Skip to content

Jei ne grybai ir ne uogos…

MI informacija

Dangus jau ne vieną dieną dosniai apdovanoja lietumi, o miške pasirodžiusios mėlynės ir iš po samanų dygstantys grybai masina šių gėrybių rinkėjus. Vieni mėlyniaudami ir ieškodami grybų džiaugiasi gaiviu miško oru, kiti į mišką kulniuoja norėdami užsidirbti.

Nors ankstų šeštadienio rytą apsilankius turguje, uogų ir grybų prekiautojų nebuvo itin daug, tačiau visi mielai sutiko papasakoti, kaip sekasi prekiauti šiomis miško gėrybėmis. Išsiaiškinome, kad indelį mėlynių (500 g) galima nusipirkti už 2 eurus, šilauogių už 1,5 euro, o avietės parduodamos už  1,3 Eur. Labiausiai perkamos tądien buvo mėlynės – vos per keletą minučių šių uogų nebeliko ant prekystalio. „Turbūt mėgstamiausios ignaliniečių uogos“, – šypsojosi anksti darbą baigusi prekiautoja.

Pintinėse puikavosi gražučiai raudonikiai, kurių kaina siekė 5 Eur už kilogramą, o štai norintys paragauti baravykų nepagailėjo ir 8 Eur už kilogramą. Viena prekiautoja prasitarė, kad šiandien vyriškis net už 50 Eur grybų nusipirko. Nors tądien niekas neprekiavo voveraitėmis, tačiau, prekiautojų teigimu, už šiuos taip pat mėgstamus grybus ignaliniečiai sumokėdavo po 6–7 Eur už kilogramą. Akivaizdu, kad prekyba uogomis ir grybais turguje sulaukia didelės paklausos.

Susidomėjome, ar taip pat sėkmingai sekasi ir dirbantiems supirkimo punktuose? Aplankėme kelias grybų ir uogų supirktuves ir išsiaiškinome, jog šiemet supirkėjai prognozuoja uždirbsiantys mažiau negu pernai. Kaip teigė pašnekovai, tam galima išskirti kelias priežastis: pirma, šis verslas – sezoninis, tad pelnas labai priklauso nuo orų, kuriuos nuspėti sudėtinga, antra, vis mažesnis rinkėjų skaičius.

„Žmonės priekaištauja dėl mažų supirkimo kainų, bet nesupranta, kad tai nuo mūsų nepriklauso“, – pasakojo supirkėja. „Dirbame praktiškai už dyką“, – paantrino ir kita pašnekovė. Kritusiomis kainomis stebėjosi ir supirkėja Genutė iš Vidiškių. „Buvo laikai, kai kilogramas mėlynių kainuodavo 10–11 litų, o dabar vos 1 eurą tesiekia“, – prisiminė pašnekovė. „Nenuostabu, kad žmonės nepatenkinti“, – užbaigdama pokalbį sakė Genutė.

Apibendrinus supirkėjų pateiktas kainas, už kilogramą mėlynių supirktuvėse šiuo metu siūloma vidutiniškai 1–1,10 Eur, o už kilogramą voveraičių – 2,80–3 Eur. Kaip matyti, turguje kainos bene du kartus didesnės, o uogų kiekis netgi mažesnis.

Vidutiniškai per dieną vienas žmogus atneša apie 4–5 kilogramus voveraičių ir 8–9 litrus mėlynių. Pasitaiko ir tokių, kurie kasdien po 15–20 litrų uogų prirenka, tačiau tokių, anot supirkėjų, vienetai belikę. Daugiausia žmonės atneša uogų, o grybų supirkimas dar tik įsibėgėja. Paklausus, kodėl supirkimo punktai nepriima baravykų, sulaukėme paprasto atsakymo – dauguma baravykų sukirmiję, tad visai neapsimoka juos supirkti.

Paprašius miško gėrybių supirkėjų apibūdinti savo klientūrą, nuomonės kiek išsiskyrė. Supirkėja Genutė iš Vidiškių teigė, kad didžioji surinkėjų dalis yra vyresnio ir pensinio amžiaus, o supirkėjai iš iš Ignalinos tikino, kad pas juos apsilanko skirtingų amžiaus grupių žmonės.

Taigi, jei užsimanėte grybų ar miško uogų, lengviausiai jų įsigysite turguje, o jeigu 8 Eur už kilogramą baravykų jums per brangu, apsiginkluokite mažomis arba didelėmis pintinėmis ir traukite į mišką. Ne tik turiningai laiką praleisite, bet ir miško gėrybių į namus parsinešite!

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje