Skip to content

Miesto kokybė kaimo tyloje – ilgių bendruomenės siekiamybė. Ii dalis

MI informacija

2015 m. vasarį rašėme apie prasidedantį Ilgių bendruomenės projektą „Rimšės krašto vaikų dienos centro kartu su atvira jaunimo erdve įkūrimas“, finansuojamąiš 2009–2014 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos LT 05 „Rizikos grupės vaikai ir jaunimas“įgyvendinimo lėšų, šio projekto tikslus ir lūkesčius. Per gerus pusantrų metų bendruomenė ir jos lyderiai projekte numatytas veiklas įgyvendino su kaupu. Apie pasiektus rezultatus bei projekto įtakotas permainas mums papasakojo bendruomenės lyderės Viktorija Abaravičienė ir Jūratė Tamonienė.

Trumpai papasakokite, kas buvo nuveikta per tuos pusantrų metų. Ar pavyko įgyvendinti visa tai, kas buvo suplanuota?

Padarėme viską, ką buvome suplanavę prieš 3 metus. Visos idėjos įgyvendintos, padaryta dar ir daugiau nei planuota.

Rekonstravome senąjį pastatą, kurio likimas po 10 metų stovėjimo vienatvėje buvo matyt jau nulemtas – būti nugriautam gamtos sąlygų ar naujų šeimininkų.

Rimšės miestelio centrinėje dalyje dabar puikuojasi naujas pastatas, skirtas vaikų, jaunimo ir šeimų užimtumui. Pastatas puikiai suprojektuotas, vidaus išplanavimas detaliai apgalvotas: įrengtos laisvalaikio ir sporto erdvės, konferencijų salė, valgomojo / maisto ruošimo erdvė, sanitarinės patalpos, dengta terasa / scena, lauke įrengta sporto ir aktyvaus poilsio erdvė, nupirkta moderni laisvalaikio ir sporto įranga.

Pastatas vienas ekonomiškiausių pastatų regione, jam suteiktas A+ klasės energinis sertifikatas.

Rimšės krašto vaikų dienos centras kartu su atvira jaunimo erdve duris atvėrė š. m. balandį. Tačiau dar iki atidarymo prasidėjo aktyvios veiklos. Vietos jaunimas ir bendruomenė organizavo puikių renginių šeimoms vienyti: šventėme Valentino dieną, minėjome Vasario 16-ąją, Kovo 11-ąją, ruošiamės Verbų sekmadieniui, Velykoms, šventėme Atvelykį, o mamos buvo nustebintos vaikų ir jaunimo organizuotu Retro vakaru, skirtu Motinos dienai.

Teminiai renginiai ir vakarai jau tampa tradiciniais tarp jaunimo  – organizuotas „Siaubo vakarėlis – Pentadienis, 13“, didelis ir gražus renginys skirtas Vaikų gynimo ir Tėvo dienai, kurio metu vaikai dūzgė kūrybinėse dirbtuvėse po atviru dangumi, vyrai ir vaikinai rungėsi Rimšės krašto krepšinio turnyre.

Vaikų dienos centro organizuotas renginys „Mažosios Joninės“ labai patiko centro mažiesiems lankytojams, o Mindaugo karūnavimo dienai vaikai buvo pasigaminę tautinės atributikos,  kuria pasipuošusios šeimos, linksmai nusiteikusios, giedojo Lietuvos himną.

Kaip manote, ar verta buvo dėti tiek pastangų ir lėšų, kad atsirastų vaikų dienos užimtumo centras?  Juk daugelyje miestelių vaikų ir jaunuolių su žiburiu reikia ieškoti.

Rašydami projektą, mes matėme poreikį, tačiau buvo ir jaudulio – o jeigu iš tikrųjų reikės ieškoti vaikų ir jaunimo su žiburiu. Bet mes neapsirikome, nes namų aplinkos jaukumą skleidžianti kuriama erdvė, traukia visus, lankytojų vis daugėja. Mūsų lūkesčiai išsipildė net labiau, nei tikėjomės.

Rimšės krašto vaikų dienos centras su atvira jaunimo erdve tapo stipriu traukos centru krašto vaikams, jaunimui, šeimoms. Jis švelniai vadinamas „centriuku“. Daugiau nei 80 vaikų ir jaunuolių apsilankė centriuke nuo jo atidarymo dienos. Vieni lankytojai yra nuolatiniai ir čia laiką leidžia kasdien, kiti ateina rečiau, tačiau visada išeidami pasako: „Kai tik galėsiu, vėl čia ateisiu, ar galėsiu?“

Jaučiame labai gerą aurą šioje vietoje. Gal todėl, kad rekonstruoto pastato vietoje kažkada buvo klebonija, vėliau mokykla.  Tą paminėjo ir Švč. Trejybės parapijos klebonas Algis Vaickūnas, šventindamas pastatą atidarymo renginio metu.

Sunku papasakoti ir aprašyti – čia tiesiog reikia ateiti ir pabūti. Manome, kad tokių centriukų turėtų būti kiekvienoje seniūnijoje, o energijos jiems gali įpūsti ten gyvenantys žmonės, šeimos. Geriausia, kai  idėjos ateina „iš apačios“, nes patys gyventojai geriausiai mato, ko jų bendruomenei, vietovei labiausiai reikia. Patys turėtų imtis naujų veiklų ir iniciatyvų.

Ar palankiai į Jūsų siūlomas paslaugas žiūri bendruomenės nariai? Ar lengva juos įtraukti į veiklas, renginius, vykstančius centre bei atviroje erdvėje, pilnoje modernių sporto įrenginių bei žaidimų priemonių?

Bendruomenė aktyviai prisidėjo prie projekto įgyvendinimo ir veiklų organizavimo. Naujo centro įkūrimas paskatino naujų narių atėjimą, kurie savo gebėjimais prisideda prie centro teikiamų paslaugų – mokome vaikus kulinarijos, amatų paslapčių, kartu planuojame renginius, rašome scenarijus, kuriame ir darome renginių apipavidalinimą.

Kaip ir sakėme, centras ir erdvės tuščios nebūna, o ir ypatingai didelių pastangų kviesti į renginius jau nebereikia – užtenka tik informacijos – kas, kur ir kada.

Gal galite išvardinti, kokius renginius planuojate vykdyti artimiausiu metu? Ar turite etatinius darbuotojus, o gal daugelis darbų nuveikiama savanoriškais pagrindais?

Rugpjūtį bus organizuojami renginiai jaunimui – „Vasaros akademija kaime“, skirti jaunimo užimtumui ir verslumui ugdyti, pažintiniai žygiai po apylinkes. Rudenį planuojamas edukacinis renginys „Mano šeimos vaišės“, didžiausio moliūgo rinkimai, Šeimų parko sodinimo akcija, vakarėlis „Helloween“, rankų darbo dovanų gamyba Kalėdoms, sportinės varžybos ir kita.

Projekto metu dirbo 3 darbuotojai, prie centro veiklų prisideda ir savanoriai, o jų turime net 7. Visas būrys bendruomenės narių taip pat skiria daug savo laiko bendrų veiklų organizavimui bei dalyvavimui jose.

Rimšės krašto vaikų dienos centras su atvira jaunimo erdve dirba visą savaitę be poilsio dienų. Pasibaigus šiam projektui, stengsimės užtikrinti, kad centras ir toliau veiktų kasdien.

Iš dalies centro veiklą finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją pagal Vaikų dienos centrų veiklos finansavimo programą ir Jaunimo iniciatyvų programą. Mąstome apie tai, kad kursime mokamų (ar iš dalies mokamų) paslaugų paketus, pavyzdžiui tokių kaip teminių vaikų gimtadienių organizavimas ar vaikų laikinoji (kelių valandų) priežiūra šeimoms, auginančioms vaikus iki 3 metų. Tai įgyvendinti taip pat  reikės pagalbininkų bei papildomų lėšų.

Norėtume prisidėti prie socialinės aplinkos gerinimo ir tapti dalimi (partneriu) rajono Bendruomenių namų, kurie bus kuriami netrukus.

Ar sulaukiate dėmesio iš kitų bendruomenių, organizacijų? Gal jau buvo norinčių sužinoti daugiau apie jūsų vykdomą projektą, bendruomenės veiklą bei pasisemti patirties?

Mūsų veikla domisi bendruomenių atstovai, vaikų dienos centrų darbuotojai, tie, kurie nori sukurti atviras jaunimo erdves. Projekto darbuotojai ir bendruomenės savanoriai dalyvavo įvairiuose mokymuose, pasidalijo savo patirtimi su kitų rajonų panašiomis įstaigomis.

Turėjome svečių iš Latvijos, Viliany savivaldybės, kurie domėjosi centro veikla ir ekonomiškų pastatų statyba. Rimšės krašto vaikų dienos centre lankėsi svečių iš Vokietijos, JAV, Didžiosios Britanijos.

Šalia Jūsų centro yra Rimšės seniūnija. Ar netapote seniūnijai rimtais konkurentais, organizuojant šventes, kultūrinį, laisvalaikio gyvenimą seniūnijoje. Ar pavyksta bendradarbiauti? Kaip vieni kitiems padedate?

Mes tikrai nekonkuruojame su seniūnija, o bendradarbiaujame. Vaikų dienos centro veikla pagyvina ir papildo Rimšės seniūnijos gyvenimą. Renginių tapo daugiau, jie įvairesni, nes orientuoti į skirtingas tikslines grupes. Esame dėkingi Rimšės seniūnei Tatjanai Jarutienei už bendruomenės iniciatyvų palaikymą, nuolatinį dėmesį ir pagalbą bendruomenei.

Entuziazmo ir energijos jūsų komandai tikrai netrūksta, tiek daug nuveikėte per gana trumpą laiką, juk bendruomenė įkurta tik prieš 3-ejus metus. Kokie planai ateičiai, o gal tiesiog norėsite pailsėti ir mėgausitės tuo, ką jau sukūrėte?

Įgyvendinome 9 projektus, į Rimšės kraštą pritraukėme daugiau nei 300 000 Eurų investicijų, pagyvinome pasienio regiono gyvenimą. Apie ežeringą, kalvotą Rimšės kraštą dabar žino ne tik Lietuvoje, Latvijoje, Rusijoje, Vakarų Europoje, bet ir JAV. Besilankantys, atostogaujantys čia žmonės žavisi natūralia gamta, švariu oru, o sukurta infrastruktūra leidžia neatitrūkti nuo įprasto gyvenimo.

Artimiausi planai – aktyvinti Rimšės krašto vaikų dienos centro su atvira jaunimo erdve veiklą, sukurti priemones ar paslaugas šeimoms, dirbti su vaikais ir jaunimu, padėti jiems tapti stipriais visuomenės nariais. Domimės efektyvia energetika, sukūrėme edukacinę programą „Energo safaris: kelionė iš praeities į XXI a. energetikos tema“, esame pasirengę priimti lankytojus. Norime, kad centriuko pastatas taptų pasyvus, t. y. pats sau gamintųsi energijos tiek, kiek jam reikia. Tam esame parengę projektą, skirtą saulės elektrinės įrengimui. Šiuo metu ieškome lėšų šaltinio arba rėmėjo šiai įrangai įrengti.

Kartu su partneriu kuriame Ilgių BRASS – kaimo vaikų pučiamųjų instrumentų orkestriuką. Šios idėjos sumanytojas ir vykdytojas Aurimas Gudas, Meno asociacijos „Samanyčia“ vadovas.

Didžiausia svajonė – išmokyti mūsų šeimas atsipalaiduoti ir bendrauti, kuriant pridedamąją socialinę vertę, skiriant daugiau dėmesio vienas kitam. Sekame Danijos bendruomenių pavyzdžiu, kurias dar norėtume aplankyti ir pasisemti patirties.

Šis straipsnis parengtas iš projekto „Rimšės krašto vaikų dienos centro kartu su atvira jaunimo erdve įkūrimas“, finansuojamo2009–2014 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo programos LT 05 „Rizikos grupės vaikai ir jaunimas“įgyvendinimui skirtų lėšų.

Projekto tikslas – Didinti kaimiškųjų vietovių rizikos grupės vaikų ir jaunimo gerovę, įkūrus Vaikų dienos centrą su atvira jaunimo erdve Rimšės krašte (Ignalinos rajone) ir sukūrus kokybiškų socialinių paslaugų paketą.

Projekto uždaviniai:

* rekonstruoti ir įrengti infrastruktūrą Rimšės miestelyje, Vaikų dienos centrui ir atvirai jaunimo erdvei įkurti;

* sukurti paslaugų paketą, taikant naujus ir inovatyvius darbo su vaikais, jaunimu ir šeimomis metodus ir perimant gerąją darbo patirtį;

* projekto rezultatas skirtas socialinės rizikos šeimoms, juose augantiems vaikams ir jaunimui,  taip pat visiems krašto vaikams ir jaunimui, siekiant jų socialinio ugdymo ir grėsmių (socialinių problemų gausėjimo) prevencijos.

Projekto vertė – 287 737,49 Eur. Projektą iš dalies finansavo Europos ekonominės erdvės mechanizmai, valstybės biudžetas, Ignalinos rajono savivaldybė.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje