Skip to content

Ignalinos aerodrome prasidėjo pilotų mokymai

Šiomis dienomis virš miesto ir Žydelių, Bėčiūnų kaimų apylinkių vis dažniau padangėje stebime zyziantį nedidelį lėktuvėlį. Tai ne šiaip kokie nors skraidymai – Ignalinos aerodrome pradėti mokyti ultra lengvųjų orlaivių pilotai. Prieš kurį laiką į šiuos mokymus kvietė MI skelbimai. Tuomet daug kas abejojo, ar atsiras norinčiųjų, nes mokymų kaina – 3900 Eur. Atsirado, susibūrė dešimties būsimų pilotų, norinčių gauti licencijas, grupė.

„Planai būna realūs ir ne, vykdomi ir nevykdomi. Mūsų skraidybos centras turi licenciją lengvųjų orlaivių pilotų rengimui, tai šią savaitę ir pradėta daryti. Turime puikų tam tinkantį ukrainiečių gamybos dvivietį lėktuvą AEROPRAKT-22 arba tiesiog A-22, sudarytas mokymų grafikas ir užsiėmimai prasidėjo. Mūsų uždavinys – kursantas piloto licenciją turi gauti per vieną vasaros sezoną. Kitose mokyklose mokymai ištęsti per dvejus metus“, – MI sakė Ignalinos aerodromo įkūrėjas Rimvydas Maciulevičius.

Lietuvoje yra kelios mokyklos, rengiančios tokius pilotus. Į jų rengimo programą įeina teorinė dalis ir 26 val. skraidymo. Abi mokymo dalys – teorinė ir praktinė – čia vyksta vienu metu. Kol vienas skraido, kiti „graužia“ teorinę dalį. Lėktuvą nuomojame, taip pigiau, nes dvivietis A-22, kaip ir kiti panašios klasės orlaiviai kainuoja nuo 40 000 Eur. Perkant jį įmonei ar pavieniams asmenims galima kooperuotis. Šiame skraidybos centre gavę licenciją pilotai ir įgis teisę skraidyti būtent tokiais orlaiviais. Pilotuoti keturviečius ir didesnius lėktuvus jau reikia kitų mokymų ir licencijų.

„Lietuvoje tokių ultra lengvų dviviečių orlaivių yra apie šimtą, tad pilotų paklausa yra. Turime mokymo bazę, todėl visus norinčius kviečiame mokytis. Jei licencijos nereikia dabar, tai gal jos prireiks ateityje“, – siūlė šio centro direktorius Vytautas Rafanavičius.

Tądien, kai lankėmės aerodrome, su kursantais dirbo pilotas-instruktorius Arūnas Rupkus, o piloto abėcėlės mokėsi Mindaugas Kurmauskas ir Albertas Maciulevičius. Apsilankė ir su mokymo programa susipažino rajono mero pavaduotojas Gintautas Kindurys. Jam ir šių eilučių autoriui buvo suteikta galimybė taip pat pažvelgti į kraštą iš paukščio skrydžio aukščio. Gražu, nuostabu, kvapą gniaužia…

Tai dar ne viskas, kuo šiandien užsiimama Ignalinos aerodrome. Aktyviai dirbama su Lietuvos kariuomene, savanoriais, ateityje čia vyks ir kariškių mokymai, o aerodromu galės naudotis kariškiai. Numatomos ir įvairios stovyklos moksleiviams ir įmonių darbuotojams, tokių stovyklų planuojama apie 20,  jų pradžia jau šiemet.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje