus, Skuodo, Jonavos.

Tarmiškai kuriantis CieksasŽalbungis (Gaudentas Kurila) dovanojo „Mūzos raudą“.Savo eiles rajono valdantiesiems skyrė Algirdas Sekonas, po jo kūrybą pristatė Mielagėnuose gyvenanti Tarutė (Teresė Kužulienė) bei Mamertas Papšys (Didžiasalis). Drąsiai Algio Jakšto eiles skaitė Kęstutis Urbanavičius. Paklydėlei laimei laišką perskaitė ignalinietė Lolita Reifonaitė. Šiai naktigonei gražių žodžių dovanojo ir Olga Paukštienė. Klasikos akordais Mielagėnus užliejo Andriaus Vasiliausko kitaipatliekama kūryba. Žemaitiškai eiles skaitė Dalia Zabitienė (Skuodas), apie paklydėlio gyvenimą eilėmis pasakojo ŽvinglysPranis. Adutiškietė Aldona Freder ir Algis Jakštas pagarbą atidavė gimtajam kraštui. Apie kaimiečius gerąja šio žodžio prasme skaitė Eglė Bičiūnienė. Solidžiai ir santūriai poezijos stygas virpino ir Mielagėnų žentas (jį taip taikliai pavadinau 2008 m. ir neprašoviau) Mindaugas Milinavičius bei vilnietis Leopoldas Stanevičius. Pastarasis prisistatymą pradėjo žodžiais, perskaitytais ant kino teatro „Lietuva“ sienos:  „Mano Tėvynė – širdis prie širdies, Mano Valstybė – vagis prie vagies“. Abiturientė Karolina Subačiūtė kitomis spalvomis ir akcentais padabino CieksoŽalbungio kūrybą…

Tokia buvo įžanga į naktigonę. Po tokio prisistatymo vieni kitiems, visi nusprendė atsipūsti ir pasistiprinti Kulinarinio paveldo puoselėtojo, žuvienės virimo meistro Valdo Gaidelio čia pat verdama žuviene. Besišnekučiuojančiųjų balsus pertraukė lakštingalos, primindamas apie atslenkančią naktį. Užsiliepsnojus laužui, kūrėjai jau daug drąsiau lipo į sceną skaityti ir groti, šypsotis ir mėgautis akimirka, laukta ištisus metus. Dovanodamas savo kūrybą, atveri savo sielą ir tampi labiausia pažeidžiamas. Būtent tokią naktį, būdamas šalia bendraminčių, esi apsaugotas nuo bet kokių skausmingų patirčių. Būtent tokią naktį gali būti savimi, būti laisvu ir skriejančiu beribėmis erdvėmis su kiekvienu įkvėpimu.

Kaip gali nemylėti gyvenimo? Kaip gali nemylėti Mielagėnų naktigonės?

Naktigonės laužas užgeso gerokai po vidurnakčio. Atvykusieji iš toliau, pasiliko ryto laukti, globojami Mielagėnų medžiotojų ir jų vado Romučio Akinsko. Ryto metą R. Akinskas stebėjosi: „Nesuprantu ir nepateisinu tų, kurie Naktigonę išmainė į Euroviziją“.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje