Skip to content

Nauja mokinių vežimo mokykliniais autobusais tvarka

MI informacija

Norime informuoti, kad nuo rugsėjo įsigaliojo nauja mokinių vežimo mokykliniais autobusais tvarka. Iki šiol mokinių vežimą geltonaisiais autobusais reglamentuojančio dokumento nebuvo, nes bendrus saugaus mokinių vežimo principus mokykliniu autobusu šiek tiek reglamentavo tik Kelių eismo taisyklės (KET).

Rugsėjo 1-ąją įsigaliojusiame apraše nustatyta, kaip sudaryti saugų ir patogų maršrutą, numatyti saugias sustojimo vietas, kad vaikams nereikėtų pereiti kelio. Apraše numatyta už ką konkrečiai atsakingas mokyklos savininkas, vadovas, mokyklinio autobuso vairuotojas. Kiekviena savivaldybė turėjo savo praktiką, bet vienoda vežiojimo tvarka iki tol nebuvo nustatyta ir įteisinta. Apraše nauja tai, kad ikimokyklinukus ir negalią turinčius mokinius, negalinčius savarankiškai vaikščioti, visą kelią nuo mokyklos iki autobuso, taip pat nuo autobuso iki mokyklos ir iš jos turi lydėti suaugęs asmuo. Apraše išdėstytos aiškios nuostatos, kaip turi būti sudaromi maršrutai, vežamų mokinių sąrašai, įrengiamos mokyklinių autobusų sustojimo vietos. Nustatyta, kad apie tai turi būti skelbiama mokyklose, o kelionių maršrutus ir tvarkaraščius turi turėti mokiniai ir jų tėvai. Nustatyta, kad mokyklinio autobuso sustojimo vietos parenkamos ten, kur yra nuolatinės maršrutinių autobusų stotelės, kelio neužstoja kliūtys, yra geras matomumas. Į mokyklą atvežtus mokinius rekomenduojama išleisti taip, kad jiems nereikėtų pereiti kelio. Nepatartina sudaryti maršrutų, kurių trukmė į vieną pusę yra ilgesnė kaip valanda. Mokiniai turi būti instruktuoti, kaip elgtis, jeigu autobusas vėluoja ar neatvažiuoja. Jeigu mokiniai nuolat vėluoja į mokyklinį autobusą, vairuotojas turi apie tai pranešti už organizuotą mokinių vežimą mokykloje atsakingam asmeniui.  Jei atsitinka avarija ar koks kitas nenumatytas įvykis, mokinių negalima palikti vienų, be priežiūros.

Atkreipiame dėmesį, ką mokinius vežančių mokyklinių autobusų vairuotojai ar kitas vaikus lydintis suaugęs asmuo (ne jaunesnis kaip 21 metų) privalo griežtai vykdyti KET XXV skyriaus „Keleivių vežimas“ reikalavimus: saugos diržų naudojimo užtikrinimas; vaikų skaičius autobuse pagal sėdimas vietas; saugus vaikų įlipimo (išlipimo) į (iš) transporto priemonę (-ės) užtikrinimas; vaikų įlaipinimas ir išlaipinimas stotelėse; jaunesnių kaip 10 metų vaikų palydėjimas į kitą kelio pusę; ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais vilkėjimas būnant kelyje ir t. t.

Mokinių vežimo mokykliniu autobusu tvarkos apraše taip pat nurodoma, kad vairuotojai ir mokinius lydintis asmuo turi prižiūrėti, kad mokiniai saugiai įliptų į transporto priemonę ir išliptų iš jos, naudotųsi įrengtomis prisegimo sistemomis, išlipantiems mokiniams priminti, kad į kitą kelio (gatvės) pusę jie eitų tik nuvažiavus autobusui ir tik pėsčiųjų perėjoje, o jei jos nėra, stačiu kampu, įsitikinę, kad arti nėra važiuojančių transporto priemonių bei užtikrinti, kad mokyklinio autobuso salone vežant mokinius nebūtų vežama jokių krovinių, aštrių ar sunkių daiktų, kurie sukeltų pavojų staigiai stabdant ar eismo įvykio metu, bei, kad nebūtų vežami pašaliniai asmenys arba daugiau mokinių, negu mokykliniame autobuse yra sėdimų vietų.

Raginame visus eismo dalyvius būti pagarbius, dėmesingus, dalyvaujant eisme rūpintis ne tik savo, bet ir kitų sveikata ir gyvybe. Vienas neatsargus žingsnis ar neapgalvotas poelgis gali sukelti tragiškų pasekmių. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje