Skip to content

Nuvilnijus Dainų šventei

Praėjusią savaitę Vilniuje vyko 8-oji Lietuvos moksleivių dainų šventė „Tu mums viena“. Pagrindiniai šios šventės renginiai – „Siemens“ arenoje vykusi Šokių diena, Vingio parke – Dainų diena ir Kalnų parke – Ansamblių vakaras. Šiuose koncertuose dalyvavo ne tik mūsų Ignalinos pasididžiavimas – mūsų moksleiviai, bet ir dar maždaug 20 tūkst. mokinių iš visos Lietuvos.

Šiame įspūdingame ir svarbiausia – vaikų labai lauktame renginyje dalyvavo net 6 vaikų kolektyvai iš Ignalinos. Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokykla parengė 4 kolektyvus: Pučiamųjų instrumentų orkestras (vad. Algis Rastenis), Akordeonistų ansamblis (vad. Jūratė Čibirienė), Liaudiškos muzikos kapela „Nendrelė“ (vad. Irutė Murmienė) ir Jaunučių choras (vad. Jurgita Antonovienė). Dar du kolektyvus vežėsi šokių mokytoja Nijolė Žygienė. Vyresnieji – Č.Kudabos progimnazijos tautinių šokių kolektyvas „Dringelė“, jaunesnieji – Ignalinos kultūros ir sporto centro tautinių šokių kolektyvas „Lelijėlė“.

Iš viso į Lietuvos moksleivių dainų šventę vyko 110 žmonių: ir dalyviai, ir vadovai ir savivaldybės sveikatos priežiūros specialistai. Visam šiam būriui – Ignalinos delegacijai – vadovavo Švietimo, kultūros ir sporto vyresn. specialistė Rasa Juodagalvienė. Palaikyti savųjų Šokių dieną buvo nuvykęs ir rajono vicemeras Gintautas Kindurys.

Šeštadienio rytą tėvai, draugai ir pažįstami su ąžuolo vaikinu, balionais ir akordeonu atliekama sutiktuvių daina pasitiko grįžusius du šokėjų kolektyvus. Daug džiaugsmo, nuostabos ir laimės, persipynusios su nuovargiu. Nepaisant to, triumfavo pasididžiavimas… vaikais, mokytoja, šalimi, pasiekimais, švente ir tiesiog laimingomis gyvenimo akimirkomis.

Pasak Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojos Gražinos Mackonienės, renginys pravyko tiesiog puikiai. „Nuolat kontaktavome su mūsų delegacijos vadove R. Juodagalviene. Ji patikino, kad viskas buvo nepaprastai šaunu. Vaikų nuotaikos geros, jie susitiko daug naujų draugų, išgyveno nepamirštamų akimirkų – kas vaikams ir buvo svarbiausia. Tiesa, naujovė ta, kad pirmą kartą kiek dalyvavo šventėse, šiemet visi miegojo lovose, o ne miegmaišiuose sporto salėse. Bet vaikas smagu ir taip, ir taip. Išvengę nesklandumų visi laimingai sugrįžo į namus ir dar tebegyvena išskirtiniais įspūdžiais“, – sakė G. Mackonienė.

Dainų šventė yra išskirtinis Lietuvos kultūros reiškinys, jį 2003 m. UNESCO pripažino pasaulio žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo vertybe. Tai daugiausia dalyvių pritraukiantis šalies kultūrinis ir edukacinis renginys, kuriam ruošiamasi keletą metų. Nuo 2007 m. Švietimo ir mokslo ministerija kartu su Kultūros ministerija įgyvendina Dainų švenčių tradicijos tęstinumo programą. 2007 m. patvirtintas Lietuvos Respublikos Dainų švenčių įstatymas, kuriame reglamentuojamas dainų švenčių tradicijos išsaugojimas ir tęstinumo palaikymas.

Autorės ir G. Kindurio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje