Skip to content

Lietuviškos nesąmonės

Iš pradžių norėjau parašyti ne „Lietuviškos nesąmonės“, o „Kvailių varžybos“, bet laiku susisgribau, kad kuris nors kvailys gali įsižeisti. Tegul būna nesąmonės, juoba seimūnai jų yra daug pridarę arba bent pasiūlę.

Idiotiškiausias metų pasiūlymas priklauso Jurui Požėlai. Tokiu jį pavadino Darbo partijos primininkas Valentinas Mazuronis. J. Požėla, dar žinomas „unabomberio“ pravarde, užsitarnauta po „grasinimo“ susprogdinti Vilniaus oro uostą, pasiūlė nuo 80 iki 140 eurų bauda bausti  keleivius, kurie važiavo su neblaiviu vairuotoju.

Taip, J. Požėla pasiūlė bausti ne tuos, kurie vairuoja išgėrę, o tuos, kurie važiuoja su išgėrusiu vairuotoju. Įsivaizduokite: įsėdote į taksi, važiuojate, policija sustabdo, nustato, kad taksistas išgėręs, ir jūs mokate baudą. Baudą šito juokdario siūlymu būtų tekę mokėti ir autobusų keleiviams.

Seime šį kartą atsirado pakankamai protingesnių už J. Požėlą seimūnų, ir toks pasiūlymas nebuvo priimtas. Bet taip nutinka ne visada. Prisiminkime, kad nuo sausio 1 d. buvo įsigaliojęs gyvūnų ženklinimo įstatymas, pagal kurį šunys, katės ir šeškai turėjo būti ženklinami mikroschemomis.

Kodėl šeškus buvo nuspręsta ženklinti – suprantama: juk jeigu jūsų šeškas nepaženklintas, ką reikės bausti, jeigu jis įsisuks į kaimyno vištidę?.. Čia, žinoma, toks seimūnų mąstymo lygį atitinkantis pajuokavimas. Iš tikrųjų kažkas panoro pasidaryti biznelį: žiniasklaida rašė, kad aktyviausiai šį įstatymą prastūminėjo kažkoks su ženklinimo verslu susijęs seimūnas.

Įdomu tai, kad šį įstatymą Seime pasiūlė Darbo partija. O paskui atšaukti jį irgi pasiūlė Darbo partija. Girdi, žmonės nepatenkinti, todėl mes esame geručiai ir siūlome jį atšaukti. „Negeri žmonės“, na, tie, kurie nemėgsta Darbo partijos, sako: taigi rinkimai artėja, o iš tų, kurie paskubėjo įstatymą vykdyti, ir taip jau pakankamai prisiplėšta: šis įstatymas leido uždirbt ir veterinarams, ir mikroschemų importuotojams. 

Kad rinkimai artėja, galima spręsti iš pas mus rinkto Seimo nario Šarūno Biručio reklamos „Mūsų Ignalinoje“. Seimūnas giriasi, kad Darbo partija pakėlė atlyginimo minimumą ir vidutinį atlyginimą. Na, minimą kėlė ne vieni darbiečiai, vieni jie nieko negali, bet kartu su socdemais ir kita „šaika“.

Apie vidutinį atlyginimą nešneku, nes jis padidėjo tik statistiškai, ir visi kiti, išskyrus gaunantys minimumą, to nepajuto. O pakėlus minimalų atlyginimą tiems, kurie sugeba dirbti tik tokius darbus, už kuriuos minimumas mokamas, nukentėjo tie, kurie šį tą sugeba. Jiems padidėjo mokesčiai. Sakysim, dirbantys pagal verslo liudijimą jau nuo liepos 1 d. turės daugiau mokėti Sodrai. Manote, jie džiaugiasi ir Darbo partijai dėkoja?

Bet grįžkime prie J. Požėlos ir kompanijos. Ministras (visai nusigyvenome – tokie ministrai) pasirašė memorandumą su didžiųjų prekybos tinklų vadovais, pagal kurį nuo rugsėjo 2 d. perkant alkoholį reikės pateikti asmens dokumentą. „Maksimos“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris pareiškė, jog tokiu būdu siekiama, kad alkoholis nebūtų parduodamas nepilnamečiams.

Labai patriotiškas memorandumas. Tik kas gali paaiškinti, kodėl nepakaks parodyti dokumentą, bet dar ir jo duomenys turės būti įvesti į parduotuvės kasą? Kam prekybos tinklams prireikė pirkėjų asmens duomenų? Gal kažkas sudarinės perkančių alkoholį sąrašus, o paskui atitinkamai „imsis priemonių“?

Kyla dar ir tokia mintis, kad asmens duomenys yra nebloga prekė. Užsienyje, girdėjau, jie sėkmingai pardavinėjami. O kuo mes už Europą blogesni?

Matote, o aš norėjau šį rašinėlį negerai pavadinti. Tikrai laiku susisgribau. Čia ne kvailystės, čia jau kažkaip kitaip vadinti reikėtų. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje