Skip to content

Mes neleisime teršti gamtos

Turbūt didesnės laimės už sąmoningėjančius kaimynus net ir įsivaizduoti negali. Kažkas yra pasakęs: kai perki namus, pirmiausia perki kaimynus. Namus gali pakeisti, o štai kaimynų, deja, ne. Dėl tokios, regis, menkutės priežasties, žmogaus laimė tiesiogiai priklauso nuo kaimynų. Ypač tos laimės kainą gerai žino daugiabučių namų gyventojai. Šįkart gyvenimo vingiai mus nubloškė į Vidiškių miestelyje esančią Aušros gatvę. Ten trečiuoju numeriu pažymėtame šešiabutyje gyvenantys žmonės nuo senų laikų vargsta dėl kaimynystės. Vieni nori gyventi pagal Dievą ir įstatymus bei pilietišką pasaulio suvokimą, kiti taip pat nori ramiai gyventi pagal asmenines nuostatas – be vandens, be nuotekų, alkoholio ir tabako iškreiptoje trimatėje erdvėje. Redakciją pasiekė vieno vyruko, gyvenančio užsienyje, bet besirūpinančio mamos buitimi ir gyvenimo kokybe, laiškas.

Andriaus prašymas

„Nesinori apie savo kraštą kalbėti negražiai, tačiau esu priverstas. Labai smagu iš užsienio atvykti su šeima pas mamytę į Vidiškių kaimą praleisti atostogų, tačiau jau keletą metų kankina viena problema. Vidiškėse, Aušros gatvėje, stūkso daugiabutis namas, pažymėtas trečiuoju numeriu. Namas yra visų svarbių dėdžių ir tetų pamirštas. Name sugedus kanalizacijai, prieš daug metu buvo tiesiog kieme iškasta didele duobė, į ją iš namo išvesti vamzdžiai, duobė uždengta šiferio lakštais, o iš duobės buvo išvestas vamzdis nuotekoms išbėgti tiesiai į gretimą pievelę. Kaip jūs manote, tai normalu? Vaikus baisu paleisti lakstyti – neduok Dieve įbėgs į pievelę, kuri jau virsta liūnu arba žaisdami įkris į duobę. O kaip gamtos teršimas? Niekam tai nerūpi?  Apie vasarą tvyrančią smarvę net nešneku. Kas nutiktų, jei žiemą tiesiog užšaltų vamzdis? Kas nutiktų, jei įkristų vaikas? Kas už tai atsakingas? Kada bus sutvarkyta? Štai klausimai, kurie mane kankina“.

Skambinau UAB Ignalinos butų ūkio direktoriui Antanui Gyliui. Konkrečiai pasikalbėjus, po pokalbio nepraėjus nė pusvalandžiui, jis jau buvo ten. Bet ir vėlgi, atomazga juokinga. Atvažiavo, pasakė, kad duobę uždengs, o sutvarkyti nuotekas nėra lėšų, tai reiškia, kad ir toliau gyventojai terš aplinką, gyvens smarvėje ir į daržus plūs pamazgos. Kita vertus, jei jau Butų ūkis yra UAB, firma, kurią valdo akcininkai ir kuriai gyventojai už paslaugas moka mokesčius, už kuriuos turi būti vykdomas tinkamas aptarnavimas. Logika tokia, jeigu jie neturi pinigų vykdyti savo įsipareigojimus, tada aš neturiu pinigų vykdyti savuosius ir mokėti jiems neprivalau. Pokalbių metu klustelėjau direktoriaus, kada jis paskutinį kartą aplankė savo valdas, t. y. objektus, kuriuos administruoja jo įmonė? Į tą klausimą jis taip ir neatsakė. Abejoju, ar išvis ten yra kada buvęs iki mudviejų nemalonaus ir griežto pokalbio.

„Jei valdžia negirdi namo gyventojų, kurie jau kreipėsi visur ir ne vieną kartą, belieka pagalbos kreiptis į žiniasklaidą. Taip jau gyvenime kažkodėl yra, kad tie patys valdininkai iškart pradeda geriau girdėti ir sparčiau veikti, kai daugybę kartų eilinių žmonių girdėtus prašymus jiems pakartoja žiniasklaida“, – laiške rašo ponas Andrius.

Apžiūrėjus tą nuotekų duobę, pritrūkau žodžių. Tiesa, kieme sutikti kaimynai patvirtino, kad jau seniai buvo visur kreiptasi dėl jos, tačiau vis kažkokių kliūčių atsiranda: tai susitarimo bendro su kaimynais nėra, tai administruojanti įmonė lėšų neranda. Taip slenka metai, o nuotekos didžiuliais kiekiais be pertraukos plūsta kasdien.

Bus padaryta?

Reziumuodama šią istoriją, noriu pasidžiaugti daugelio žmonių (atsakingų savivaldybės atstovų) indėliu, geranoriškumu ir visų mūsų pasiektais rezultatais. UAB „Ignalinos vanduo“ direktoriaus Valento Šimonio teigimu, nuotekų sistema minėto daugiabučio gyventojams bus įrengta per artimiausius du mėnesius. Projektas ir sąmata ant direktoriaus darbo stalo gulėjo jau šios savaitės pradžioje. Kitas jo egzempliorius jau pateiktas į savivaldybę, kad būtų pradėti viešieji pirkimai. Taigi, dokumentų tvarkymas iki realių darbų pradžios užtruks maždaug mėnesį. Birželio pabaigoje, liepos pradžioje planuojama pradėti realius darbus.

V. Šimonis pasidžiaugė ir tuo, kad skirta lėšų iš Europos 2014–2020 m. paramos programos ir bus įrengti vandens gerinimo įrenginiai Dūkšto ir Vidiškių miesteliams. Tad artimiausiu metu visi šių miestelių gyventojai turės ir kokybišką geriamąjį vandenį.

P. S. UAB „Butų ūkis“ direktorius A. Gylys, vakar vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje paklaustas apie šią problemą, patvirtino, kad projektas išties yra parengtas ir darbai bus atlikti. Lėšų tam žada skirti rajono savivaldybė. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje