Skip to content

Nereali pramoga Ginučiuose ištisus metus

Lina RAGINYTĖ

Nauja – tai naujai atrasta sena. Ginučiuose ir Ignalinoje dirbantis verslininkas Valdas Gaidelis jau seniai rajono gyventojus, ir ne tik, žavi išskirtiniu gebėjimu atrasti kažką tokio… Jis sukasi visur, domisi viskuo ir tikrai žino kone viską. Sunkiai prisiminsime  dieną, kada pirmą kartą ragavome Valdo žuvienės, klausėmės jo pasakojimų, būtų ir nebūtų nutikimų, skirtų sužadinti klausytojų vaizduotę. Šį sezoną pradėjęs nauju produktu – aukštaitiškais blynais, Valdas susižėrė daug gerų Ignalinos krašto lankytojų vertinimų ir atsiliepimų.

Paskelbus MI konkursą „Šauniausios pramogos Ignalinoje“, Valdo Gaidelio sodyboje rengiamos pramogos, jų lankytojų pageidavimu, siūlomos  konkursui. Ignalinietis Vidmantas su savo kompanija šventė gimtadienį. Žmogus nenorėjo, kad tai būtų tiesiog beprasmis sėdėjimas užstalėje, todėl susigundė Ginučiuose siūloma edukacine programa su vaišėmis – tai 2 val. trukusi žuvienės gaminimo paskaita su įvairiausiomis istorijomis, o paskui jos ir dar aukštaitiškų blynų ragavimas bei  ilgi pašnekesiai prie arbatos, gaivinant švelniam vėjeliui nuo ežero. Visa tai paliko neišdildomą įspūdį Vidmantui ir jo gimtadienį šventusiems draugams (14 žmonių grupė). Galiausiai ir kaina nustebino, nes ji buvo palyginus labai nedidelė – vos 100 eurų už viską. Kur gi dar galėtum maloniau ir smagiau praleisti  laiką?

Šeimininkas, maitindamas svečius žuviene ar blynais, surengia visą edukacinę paskaitą, papasakoja patiekalo istoriją. Pasak Valdo, Rytų Aukštaitijos, ypač mūsų krašto žemės, yra nederlingos, čia kviečiai derėjo prastai, tad kvietinius blynus valgė tik labai pasiturintys ūkininkai. Kiti gyventojai valgė grikinius, žirninius blynus. O ką jau kalbėti apie sūrio ir sviesto padažą. Dėl skurdumo į blynų tešlą nebuvo dedama kiaušinių ar riebesnio pieno, tešla dažniau skiesta vandeniu arba labai liesu pienu. Todėl  turtingesnieji atsigriebdavo, gamindami sūrio padažą. Su juo jau galėjo pasipuikuoti ir prieš kaimyną, ir prieš svečią. Šis padažas ypač dažnas buvo maždaug prieš 100–150 metų. Tarpukaryje jau atsirado padažų iš mėsos spirgų ir kitokių.

V. Gaidelis kviečia užsukti į jo sodybą Ginučiuose, atsivežti svečių ir pasiūlyti jiems pasivaišinti gamtoje, ant ežero kranto jiems matant, išvirta žuviene ir iškeptais blynais su sūrio padažu. Ši atrakcija truktų iki 2 val., bet įspūdžių liktų ilgam. Belaukdami žuvienės ar blynų, svečiai sužinotų ir jų gamybos paslapčių: kokių žolelių dedama į žuvienę, kodėl į ją pilama degtinės ar į puodą kišama apanglėjusi malka ir daug kitų netikėčiausių paslapčių. Ir visa tai pasakojant vyktų svečių akivaizdoje.

Tokias grupines išvykas reikia užsisakyti iš anksto, paskambinus tel. 8 687 39339. O pavieniai keliautojai blynų be išankstinio užsakymo kasdien ras V. Gaidelio kavinėje Ginučiuose (prie parduotuvės).  

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Reklama ir skelbimai svetainėje