Skip to content

Sukčiai iš rajono gyventojos išviliojo 1050 eurų

MI informacija

Spalio 7 d., apie 14 val., gyventoja pranešė, kad į mobiliojo ryšio telefoną paskambinęs asmuo prisistatė rajono policijos komisariato pareigūnu ir pranešė, kad iš pranešėjos elektroninės banko sąskaitos pavogti pinigai. Siekiant nutraukti neteisėtus veiksmus, būtina padiktuoti elektroninės bankininkystės kodus. Moterį „telefoniniai sukčiai“ įtikino ir jie apgaulės būdu išviliojo 1050 eurų.

Nuo 2016 m. įsigalioja griežtesni saugumo reikalavimai elektroniniams mokėjimams. „Swedbank“ kodų kortelių naudotojai kai kuriuos veiksmus interneto banke ir išmaniojoje programėlėje turi papildomai patvirtinti saugumo kodu, gautu trumpąja žinute, tačiau tai nesutrukdė sukčiams išvilioti pinigus. Pranešėja sulaukė ir trumposios žinutės telefone su patvirtinimo kodu ir jį padiktavo vyrui, apsimetusiam pareigūnu.

Šiuo metu pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 182 str. dėl sukčiavimo.

Policija įspėja gyventojus saugotis apgavikų, kadangi minėtas atvejis tik įrodo, kad nusikaltėliai visais įmanomais būdais ir pasinaudodami įvairiais specialių tarnybų darbuotojais bando iš patiklių asmenų išvilioti materialines vertybes. Nusikaltėlių aukomis tampa įvairaus amžiaus asmenys, kuriuos psichologiškai paveikus iš jų išviliojama nuo kelių iki keliolikos tūkstančių eurų.

Jau ne kartą skelbėme, kad „telefoniniai sukčiai“ asmenis bando apgauti pranešdami apie įvykusius eismo įvykius ir juose nukentėjusius vaikus, ir visais atvejais yra reikalaujama pinigų. Aukų bijojimas kreiptis į teisėsaugos institucijas, apsijuokti prieš kaimynus, draugus, giminaičius priverčia patikėti skambinusiuoju. Apie apgaulę dažniausiai sužinoma tik tada, kai nusikalstama veika jau yra padaryta ir išvilioti pinigai.

Atkreiptinas dėmesys, kad sukčiavimo atvejų pasitaiko ir tuomet, kai sukčiai pasinaudoja prekybos centrų organizuojamomis akcijomis, jų gimtadieniais ar atidarymais. Trumposios SMS žinutės apie laimėtus mobiliuosius telefonus, piniginius prizus ar netgi prabangias keliones daugelio jau nebestebina, tačiau pasitaiko ir džiūgaujančių. Tuomet laimėtojų prašoma ar nurodoma:

paskambinti nurodytu numeriu;

į nurodytą sąskaitą pervesti pinigų sumą;

papildyti mobiliojo ryšio telefono sąskaitą ar padiktuoti papildymo kortelių kodus.

Gavę tokio pobūdžio pranešimą:

neskubėkite džiaugtis ,,laimėjimu”;

loterijos, akcijos ar žaidimo organizatorius niekada nereikalauja perduoti pinigų per tarpininkus arba juos pervesti į bankines sąskaitas;

loterijos, akcijos ar žaidimo organizatorius niekada nereikalauja padiktuoti papildymo kortelių kodų;

pirmiausia susisiekite su jūsų mobiliojo ryšio operatoriumi ir patikrinkite, ar tikrai vyksta loterija, akcija ar žaidimas, kuriame jūs ,,laimėjote“;

niekada iš laimėtojo nereikalaujama susimokėti pridėtinės vertės mokesčio ar kito mokesčio iš anksto;

jeigu jūs tikrai laimėjote, apie prizo atsiėmimo sąlygas ir mokesčius sužinosite nuvykę pas loterijos, akcijos ar žaidimo organizatorius.

Dar kartą norime perspėti rajono gyventojus, kaip reikia elgtis, norint išvengti telefoninių sukčių:

1. Įvykus eismo įvykiui ar padarius nusikaltimą, policija niekada nesprendžia iškilusių piniginių problemų tarp nukentėjusiojo ar pažeidėjo (įtariamojo).

2. Neskubėkite vykdyti skambinusiojo prašymų. Patys paskambinkite giminaičiui ar artimajam, patekusiam į tariamą bėdą, ir įsitikinkite, ar tikrai jam reikalinga Jūsų pagalba.

Jeigu tikrai Jūsų artimą ištiko nelaimė, susiskambinkite arba susitikite su juo. Jeigu Jūsų giminaitis kelionėje, neskubėkite skambinti į ambasadą nurodytu telefono numeriu, pasitikrinkite, ar šis numeris teisingas.

3. Neperduokite pinigų per tarpininkus.

4. Neperveskite pinigų į nurodytas banko sąskaitas.

5. Neįsileiskite nepažįstamų žmonių į namus.

6. Reikalaukite, kad atvykę pareigūnai parodytų tarnybinį pažymėjimą.

7. Neatidarykite durų nepažįstamiems žmonėms, kurie prisistato įvairių tarnybų darbuotojais, agentais ar kitais specialistais, kol nepatikrinote jų dokumentų ir neįsitikinote, kas iš tiesų Jus aplankė.

Jeigu kyla nors mažiausias įtarimas, kad skambina sukčius, nedelsdami skambinkite į policiją trumpuoju Bendruoju pagalbos telefonu 112 arba 02.

Būkite budrūs!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje