Skip to content

Lietuviško derliaus ypatumai didžiasaliečių rudens mugėje

Koks nuostabus ruduo už lango šypsos, spalvotais lapais vilioja, gaiviu oru svaigina, geru derlium džiugina… Per visą rajoną nuplasnojo rudens derliaus – visų metų triūso – mugės. Kas ką per metus užaugino, subrandino, sukūrė ir pagamino – su džiaugsmu pristatė kaimynams ir bičiuliams. Penktadienio popietę ryčiausiame rajono kampelyje – Didžiasalio krašte – šurmuliavo pirmoji rudens mugė „Lietuviško derliaus ypatumai“, į kurią miestelėnus sukvietė seniūnas Antanas Pauliukėnas su kultūros puoselėtojomis Jūrate Cibulskiene ir Valentina Sinkevič bei visu būriu bičiuliškų talkininkų.

Kaip įprasta, tądien visi susirinko „Ryto“ gimnazijos stadione. Čia mirgėjo miestelio įstaigų (seniūnijos, gimnazijos, vaikų darželio, vaikų globos namų, Didžiasalio komunalininkų, Dysnos bendruomenės ir Birvėtos tvenkinių, Didžiasalio bendruomenės,Carito atstovų, svečių iš Mielagėnų, Zarasų bei Tverečiaus) įrengti kiemeliai – vienas už kitą margesni, įmantresni, gražesni ir vaišingesni. Jų buvo net dešimt.

Smagia muzika, mugės šeimininkės (Valentinos Sinkevič) ir seniūno sveikinimo žodžiais prasidėjo tradicinė rudens mugė. A. Pauliukėnas visiems dėkojo už geranoriškumą, idėjas ir darbštumą rengiantis šventei. Palinkėjęs gražių akimirkų, seniūnas griežtai paprašė visus sulaukti jo baigiamojo žodžio šventės pabaigoje.

Tai įsismarkavo, tai įsisiūbavo ir įsiūžė didžiasaliečiai… Muzikiniai pasirodymai (Didžiasalio darželinukų, gimnazistų, globos namų auklėtinių) ir pasakorių istorijos keitė vieni kitus, o iš visų pusių sklindantys gardumynų iš lietuviško derliaus kvapai svaiginte svaigino.

Taigi, atskleisti visi lietuviško derliaus ypatumai. Kiemelių šeimininkės ir šeimininkai privirė puodus riebių košių, katilus žuvienės, prikepė rietuves pyragų, siūlė atsigaivinti visokiausių žolelių arbatomis. Stalai linko nuo vaisių, daržovių, gintarinio medaus svorio, suvenyrų. Visko galėjai paragauti, nusipirkti. Eilė rikiavosi prie besitaškančių „Birvėtos tvenkinių“ karpių.

Mugės dalyviai dalyvavo loterijoje, kurioje gausaus būrio rėmėjų dėka visi bilietai buvo laimingi, o ir prizai buvo visai neprasti. Kam gėlių, kam kiaušinių…

Sukis kaip nori, bet kur rezultatų aptarimas, t.y. derliaus įvertinimas, ten ir valdžia. Visiems rūpi, kaip gi sekėsi ir kiek „turtų“ žiemai prikaupė didžiasaliečiai. Tradiciškai mugėje viešėjo rajono savivaldybės atstovai: vicemeras Gintautas Kindurys ir specialistė Rasa Juodagalvienė, tarybos narė, UAB „Birvėtos tvenkiniai“ vadovė Edita Brukštuvienė. Šįkart svečių gretas papildė ir politikai Vytautas Rastenis bei Lina Kujalytė. Visi jie siuntė gražiausius linkėjimus didžiasaliečiams. Vicemeras G. Kindurys įteikė padėkos raštus šviesos nešėjai Valentinai Sinkevič bei jos vadovaujamam kolektyvui „Vėtrungė“.

Šventei įsisukus visu smarkumu, scenoje pasirodė ir svečiai. Jūratė Cibulskienė labai džiaugėsi pirmą kartą Didžiasalyje viešėjusiais Zarasų meno mylėtojų kolektyvo „Romantika“ bei Mielagėnų saviveiklininkų. Ir vieni, ir kiti sveteliai širdis glostė skambiomis dainomis, stebino įmantriais kiemeliais.

Išties norisi padėkoti visų dalyvių vardu didžiasaliečiams už nepaprastą popietę ir vaišes. Juk kiekvienam patiekalui pagaminti įdėta tikrai daug darbo, laiko, pastangų, žinių, taip pat lėšų ir meilės.

Pasidalinti savo pagamintu maistu – tai lyg įteikti dovaną, sunku to nemėgti. Valgio gaminimas – kūrybos, relaksacijos ir meilės veiksmas, žmogaus tobulėjimo procesas.

Norite – tikėkite, norite – ne, bet maistas tiesiogiai siejamas su žmogaus intelektu. Prieš 200 tūkst. metų žmogus uždegė pirmąjį laužą ir ant jo pagamino valgio. Tai, kad žmogus yra vienintelis iš primatų, valgantis ne žalią, o termiškai apdorotą maistą, rodo, jog mūsų organizmai per evoliuciją prie to prisitaikė. Apdoroto maisto virškinimui sunaudojama mažiau energijos, todėl daugiau jos lieka smegenų veiklai. Štai taip kartu su kulinarijos meno atsiradimu pradėjo vystytis ir žmogaus protas. Žinoma, maisto gaminimas susijęs ir su socialiniu bei kultūriniu žmogaus gyvenimu. Tokie, štai, mielieji, Lietuviško derliaus ypatumai Didžiasalyje: per maistą – į protą.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje