Skip to content

Kalnų dviračiais rungtyniavo orientacininkai

Pirmosios viešos orientavimosi sporto varžybos įvyko 1897 m. Spalio 31 d. Norvegijoje. Praėjus daugiau nei šimtui metų, išsivystė daug šios sporto šakos rūšių: orientavimasis kanojomis, automobiliais, slidėmis, bėgte, radiopelengacija, kalnų dviračiais.

Ignalinoje šią sporto šaką populiarina šešioliktus metu veikiantis orientavimosi sporto klubas ,,Būdakalnis“, rugsėjo 24–25 d. ėmęsis mūsų apylinkėse vykdyti Lietuvos orientavimosi sporto kalnų dviračiais čemionatą, skirtą Ignalinos jubiliejui. Organizaciniais rūpesčiais su varžybų direktoriumi bei trasų planuotoju Remigijumi Arlausku bei vyriausiąja teisėja Ramune Arlauskiene dalijosi Ignalinos savivaldybė bei  kultūros ir sporto centro darbuotojai. Sutelkus visų pagalbininkų pajėgas bei pasinaudojus palankia infrastruktūra, čempionato dalyviams buvo sudarytos palankios varžybų sąlygos, o pirmąjį varžybų vakarą visi buvo susitikę viešbutyje-restorane ,,Žuvėdra“, kad neformalioje aplinkoje atvirame ir vietos gyventojams vakare kartu pasivaišintų ,,Būdakalnio“ 16-osioms veiklos metinėms keptu pyragu, kartu pažiūrėtų kalnų dviračių orientavimosi varžybas populiarinantį filmą.

Bet pradėti reikėtų nuo čempionato pradžios. Po atidarymo mažojoje estradoje, kuriame dalyvavo ir Lietuvos orientavimosi sporto federacijos prezidentas Donatas Kazlauskas bei Ignalinos rajono mero pavaduotojas Gintautas Kindurys, skambant Lietuvos himnui, buvo pakelta Lietuvos valstybės vėliava. Šią garbingą pareigą atliko 2015 m. Lietuvos orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionai Ramunė Arlauskienė (Ignalinos ,,Būdakalnis“) ir Jonas Maišelis (Vilniaus ,,Perkūnas“). Po sveikinimų ir sėkmės linkėjimų varžybų dalyviai vienas po kito leidosi į sprinto trasą.

Tądien moterų grupėje čempione tapo Algirda Zaliauskaitė (Vilniaus „Perkūnas“/Vilniaus m. sporto centras), kuri per 27 min. 8 sek. įveikė 6 km trasą su 27 kontroliniais punktais. Jai 18 sek. nusileido antrosios vietos laimėtoja  Gabrielė Andrašiūnienė (Šiaulių „Sakas“), o Karolina Mickevičiūtė Juodišienė (Vilniaus „Fortūna“) liko trečioji. Vyrų grupėje stipriausias vėl buvo Lietuvos rinktinės lyderis Jonas Maišelis (Vilniaus „Perkūnas“/Vilniaus m. sporto centras), kuris 9,7 km trasą su 29 punktais įveikė per 30 min. 28 sek. Antrosios vietos laimėtojas Regimantas Kavaliauskas (Telšių „Telšiai“), atsiliko 8 sek., o trečiosios – Šarūnas Dmukauskas (Ignalinos „Būdakalnis“), pralaimėjęs 21 sek.

Kitą dieną čempionato dalyviams teko įveikti ilgąją trasą, kurios startas ir finišas vyko Ignalinos žiemos sporto centre. Šįkart moterų elito trasoje, kurios ilgis buvo 30,4 km su 26 kontroliniais punktais, nugalėtoja tapo pirmosios dienos prizininkė Karolina Mickevičiūtė Juodišienė, kuriai trasai įveikti prireikė 1 val. 55 min. 39 sek. Algirda Zaliauskaitė šįkart liko antroji, nusileidusi 34 sek., o trečiąją vietą iškovojo   Asta Šimkonienė (Kauno „Medeina“), atsilikusi nuo čempionės 4 min. 33 sek. Vyrų grupėje prizinių vietų laimėtojai išliko tie patys, kaip ir sprinto rungtyje, tik pasikeitė pozicijos: nugalėtoju tapo Šarūnas Dmukauskas, 39,1 km su 30 kontrolinių punktų įveikęs per 1 val. 57 min. 12 sek. Antrosios vietos laimėtojas Jonas Maišelis atsiliko 3 min. 21 sek. Trečiąją vietą iškovojo Regimantas Kavaliauskas, atsilikęs nuo nugalėtojo 7 min. 4 sek.

Kodėl šias porą dienų vertėjo skirti čempionato stebėjimui? Prisipažinsiu, ne itin daug žinių apie šią sporto šaką iki tol turėjau, tad buvo labai įdomu stebėti teisėjų darbą, šifruotis protokolų užrašus, kuriuos geranoriškai paaiškino Ignalinos kultūros ir sporto centro sporto skyriaus vedėjas Jonas Paslauskas. Vertėjo pasisukioti tarp varžybų dalyvių, kad pajusčiau jų nuotaiką ir išgirsčiau smagius profesinius pokštus. Na ir (lai nesijuokia šios sporto šakos žinovai) malonu, kad vieną dieną pasisukiojus kaip naujokei, kitą dieną jau sulauki draugiškų šypsenų ir atpažįsti čempionato dalyvius. Panašu, kad šio sporto entuziastams dviratis yra ne tik varžymosi tarpusavyje priemonė, bet ir bendravimo būdas.

Autorės nuotr.

Reklama: dviračiai

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje