Skip to content

Apie šiųmetį derlių – ir laukuose, ir olimpiadoje

Kalendorinė vasara skaičiuoja paskutines dienas, o rudenėlis – čia pat. Apskritai rudens nuotaika vyrauja nuo pat rugpjūčio pradžios, kai paskutinis vasaros mėnuo išpuolė toks neprognozuotai lietingas ir vėsus. Mano manymu, vasara  link rudens pradeda keliauti  jau po Joninių. Tokiu ritmu gyvena ir daugelis  žmonių, labiau pažįstančių gamtą, jos alsavimą. 

Perbėgus mintimis per praėjusią vasarą, galima konstatuoti, kad ji buvo labai kontrastinga: birželis – vos ne sausra, liepa – ir šilta, ir lietinga, o rugpjūtis – nors dar nesibaigęs, bet vis tiek gana lietingas ir vėsus. Nereikėtų užmiršti, kad šią vasarą mūsų rajoną stipriai „užkabino“ škvalas. Daugeliui sunku orientuotis terminuose – kuo skiriasi škvalas nuo uragano, vėtra nuo audros, umaras nuo tornado. Bet svarbiausia – nekaip pavadinsime, o kokią žalą padaro šios nevaldomos gamtos stichijos. Žinoma, šio rugpjūčio pagrindinis įvykis – olimpinės vasaros žaidynės Rio de Žaneire. Nežinau, kaip sporto vadovai įvertins šias žaidynes, tačiau man atrodo, kad dauguma mūsų šalies sportininkų pasirodė, švelniai tariant, prastai. Padėtį gelbėjo tik irklavimo sportininkai ir sunkiaatletis A. Didžbalis. Jei ne jie – praktiškai  būtume likę be medalių. Tokių  žaidynių, kad neiškovotume nei vieno olimpinio aukso – dar nebuvo.

Žemės ūkio baruose situacija taip pat kontrastinga. Ši vasara, regis, žadėjo rekordinius daugumos kultūrų derlius, bet lietingas rugpjūtis labai pablogino situaciją. Labai suprastėjo grūdinių kultūrų kokybiniai rodikliai, daug kur bulvės užmirko. Paskutiniais metais buvome pripratę prie labai palankių rugpjūčio orų, ir tai leisdavo sudoroti derlių, patiriant minimalius nuostolius. Reikia tikėti, kad keletas paskutinių rugpjūčio dienų ir rugsėjo orai bus palankūs sudoroti šių metų derlių.

Sodybų soduose gausiai užderėjo obelys, kriaušės, slyvos.  Nors puvinys dėl drėgmės savo juodą darbą atlieka. Labai palankūs metai ir graikiniams riešutmedžiams, moliūginėms daržovėms, morkoms, lauko pomidorams, gerą uogų derlių žada remontantinės avietės. Tik svarbu, ar gamtinės sąlygos leis visą kultūrų derlių pasiimti ir susandėliuoti žiemai. Sinoptikai prognozuoja, kokie orai mūsų lauks rudenį. Kokia vasara buvo daugmaž  jau aišku, o koks ruduo – niekas tiksliai negali nuspėti. Jeigu vadovausimės senąja liaudies išmintimi, tai ruduo turi būti lietingas. Tai žada gausiai užderėję šermukšniai. Kokie bebūtų blogi metai – maximoslidlai ir kiti prekybos centrai  mus aprūpins maisto produktais ir badauti gal ir neteks.

Gamtoje daug artėjančio rudens apraiškų. Pradeda gelsti beržai, rytais ilgai laikosi rasa, beveik nebesigirdi sparnuočių giesmių. Tik retkarčiais dar užgieda pilkoji pečialinda, didžiausias karvelis –keršulis užburkuoja, gandrai jau susiruošę į tolimą kelionę. Išskridusius sparnuočius į žiemavietes pakeis iš šiaurės atskridusios kitos paukščių rūsys. Tai suopiai, čimčiakai, ledinės antys ir gerai daugumai pažįstami svirbeliai. Jų laukia gausiai užderėję šermukšniai. Na, o grybautojai ir uogautojai šių metų miško gėrybių dovanomis neturėtų skųstis, tik supirkimo kainos nedžiugino.

Linkiu visiems žemės gėrybių mylėtojams ir puoselėtojams gera nuotaika atsisveikinti su vasara ir laukti malonaus, nedarganoto rudens!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje