Skip to content

Ignalinos AE atidarytas 20 mln. eurų vertės laikinas branduolinių atliekų „kapinynas“

MI informacija

Penktadienį į laikinąją panaudoto branduolinio kuro (B1) saugyklą pristatytas pirmasis kuru pakrautas konteineris. Saugykla atidaryta iškilmingai, netgi perkerpant raudoną juostą, ir nutylint, kad šis projektas turėjo būti baigtas prieš septynerius metus – tada, kai buvo uždaryta Ignalinos atominė elektrinė. Ignalinos AE elektros nebegamina jau septynerius metus, tačiau joje esantis uranas vis dar yra labai pavojingas, todėl jo saugojimas inžinieriams yra tikras galvos skausmas.

Urano tabletės atominėje elektrinėje yra patalpintos į vamzdelius, pagamintos iš cirkonio. Branduolinės reakcijos metu urano tabletė įkaisdavo net iki 2100 laipsnių temperatūros. Kuro rinklė, kurioje yra daug cirkonio vamzdelių su urano tabletėmis, yra maždaug 7 m ilgio. Dabar tokios kuro rinklės yra saugomos specialiuose baseinuose, esančiuose abiejuose AE branduoliniuose reaktoriuose. Rinklės jau pradėtos krauti į specialius konteinerius, kurių vienas sveria 120 tonų, ir pradėtos vežti į laikinąją saugyklą. Ji nėra labai didelė, tačiau teritorija, kurioje ji stovi, užima 6 ha. Saugykla pramoniniu būdu bus pradėta naudoti 2017 m. spalį – dabar saugykla testuojama. „Iš pradžių būna karštieji bandymai – matuojamas radioaktyvumas. Toliau bus matuojamas konteinerio užkrovimo laikas. Sauga bus, aišku, svarbiausia, bet pačios operacijos bus greitesnės“, –sako Ignalinos AE direktorius Darius Janulevičius.

Į konteinerį rinklės turės būti pakraunamos ir į saugyklą nuvežamos per 18 dienų. Vienu metu bus kraunami du konteineriai – po vieną pirmajame ir antrajame blokuose. Panaudotas branduolinis kuras žmogaus sveikatai yra ypač pavojingas, taip pat kenksmingas ir aplinkai. Todėl pirmiausia kiekviena rinklė su uranu yra vėsinama. Branduolinės reakcijos metu rinklė tampa tokia radioaktyvi ir, ištraukus ją ir panardinus į vandenį, aplink save ji skleidžia šviesiai žydrą spinduliavimą. Po penkerių metų baseine rinklės jau gali būti perkeliamos į konteinerius. Jie yra cilindro formos, į dangų stiebiasi kaip dviejų aukštų namas, skersmuo – 2,6 m. Kiekvienas tuščias konteineris sveria 90 tonų. Nors iš pažiūros jis atrodo itin paprastas, tačiau tai yra sudėtingas inžinerinis statinys, mat priešingu atveju galėtų kilti grandininė branduolinė reakcija.

Penktadienį į saugyklą B1 nukeliavo pirmasis konteineris su branduoliniu kuru. Į naują saugyklą tilps 190 konteinerių, kurių kiekviename – po 91 kuro rinklę. Kuras į konteinerius bus pakraunamas pirmajame ir antrajame uždarytos elektrinės blokuose: paruoštas konteineris bus panardinamas į baseiną, kuro perkrovimas vyks po vandeniu. Kuro rinklėmis pakrautas konteineris bus transportuojamas į laikinąją saugyklą. Tikimasi, kad visos rinklės iš reaktorių baseinų bus pakrautos ir į saugyklą atvežtos per penkerius metus. Tuo metu, kai Ignalinos AE dar veikė, kuro rinklės reaktoriuje būdavo naudojamos maždaug penkerius metus, vėliau talpinamos į specialų baseiną. Rinklė jame turi vėsti mažiausiai penkerius metus ir tik tada gali būti perkeliama į specialius konteinerius ir vežama į laikinąją kuro saugyklą. Ignalinos AE turi sukaupusi 22 tūkst. kuro rinklių. Panaudotoms rinklėms saugoti senoji saugykla buvo pastatyta 1999 m., ji yra visiškai užpildyta. Dėl to Ignalinos AE prireikė naujos laikinos saugyklos, kurioje kuras galės būti saugomas apie 50 metų. Kur jis bus laidojamas praėjus šiam laikotarpiui, nėra aišku. „Apie 2030 m. visos šalys yra įpareigotos rasti sprendimą, kur laidoti atliekas. Jos turėtų būti saugomos žemės gelmėse, ne mažiau nei 50 m gylyje“, – sakė D. Janulevičius.

Kol kas žemėje branduolinių atliekų nesaugo nė viena valstybė, tačiau bandymus atlieka Suomija ir Švedija. Šiuo metu Ignalinos atominėje elektrinėje dirba per 2 tūkst. žmonių. Kai bus baigti saugyklų projektai, darbuotojų skaičius sumažės – dalis tiesiog išeis į pensiją, kiti bus perkvalifikuoti. Kiek žmonių liks dirbti IAE, D. Janulevičius atskleisti nenorėjo. Visas kuro rinkles pervežus į saugyklą, branduolinių reaktorių pastatų žmonės nebeprižiūrės: „Prasidės darbai tam tikrose vietose. Demontavimas vyksta jau ir dabar, bet jis bus pradėtas ir kituose pastatuose, kur yra didesnis užterštumas.“ Nors sutartis su „Nukem Technologies/GNS“ buvo pasirašyta dar 2005 m. sausį, B1 statybos dėl nuolatinių rangovo ginčų su Lietuva baigiamos tik dabar. 

 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje