Skip to content

Kam pūdyti, jei galima praturtinti kasdienį savo šeimos racioną

Šie metai labai derlingi obuoliais. Visus suvartoti tiesiog nerealu. Palikti pūti po obelimi gali tik visiškai neatsakingas sodininkas. „Ką daryti? Gal žinote, kaip su sulčių spaudimu? Ar užsiima kas nors tuo? O ar apsimoka? “ – redakcijoje teiravosi skaitytojai. Jų prašymu, aplankėme du obuolių sulčių spaudimo paslaugas teikiančius punktus Grikiapelėje ir Kazokinėje.

Grikiapelėje

„Ką užauginome, tą ir skanaukime! Jūs atvežate obuolius ir mes čia pat pagaminame aromatingas ir natūralaus skaidrumo sultis. Jokių papildomų priedų bei konservantų, nei cukraus, nei vandens. Svarbiausia – kokybiška ir švari žaliava (obuoliai), be puvinio. Sultis spaudžiame dviem būdais. Vienas iš jų – šaltasis. Kai iš jūsų turimų atvežtų obuolių išspaudžiamos sultys tiesiai į jūsų atsivežtą tarą. Greita, paprasta ir patogu. Tokias sultis galima naudoti įvairiai: burokėliams raugti, naminiam vynui gaminti, arba užkaitinti ir uždaryti sultis namų sąlygomis.

Antras būdas – pasterizuotos sultys. Čia jau kita tvarka, nes tai yra daug ilgiau trinkantis procesas. Atvežate obuolius, paliekate juos, o mes tvarkingai išsunkiame presu sultis, tada jas kaitiname iki 75–85 C laipsnių karščio ir tiesiai išpilstome į 5 l specialius vakuuminius maišelius su integruotu čiaupu. Maišelis su integruotu čiaupu dėžutėje – praktiška pakuotė pritaikyta pasterizuotų sulčių laikymui, puiki alternatyva tradiciniam stiklainiui. Dėžutė užtikrina patogų ir teisingą pakuotės naudojimą, apsaugo maišelį nuo mechaninių pažeidimų ir graužikų. Atidarius pakuotę ir pradėjus gerti sultis, čiaupas neleidžia orui iš aplinkos patekti į maišelio vidų ir dėl to nevyksta rūgimo procesas. Tokias sultis galima naudoti iki 3 mėn. nuo atidarymo, tačiau reikia nepamiršti retkarčiais jas pajudinti. Pati pakuotė neužima daug vietos nei namie, nei transportuojant automobilyje. Patogu įsipilti sulčių ir vaikams.

Užsakovas paruoštas sultis turi pasiimti per parą. Mes jį apie tai informuojame telefonu“, – sako Deimantas Čeberakas.

Tiesa, Deimantas patikslino, kad jų punktas yra ne Grikiapelėje, kaip kad visi įpratę vadinti, o šalia Grikelpelės prisišliejusiame Pelenių kaime. Deimantas čia pat gyvena ir čia pat dirba, todėl sulčių išdavimas ar obuolių priėmimas vykdomas bet kuriuo metu. Tai daro bet kuris šeimos narys.

Pasak Deimanto, sultis iš obuolių spausti planuojama iki spalio pabaigos. Šaltuoju būdu spaudžiant registracija nebūtina, galima vykti bet kada, o štai dėl pasterizuotų sulčių spaudimo reikia derinti iš anksto su Deimantu tel. 8 611 56916.

Turbūt svarbu žinoti, kad iš maišo šviežių obuolių gaunama apie 20 litrų sulčių., t. y.  4  vnt. 5 litrų pakuočių. Vienos pakuotės kaina  – 2,5 Eur.

Kitame laikraščio numeryje skaitykite apie Kazokinėje spaudžiamų sulčių punkto naujoves, darbo laiką ir kontaktus bei apie obuolių sulčių – sveiko gyvenimo būdo simbolio naudą.

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje