Skip to content

Kaip pasiekti norimą tikslą?

MI informacija

Turite svajonių, bet nežinote, kaip jas įgyvendinti? Kiekviena įgyvendinta svajonė ne tik suteikia Jums laisvės, laimės, galimybių, finansų, bet ir augina Jus kaip asmenybę. Tai yra daugiau nei vien tik mechaniškas nuėjimas iš taško A į tašką B. Siekti savo ambicingos svajonės tai reiškia būti tuo bepročiu, kuris nori pakeisti pasaulį. Tad… Kiek svajonių realizavote per savo gyvenimą? Kol Jūs galvojate, aš pateiksiu 10 paprastų patarimų, ką ir kaip reikia padaryti siekiant savo svajonę paversti realybe.

1. Tinkama noro formuluotė, iš svajonės pavirstanti tikrovėje įgyvendinamu tikslu.

Tikslas turi būti paprastai ir aiškiai suformuluotas, logiškas, pamatuojamas (kaip suprasit, kokie ženklai rodys, kad įgyvendinote savo tikslą?), apibrėžtas laike. 

Tad jei svajonė skamba: noriu finansiškai užtikrintos senatvės; noriu gražios figūros, tai pirmiausia reikėtų savęs paklausti: kas man yra finansiškai užtikrinta senatvė, kiek norėčiau per mėnesį išleisti pinigų, kad galėčiau jaustis finansiškai saugus senatvėje. O graži figūra? Kas man yra graži figūra? Ar tai susiję su svoriu ar su raumenukų išryškinimu treniruojantis  treniruoklių salėje, o gal gražią figūrą Jūs ketinate susikurti plastikos chirurgų skalpeliu?

Tad tinkamos tikslo formuluotės skamba taip: iki įstatymais nustatyto pensinio amžiaus savo asmeninėje sąskaitoje ketinu sukaupti 50 tūkst. eurų; tris kartus per savaitę po vieną valandą skirsiu bėgiojimui ir du kartus per savaitę darysiu pratimus visiems kūno raumenims. Jaučiate skirtumą?

Dar pasakytina, kad tikslas, jo įgyvendinimas turi priklausyti nuo Jūsų pastangų ir nuo Jūsų prisiimtos atsakomybės už sėkmes ir už nesėkmes pakeliui link tikslo. Nes pvz. tokie norai, kaip: noriu, kad artimas žmogus negertų, noriu gauti milijoninį palikimą, kad jausčiausi laiminga man reikia vyro, – nuo Jūsų nepriklauso, nėra politiškai-asmenybiškai korektiški. Jūs negalite norėti už savo artimąjį: jis pats turi norėti negerti; svajonė gauti milijoninį palikimą yra truputį naivi ir nelabai atsakinga, – sąmoningas žmogus siekia pinigus, kitokį turtą uždirbti, o ne gauti; kad jaustumėtės laiminga Jums nereikia nei vyro, nei milijono: Jums reikia savęs pačios ir adekvačiai pozityvaus požiūrio į viską, kas vyksta Jūsų gyvenime.  

O dabar patys pabandykite savo svajonę suformuluoti kaip tikslą.

2. Tikslo vizualizacija. Šiam etapui reikės tik vieno dalyko: Jūsų vaizduotės. Tai reiškia, kad pirmiausia Jūs savo mintyse įsivaizduojate, kad pasiekėte tikslą. Įsivaizduoti reikia kuo tiksliau, su kuo daugiau detalių ir pojūčių. Pvz. svajojate tapti garsia pop dainininke. Tuomet galima būtų įsivaizduoti, kaip atrodo Jūsų, kaip pop žvaigždės diena: ką Jūs veikiate, kaip atrodote, kaip elgiatės, su kokiais žmonėmis bendraujate, kaip jaučiatės ir pan. Kitas, realus pavyzdys: gal prisimenate, kaip per vieną interviu sportininkė L. Asadauskaitė (ji tuo metu dar tik svajojo apie olimpinį auksą) trokštamą aukso medalį išsikirpo iš popieriaus ir pasidėjo jį matomoje vietoje. Tai irgi yra vizualizacija, tik jau ne mintyse, bet materijoje. Skamba kaip žaidimas, ar ne? Bet patikėkit, tai visai rimtas žaidimas. Jis svarbus tuo, kad Jūs jau dabar savo mintyse prisijaukintumėte savo tikslą, emocijomis nukeliautumėte iki tos akimirkos, kai jis bus pasiektas, kad savo galvoje jau dabar užfiksuotumėte trokštamą dalyką ir pradėtumėte realiai galvoti, kaip jį pasiekti. Tai ir papildomas įkvėpimo šaltinis ir nuolatinis priminimas nenukrypti nuo kurso.

3. Kad svajonė virstų tikslu, o tikslas – įgyvendinta realybe, reiktų pagalvoti, kaip tikslą įgyvendinsite. Šiuo atveju yra puikus būdas parengti tikslo įgyvendinimo planą. Jame svarbūs yra du dalykai: didelio tikslo suskaidymas į mažesnius žingsnius ir tų žingsnių įgyvendinimo terminas. Jums svarbu numatyti, apgalvoti, kokiais etapais planuojate nukeliauti iki pagrindinio savo tikslo. Tai turėtų būti tokie žingsneliai, kuriuos jau dabar su turimais resursais ir asmeninėmis savybėmis galite atlikti. Tačiau… jie neturėtų būti nei per lengvi, nei per sunkūs, o tokie, kuriuos atlikti gali būti nelengva, bet įmanoma. Pvz., jei norite turėti savo internetinį verslą, tai, ko gero, mažiausias žingsnis link šito tikslo įgyvendinimo galėtų būti informacijos surinkimas, kaip pradėti verslą. Planas reikalingas tam, kad išvengtumėte chaotiško blaškymosi, efektyviau išnaudotumėte savo laiką, jėgas ir finansus. Nieko tokio, jei plane numatyti žingsniai ir jų įgyvendinimo terminas keisis. Neįmanoma visko numatyti net ir kruopščiai planuojant. Priimkite tai kaip neišvengiamybę ir būkite lankstūs.

 4. Kitas svarbus dalykas, siekiant savų tikslų, yra tinkamas laiko panaudojimas. Jeigu jį švaistysite bevertėms televizijos laidoms, bukam sėdėjimui socialiniuose tinkluose, bereikšmiams pokalbiams apie kaimyno tariamas nuodėmes ar šeštadieninius nuotykius, Jūsų tikslas taip ir liks niekada neįgyvendinta svajone. Atlikite vienos dienos laiko investavimo inventorizaciją, ir pamatysite, kiek puikių naujų valandų turėsite savo tikslui.

5. Turint tikslo planą, svarbus balansas. Svarbu nepamiršti, kad gyvenime yra ir kitų žmogui svarbių dalykų: santykiai, sveikata, laisvalaikis… Nes visas jėgas ir laiką paskyrus tikslui pasiekti kyla grėsmė persidirbti, perdegti ir iškristi iš žaidimo nepadarius net ir pačių minimaliausių žingsnių. Ko gero, puikiai suvokiate, kad gerai jaučiantis pasiekiama daugiau, dirbama produktyviau, kyla daugiau idėjų. Galima tikslo siekti nematant viso pasaulio grožio, galima siekti ir matant savo tikslo finišą ir bučiuojant debesis. Šiuo atveju irgi gali pagelbėti dienos planas, kuriame nurodyta tą dieną numatyta veikla ir jai skiriamas laikas. Beje, poilsį, jam skiriamas valandas, taip pat reikia įtraukti į dienos planą.

6. Siekiant tikslo, labai svarbus nuoseklumas, koncentracija į tikslą. Būtų puiku kasdien skirti laiko užsibrėžtam tikslui. Būtent: geriau kasdien po mažiau, nei vienu ypu kartą per dvi savaites. Žmogaus smegenys yra inertiškos: kol įsivažiuoja, užtrunka laiko, bet jau kai įgauna pagreitį, būna sunku jas sustabdyti. Kasdien galvodami apie savo tikslą ir kasdien žengdami savo tikslo link Jūs įeinate į savo tikslo reikšmių lauką: jis neatrodo toks tolimas ir neįmanomas.

Reikia akcentuoti ir tai, kad eidami link tikslo, pakeliui sugalvosite ir naujų įdomių dalykų, kuriuos galbūt būtų smagu įgyvendinti. Šiuo atveju kyla pavojus mesti kelią dėl takelio ir taip neįgyvendinti nė vieno tikslo. Nesiblaškykite. Surašykite visas kilusias idėjas ir palikite jas geresniems laikams, t. y. tada, kai jau būsite pasiekę savo tikslą ir galėsite, norėsite išsikelti naujus.

7. Siekiant kuo labiau sumažinti riziką, galima pirmiausia išbandyti savo užmojį. Pvz., jei Jūsų svajonė yra parašyti knygą, bet iki galo nesat tikras, ar ji bus mėgiama skaitytojų ar ji bus įdomi, aktuali ir pan., galite pirmiausia parašyti keletą skyrių ir paskelbti viešai: savo feisbuko paskyroje, bloge ir t.t. Jeigu mezgate nuostabaus grožio ir originalumo megztukus ir norite jais nudžiuginti ir kitas moteris, vyrus, tai pirmiausia turbūt nešiojate juos pati, dovanojate jį artimiesiems, o gal net sugalvosite jais prekiauti turguje ar internete. Tai puiki galimybė pamatyti auditorijos reakciją į Jūsų kuriamą produktą. Esu tikra, kad jei kažką darote, tai ir tikitės sėkmės, norite būti skaitomas, gerai perkamas ir pan.

8. Puiku, jei už kiekvieną sėkmingai įveiktą etapą save apdovanotumėte. Tai neturi būti kažkas grandiozinio: puikiai tinka itin Jums maloni ir smagi smulkmena: prašmatnesnis saldainis prie rytinės kavos ar nauja, gera knyga laisvalaikio skaitiniams. Jei kažkas nepasisekė ar pasisekė prasčiau nei tikėjotės, apdovanokite save už pastangas. Tai irgi labai svarbus momentas.

9. Yra tikslas, yra planas, dar reiktų palaikymo komandos. Raskite, turėkite bent vieną žmogų, su kuriuo atvirai ir nuoširdžiai galėtumėte pasikalbėti, aptarti, pasidalinti, kaip Jums sekasi įgyvendinti savo planą. Tai gali būti mama, gali būti draugas, gali būti koučeris. Esminis dalykas, kad tas žmogus būtų šimtu procentų Jūsų pusėje, palaikytų Jus bet kokiu atveju, bet kokiomis aplinkybėmis. Jeigu tokio nėra, irgi ne bėda: semkitės stiprybės patys iš savęs, knygų, filmų, mielo augintinio. Galiausiai pakeliui link tikslo toks žmogus turėtų atsirasti. Stenkitės, kad Jus suptų pozityvūs, drąsūs, siekiantys ir veikiantys žmonės. Tokie žmonės yra puikus įkvėpimo šaltinis: Jūs įkvepiate juos, ir jie įkvepia Jus. Tobula, jei rastumėte bendruomenę, kuri turėtų ir siektų panašių svajonių, tikslų, kaip ir Jūs.

Ir kartu geriausia būtų atsiriboti nuo tokių žmonių, kurie Jus savo neigiamais: pavydžiais ir piktais komentarais nuodija, demotyvuoja. Jeigu negalite visiškai nebendrauti, tai bent jau kuo labiau apribokite su jais kontaktą. Jie niekuo Jums nepadės, tik trukdys, patikėkite.

10. Tikslą bus labai sunku pasiekti, jei nuoširdžiai netikėsite tuo, ką darote. Tikėjimas savo idėja yra galingas variklis. Be tikėjimo nieko nebus, net jei ir idėja, ir planas bus tobuli.

O dabar… tinkamai suformuluokite savo tikslą, atsakingai parenkite tikslo įgyvendinimo planą ir … pradėkite. Nes sėkmę nuo nesėkmės skiria tik vienas atliktas žingsnis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje