Skip to content

Europos paveldo dienos

MI informacija

Svarbia Europos paveldo dienų iniciatyva norima atkreipti visuomenės dėmesį į šalia mūsų esantį kultūros paveldą, atskleidžiantį jo vertes ir išsaugojimo svarbą. EPD yra Europos Tarybos programa, kurioje nuo 1994 m. dalyvauja ir Lietuva. Jos vyksta net 48 šalyse. Rugsėjo 16–18 d. visoje Lietuvoje vyks Europos paveldo dienos, kurių tema šiemet – „Kultūros paveldas ir bendruomenės“.

VGTU Architektūros fakulteto dėstytojas doc. D. Vrubliauskas rašo „Ar šiandien galėtume įsivaizduoti vandens rezervuarą vietoje Vilniaus Aukštutinės pilies? Kauno pilies mūrų medžiagomis išgrįstas gatves? 1911–1912 m. tokius carinės Rusijos planus, kurie nesunkiai galėjo virsti tikrove, sustabdė J. Basanavičiaus, T. Daugirdo ir kitų visuomenininkų inicijuotų judėjimų pastangos. Šie susivienijimai prieš istorijai aklus žmogiškosios atminties reliktų naikinimo planus nėra pavieniai, atsitiktiniai pavyzdžiai. Pavyzdžiui du šimtmečius skaičiuojančias Rasų kapines Vilniuje išsaugojo į paminklosauginį judėjimą susibūrę žmonės, sovietmečiu neleidę seniausių miesto kapinių paaukoti automagistralės tiesimui. Tautai praeities įsisąmoninimas padeda įtvirtinti savo tapatybę, o kartu gali būti ir susivienijimo bei įkvėpimo šaltinis. Daugybė įvairių laikotarpių pastatų, ištisų kvartalų ir senamiesčių, reikšmingų kultūros paveldo objektų tiek Europoje, tiek Lietuvoje išliko todėl, kad buvo reikalingi vietos bendruomenei. Vietos žmonėms, suvokusiems juos supančių kultūros paveldo objektų vertingumą ir mačiusiems juose savo išskirtinumo ir tapatumo ženklą – pagrindą bendruomenės gyvybingumui, klestėjimui ir tęstinumui.

Dar XX a. pr. vadinamoji Atėnų chartija atkreipė dėmesį, kad patikimiausias garantas išsaugoti kultūros paminklus ateičiai yra ne kas kita, kaip tik konkrečios vietovės žmonių pagarba ir prisirišimas prie jų. Vis dėlto ilgą laiką iššūkius kultūros paveldo srityje bandyta įveikti vien profesionalų jėgomis. Tačiau XXI a. vis labiau atsigręžia link suvokimo, kad į kultūros paveldo apsaugą turi įsitraukti ir visuomenės atstovai, bendruomenės, nes būtent jos tuo paveldu betarpiškai naudojosi ir naudosis, jį saugos ir puoselės, perduos ateities kartoms. Juk ar gali kažkas turėti stipresnę motyvaciją ir kūrybiškesnį žvilgsnį siekiant istorinio palikimo išsaugojimo nei tie, su kuriais konkrečios kultūros paveldo vertybės yra betarpiškai susijusios-mena konkrečią jų praeitį, fiksuoja pirmuosius vietovės atsiradimo pėdsakus ir svarbiausius istorinius įvykius.

Kita vertus, reikia pripažinti, kad ir bendruomenės, būdamos aktyviausiomis ir pajėgiausiomis visuomenės dalimis, ne visada įvertina kultūros paveldo reikšmę. O juk stipri ir sąmoninga bendruomenė yra būtina norint užtikrinti kultūros paveldo tausojimą, pasipriešinti tiems plėtros projektams, kurie žaloja kultūros paveldo autentiškumą. Todėl šiųmetės Europos paveldo dienos ir jų tema, prie kurios šiais metais jungiasi daugelis žemyno šalių, yra skirtos ne tik bendruomenių vaidmens išryškinimui kultūros paveldo objektų išsaugojimo procese, bet ir jo pažinimui apskritai. Pabandykime suvokti kaip savą Lietuvos kultūros paveldą ir jo materialumą paverskime dvasine būtinybe“.

Kultūros paveldo dienų renginiai Utenos apskrityje (detalesnė informacija ir susitikimo vietos – Kultūros paveldo departamento el. svetainėje). Pasinaudokite proga – dažniausiai išvykos ir lankymasis objektuose nurodytuose objektuose tomis dienomis būna nemokamas. Organizatoriai prašo registruotis iš anksto.

Anykščiai

Rugsėjo 18 d.,  8.30 val. – edukacinė programa moksleiviams „Nepriklausomybės ženklai: pažink, suprask, pamatyk..“;

11 val. – edukacinė ekskursija „Algimanto apygardos partizanų kovų takais“;

11.40 val. – edukacinė programa „Čia jo eita, čia jo būta“ (lankoma 1918 m. vasario 16 d. nepriklausomybės akto signataro Stepono Kairio gimtinės vieta).

Rugsėjo 19 d., 11 val. – edukacinė ekskursija „Algimanto apygardos partizanų kovų takais“.

Rugsėjo 18–19d., 10–18 val. – pažintinė kelionė „Vorutos pilis“.

Ignalina

Rugsėjo 18 d., 12 val. – 160-ųjų liaudies dainų karalienės Kristinai Skrebutėnienės gimimo metinių paminėjimas.

Molėtai

Rugsėjo 18 d., 11–16 val. – ekskursijos Videniškių vienuolyne, buvusioje Baltadvario pilyje, Liesėnų piliakalnio bei Baltadvario pilkapynų lankymas.

12–17 val. – ekskursijos Dubingių smuklėje, Dubingių piliavietėje, savanorių kapų, Degsnės (Labotiškių) pilkapynų lankymas.

Utena

Rugsėjo 19 d., 8.30 val. – edukacinis užsiėmimas „Aš esu čia: tarp praeities ir ateities“;

12.30–13 val. – filmo „Brukavota gatvė“ peržiūra;

13.15–14.15 val. – ekskursija po Vyžuonų apylinkėse esančius valstybingumui ir Utenos kraštui svarbius objektus.

Zarasai

Rugsėjo 18 d., 10–16.30 val. – pažintinė išvyka moksleiviams „Zarasų krašto istorinių asmenybių pėdsakais. Memorialinės vietos“.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje