Skip to content

Augti, negalima sustoti

MI informacija

Visagine įvyko tarptautinė konferencija „Visaginas po AE uždarymo: augti, negalima sustoti“. Konferencijos metu ministerijų, mokslo įstaigų ir verslo įmonių atstovai iš Lietuvos, Švedijos, Vokietijos ir Ispanijos pasidalijo praktiniais patarimais ir įžvalgomis, kaip sėkmingai vystytis Visaginui, nutraukus Ignalinos AE eksploatavimą.

Visagino merė Dalia Štraupaitė pasveikino konferencijos dalyvius ir palinkėjo jiems produktyvaus darbo. „Nuveikta daug darbų, tačiau dar daugiau reikia padaryti ateityje. Ši konferencija ir joje išsakytos įžvalgos turi tapti stipriu akstinu naujiems darbams Visagino bei viso regiono labui. Sustoti negalima. Ir manau, Visaginas tikrai nesustos. Niekada!“, – sakė merė.

Konferencijos pradžioje Visagino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šiupšinskas pristatė mūsų savivaldybės potencialą, galimybes iš naujo atrasti Visaginą ir kartu kurti aukštesnės pridėtinės vertės inovacijų grandinę. Ignalinos AE ilgą laiką buvo pagrindinis viso regiono ekonominis variklis. Priėmus sprendimą uždaryti veikusią Ignalinos atominę elektrinę, pradėtas ilgalaikis jėgainės uždarymo procesas, kurio metu panaudotas branduolinis kuras perkeliamas į laikinas saugyklas, vykdomi kiti unikalūs technologiniai procesai. Uždarius IAE nuveikta labai daug tam, kad būtų prisitaikytaprie pasikeitusių aplinkybių – įgyvendinti infrastruktūros ir laisvalaikio erdvių gerinimo projektai, renovuoti visuomeninės paskirties pastatai, atlikta savivaldybės įvaizdžio formavimo ir investicijų pritraukimo galimybių studija, pasirinkta strateginė Visagino, kaip energetikos kompetencijų centro, kryptis. „Siekiant pokyčių yra būtini ir centrinės valdžios sprendimai, tokie, kaip, pavyzdžiui, tikslinio regiono suformavimas. Reikėtų sukurti motyvacinį paketą universitetams, mokslo tiriamosioms įstaigoms ir inovatyviam verslui, įkurdinantiems arba perkeliantiems savo veiklą į Visagino savivaldybės teritoriją. Jei valdžia, verslas ir mokslas įžvelgs tai ir priims sprendimus – bus padarytas ilgalaikis proveržis ne tik regione, bet ir šalyje“, – sakė Sigitas Šiupšinskas. 

Mintimis, kokia yra buvusių atominių miestų raida, konferencijoje pasidalino Europos savivaldybių, turinčių branduolinius objektus, tinklo (GMF) prezidentas Rolandas Palmqvistas bei organizacijos generalinis sekretorius Mariano Vila d‘Abadalas.

Tolimesnę Ignalinos atominės elektrinės veiklos strategiją ir perspektyvas pristatė Ignalinos atominės elektrinės Veiklos planavimo skyriaus vadovas Saulius Urbonavičius.

Vidaus reikalų ministerijos viceministras Julius Morkūnas pristatė tikslinių regionų kryptį šalies regioninėje politikoje, o energetikos viceministras Rokas Baliukovas kalbėjo apie Nacionalinę energetikos strategiją bei vietinės elektros energijos technologijas.

Su Visagino plėtrai siūlomomis technologijomis ir inovacijomis supažindino jų kūrėjai – Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai, o apie mažuosius branduolinius reaktorius pasakojo svečiai iš Berlyno Kieto kūno branduolinės fizikos instituto.

Po konferencijos svečiai turėjo galimybę apsilankyti IAE mokomajame reaktoriaus valdymo pulte. Čia buvęs IAE direktorius Viktoras Ševaldinas papasakojo visiems apie bloko valdymo skydo-treniruoklio funkcijas, atsakė į klausimus.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje