Skip to content

Kaip nuo uodų gintis natūraliais būdais?

MI informacija

Kiekvienas puikiai žino jausmą, kai įkyrus uodų ir vabzdžių zvimbimas paausy, gadina puikų vakarą prie laužo su draugų kompanija. Dar blogiau – jei apsiginti nepavyko ir tapome uodės ar kito vabzdžio auka – niežulys ir odos sudirgimas neleidžia atsipalaiduoti. Nors vabzdžius atbaidančių cheminių priemonių pasiūla gana didelė, žmonės vis dažniau ieško natūralių kovos su kenkėjais priemonių.

Kraujasiurbiai vabzdžiai užtikrintai karaliauja visame pasaulyje – nuo šiauriausio Skandinavijos pusiasalio taško iki piečiausio Afrikos taško, nuo Sibiro iki Amerikos. Žmonės ne itin mėgsta jų draugiją, ir ne tik dėl įkyraus zyzimo ir įkandimų. Kai kurie vabzdžiai perneša ligų sukėlėjus ir taip platina užkrečiamąsias ligas. Daugiausia rizikos susirgti yra atogrąžų kraštuose, nors ir Lietuvoje, ir kaimyninėse šalyse kai kurių vabzdžių įkandimai kartais taip pat gali baigtis sveikatos sutrikimais.

Kraujasiurbių vabzdžių patinėliai yra vegetarai – minta augalų nektaru, o patelėms reikia baltymų – kraujo, kad galėtų padėti kiaušinius ir taip pratęstų giminę. Kas privilioja uodes, kaip jos mus susiranda? Uodes traukia iškvepiamo anglies dvideginio dujos, odos išskyros – prakaitas, pieno rūgštis. Uodės gali užuosti žmogų už kelių dešimčių metrų, jas traukia tamsios spalvos judantys objektai – šiltakraujai gyvūnai, tad gamtoje geriau vilkėti šviesius drabužius. Kokie eteriniai aliejai padės atbaidyti vabzdžius? Mūsiškiai tikrieji uodai nėra tokie pavojingi kaip jų atogrąžų kraštų giminaičiai, nes nenešioja jokių ligų ir didžiausias jų sukeliamas nepatogumas tėra odos sudirgimas ir niežulys. Tikruosius „lietuviškus“ uodus atbaido:

Rutulinių eukaliptų, levandų (tinka vaikams), rozmarinų ir čiobrelių eteriniai aliejai. Anyžių, eukaliptų (ypač rausvųjų eukaliptų lapų arba spindulių eukaliptų – tinka ir vaikams), bazilikų, kiek silpniau veikia pipirmėčių ir laurų eteriniai aliejai. Kvapų namų eterinių aliejų mišinys „Atbaidantis vabzdžius“, kurio sudėtyje – citronelų, citrininių korimbijų, Kašmyro levandų, Zambijos pelargonijų, bazilikų ir čiobrelių eteriniai aliejai. Šis mišinys gali būti naudojamas ir vaikų apsaugai.

Nuo erkių įkandimų saugo: kasdienis česnako valgymas, 1,2 g per dieną, citrininių korimbijų ekstraktas (tinka vaikams), pelargonijų ir levandų eterinių aliejų mišinys (visi šie eteriniai aliejai tinka ir vaikams), bitkrėslių eterinis aliejus, kokosų aliejus (laurinė riebalų rūgštis).

Kaip naudoti eterinius aliejus apsaugai nuo vabzdžių? Garinkite aromatinėje lempoje ar garintuve, užlašinkite ant drabužių, užlašinkite po lašą ant delnų, patrinkite vieną į kitą ir ištrinkite atviras kūno vietas, plaukus, drabužius, sumaišykite 5 ml pasirinkto eterinio aliejaus ar jų mišinio su 1 valgomuoju šaukštu spirito, 80 ml žolynų vandens-hidrolato (geriausia – to paties augalo kaip ir eterinis aliejus) ir purkškite ant odos ar drabužių.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje