Ginučių verslininkas Valdas Gaidelis jau seniai rajono svečius ir turistus vilioja tautinio paveldo produktais. Kas nežino jo firminės, pagal visas aukštaičių tradicijas verdamos žuvienės ar rūkytų žuvų? Šį vasaros sezoną jis pasitinka su dar vienu nauju produktu – aukštaitiškais blynais. Patys blynai (kvietinių miltų) gal niekuo ir neypatingi, visas cinkelis blynų padaže. Jis ruošiamas vėlgi pagal seną aukštaičių receptą iš sūrio, sviesto ir druskos.
„Šio produkto paklausą dabar tiriame, bandome. Pernai blynų siūlėme kelioms grupėms, šiemet štai ši, net 47 žmonių grupė iš Latvijos, Daugpilio, pirmoji (ji lankėsi praėjusį antradienį – aut.). Atrodo, mūsų eksperimentas pasiteisina, visiems valgiusiems blynai patinka, tad sieksime gauti sertifikatą ir šiam tautinio paveldo produktui“, – pasakojo V. Gaidelis.
Šeimininkas, maitindamas svečius blynais, surengia visą edukacinę paskaitą, papasakoja patiekalo istoriją (kaip ir virdamas žuvienę). Pasak Valdo, Rytų Aukštaitijos, ypač mūsų krašto, žemės yra nederlingos, čia kviečiai derėjo prastai, tad kvietinius blynus valgė tik labai pasiturintys ūkininkai, kiti gyventojai valgė grikinius, žirninius blynus. O ką jau kalbėti apie sūrio ir sviesto padažą. Iš skurdumo į blynų tešlą nebuvo dedama kiaušinių ar riebesnio pieno, tešla dažniau skiesta vandeniu arba labai liesu pienu. Todėl kiek turtingesni atsigriebdavo, gamindami sūrio padažą. Su juo jau galėjo pasipuikuoti ir prieš kaimyną, ir prieš svečią. Šis padažas ypač dažnas buvo maždaug prieš 100–150 metų. Tarpukaryje jau atsirado padažų iš mėsos spirgų ir kitokių.
Minėta latvių pensininkų grupė apsilankymu Ginučiuose liko sužavėta. Išvykdami visi 47 grupės nariai ilgai šeimininkui skandavo trimis kalbomis: ačiū!, paldies!, sposibo!
V. Gaidelis kviečia užsukti į jo sodybą Ginučiuose, atsivežti svečių ir juos pamaitinti gamtoje, ant ežero kranto: jų akyse išvirti žuvienės ir iškepti blynų su sūrio padažu. Ši atrakcija užtruktų iki 2 val., bet įspūdžių liktų bent dviems savaitėms. Belaukiant žuvienės ar blynų, svečiai sužinotų ir visas jų gamybos paslaptis. Tokias, kaip: kokios žolės dedamos į žuvienę, kodėl į ją pilama degtinės ir į puodą kišama apanglėjusi malka? Ir daugelis kitų netikėčiausių paslapčių, o visa tai pasakojant vyktų svečių akyse.
Tokias grupines išvykas reikia užsisakyti iš anksto, paskambinus tel. 8 687 39339. O pavieniai keliautojai blynų be išankstinio užsakymo kasdien ras V. Gaidelio kavinėje Ginučiuose (prie parduotuvės).
Daugiau: sūris
Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!