Skip to content

Kas tai – ortodonto pagalba?

MI informacija

Daugelis tėvelių gana lengvabūdiškai vertina vaiko pieninius dantis ir mano, kad nebūtina jais labai rūpintis, neskuba juos gydyti ir nesijaudina, kad dėl to gali tekti vieną kitą dantuką pašalinti. Dėl tokio lengvabūdiškumo vėliau tenka metų metus vaiką vedžioti pas ortodontą. Kad taip neatsitiktų, derėtų visiškai pakeisti požiūrį.

Skirkite daugiau dėmesio pieniniams dantims!

Pieniniai dantys yra tokie pat svarbūs, kaip ir nuolatiniai. Todėl reikia stengtis, kad jie tarnautų vaikui tiek, kiek jiems lemta. Ėduonies pažeistus pieninius dantis reikia nedelsiant gydyti. Pašalinus pieninį dantį, būtina kreiptis į ortodontą, kuris esant reikalui, tarp likusių dantų gali įdėti specialų ortodontinį aparatą, kuris neleis jiems iškrypti.

Dauguma ortodontinių anomalijų priklauso nuo paveldėjimo

Jeigu vyresni šeimos nariai turėjo problemų dėl sąkandžio, jiems buvo tiesinami dantys, tai ir vaiką būtina nuvesti pas ortodontą. Ir kuo anksčiau, tuo geriau. Kol kaulai aktyviai auga, netaisyklingą žandikaulių padėtį ir nelygius dantis galima nesunkiai pakoreguoti. Vėliau šioms problemoms išspręsti gali prireikti net chirurgijos.

Dažnai dantys iškrypsta dėl blogų įpročių!

Kad susiformuotų taisyklingas sąkandis, būtina atkreipti dėmesį į daugelį veiksnių, kurie kartais atrodo nelabai svarbūs. Pavyzdžiui, vaiko blogas įprotis čiulpti pirštuką arba pernelyg ilgai gerti iš buteliuko su čiulptuku. Dėl šio įpročio apatiniai priekiniai dantys pakrypsta į vidų, o viršutiniai – į išorę, sutrinka normalus viršutinio žandikaulio augimas ir t. t. Jeigu vaiko tėveliai laiku kreiptųsi į ortodontą, šis ne tik pakoreguotų krypstančius dantis, bet ir padėtų jam atsikratyti blogo įpročio (burnoje pritaikyti ortodontiniai aparatai paprasčiausiai užkirstų tam kelią).

Ortodontinio gydymo ypatumai

Jokiu būdu negalima leisti vaiko dantims augti taip, „kaip jie nori“. Blogas sąkandis kenkia ne tik grožiui, bet ir sveikatai: maistas yra blogai sukramtomas, sunku  ištarti kai kuriuos garsus, sunku gerai išsivalyti dantis, dėl ko jie greičiau sugenda ir t. t. Geriausias laikas tiesinti dantis yra tada, kai vaikas yra dar augantis (11–13 m.). Tada galima koreguoti net ir daugumą sąkandžio problemų žandikaulių augimo sąskaita. Vaikų kreivų dantų ir sąkandžio koregavimui gaminama daug įvairių aparatų: vieni jų naudojami tik dalį dienos ar naktį, kiti – nuolatos, bet nuimami valgant arba valant dantis. Pats efektyviausias gydymas šiuo metu atliekamas breketų sistemomis. Breketų pasirinkimas šiuo metu yra labai įvairus: metaliniai, safyriniai, liežuviniai ir t. t. Tačiau tik ortodontas gali nuspręsti kokius naudoti konkrečioje situacijoje. Priklausomai nuo situacijos dantų tiesinimas breketais trunka maždaug 1,5–2,5 metus. Vėliau jie pakeičiami vadinamaisiais reteineriais – užlaikančiais aparatais, kurie naudojami maždaug tiek pat laiko. Kruopščiai  laikantis ortodonto nurodymų ir rūpinantis burnos higiena, dantys išsitiesina, todėl belieka džiaugtis  gražia šypsena.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje