Skip to content

„Misija Sibiras‘16“ dalyviai patirties sėmėsi iš kryždirbio

MI informacija

„Misija Sibiras‘16“ ekspedicija vyksta jau ilgiau nei savaitę, bet dalyvių darbai prasidėjo gerokai anksčiau. Dar prieš išvykstant komanda intensyviai dirbo ir ruošėsi ekspedicijai. Vienas iš pasiruošimo etapų – kryždirbystės amato mokymasis kartu su kryždirbiu Algimantu Sakalausku.

Kryžius – vienas seniausių žmonijos simbolių, naudojamas įvairių religijų ir tikėjimų. Bet tradiciniai lietuviški kryžiai yra išskirtiniai. Įprasto kryžiaus tiesių susikirtimas simbolizuoja dieviškumo ir pasaulio sankirtą, bet lietuviai kryždirbiai savo kūriniams panaudoja ne tik dvi tieses. Kryžiai puošiami stogeliais, mūkelėmis, reljefiniais ornamentais, spygliais ir, žinoma, saulutėmis. Lietuviški kryžiai savyje jungia tradicinį amatą, meną bei tikėjimą, naudojami architektūros, kalvystės, skulptūros ir netgi tapybos elementai. 2001 m. Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) Kryždirbystę ir kryžių simboliką Lietuvoje pripažino unikalia žmonijos nematerialaus kultūros paveldo vertybe.

„Misija Sibiras“ projekte lietuviškumo puoselėjimas užima labai svarbią vietą. Vykstant į ekspedicijas svarbus ne tik kapaviečių tvarkymas, bet ir lietuviško kryžiaus pastatymas. Dėl šios priežasties projektas beveik nuo pat gyvavimo pradžios bendradarbiauja su kryždirbiais Vidmantu Zakarka ir Algimantu Sakalausku, kurie ekspedicijų dalyvius supažindina su savo amato subtilybėmis. O dalyviai išmoktas pamokas pritaiko ekspedicijų metų Sibire.

Lietuvos Respublikos nuolatinės atstovybės prie UNESCO ambasadorius Arūnas Gelūnas pasidalino mintimis apie kryždirbystės amato svarbą jaunimui: „Kryždirbystės tradicijos pažinimas jaunajai kartai yra nepaprastai svarbi savo ištakų suvokimo dalis. Svarbu, kad šis procesas netaptų formaliu, „muziejinių dulkių nupūtimo“ procesu. Neabejoju, jog geriausiai kryždirbystė pažįstama pačiam pamėginus prisiliesti prie šio sakralaus amato. Ypatingą simbolinę reikšmę turi jaunimo pastatyti kryžiai ant tremtinių kapų Sibire. Praturtėjama neįkainojama patirtimi, įsisąmoninamos savo pačių ir savo Valstybės šaknys“

Apie ankstesnių metų pasiekimus papasakojo ekspedicijos vadovas Arnoldas Fokas: „Ekspedicijos dalyvių sutvarkytos kapinaitės, bei naujai pastatyti kryžiai nelieka nepastebėti pačių rusų. Rusijos socialiniuose tinkluose keletą kartų teko matyti rusų keliautojų nuotraukose įamžintas mūsų sutvarkytas kapinaites. Nemanau, kad jie būtų atkreipę dėmesį į tą slogų kapinaičių vaizdą iki sutvarkymo. Tai dar vienas įrodymas, kad mūsų darbas nėra perniek.“

Šių metų ekspedicijos dalyviai taip pat susitiko su kryždirbiu, Algimantu Sakalausku, kuris mielai dalinosi savo žiniomis. Šių metų ekspedicijos dalyvė Krista Sabaitytė papasakojo apie susitikime nuveiktus darbus: „Susitikimas su Algimantu buvo labai vertingas. Kryždirbys atskleidė keletą paslapčių, kaip paruošti medieną, apskaičiuoti rasto ilgius. Vėliau mokė, kaip sutvirtinti kryžių ir jį dekoruoti.  Visi degė noru kažką išmokti. Vieni ėmėsi  ruošti kryžių pagrindus, kiti matavo, treti skaptavo užrašus. Visi bandė bent trumpam prisiliesti prie bendro darbo vaisiaus – Misija Sibiras’16 kryžiaus. Tačiau galiausiai pavyko padaryti net du! Tai buvo graži pradžia to, ką turėsime padaryti Sibire.“

Įspūdžiais iš susitikimo pasidalino ir „Misija Sibiras‘16“ dalyvė Ingrida Meškinytė: „Kryždirbystė – man asmeniškai buvo visiškai naujas ir nepažintas amatas. Niekada nepagalvojau, kad tiek daug istorijos mums gali perteikti kryžiaus detalės, tereikia tik mokėti jas skaityti. Žaviuosi lektoriaus Algimanto nuoširdumu,gebėjimais ir meile darbui. Nes tik atsidavimas darbui mus veda į sėkmingą kelią.“

„Misija Sibiras‘16“ ekspedicija Igarkoje jau įpusėjo, dalyviai, sutvarkę kapinių teritoriją, ėmėsi kryžių. Tvarkė senus kryžius – juos tvirtino, tiesino. O taip pat ėmėsi ir naujų, lietuviškų kryžių statybos, pritaikę per pasiruošimą kartu su kryždirbiu įgytas žinias. Kryždirbystės darbai dar procese, bet jau visai netrukus Igarkos kapinėse stovės lietuviški, saulutėmis padabinti, kryžiai.

Prisidėti prie pilietiškumo idėjų sklaidos galite paremdami projektą „Misija Sibiras“. Tai padaryti galite projekto paskiroje portale Aukok.lt, arba trumpaisiais numeriais 1417 – auka 2 Eur, 1418 – auka 3 Eur.

„Misija Sibiras“ projekto metu jauni žmonės vyksta į apleistas Sibiro vietoves susitikti su dar ten tebegyvenančiais lietuvių tremtiniais ir sutvarkyti apleistas kapavietes. Projekto tikslas – jaunosios kartos pilietiškumo bei didžiavimosi savo valstybe jausmo ugdymas. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje