Skip to content

Bus teisiamas vietnamiečių gabenimą į Lietuvą organizavęs čečėnas

MI informacija

Panevėžio apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas ir į teismą nagrinėti perduota baudžiamoji byla, kurioje 31 metų Rusijos pilietis U. T. kaltinamas organizavęs neteisėtą žmonių gabenimą per Lietuvos valstybės sieną, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra. Įtariama, kad jis galimai organizavo nelegalią aštuonių Vietnamo piliečių kelionę iš Baltarusijos per Lietuvą į Vakarų Europą.

Ankstų 2014 m. sausio rytą Ignalinos r. patruliuojantys Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos rinktinės pareigūnai pastebėjo sniege išmintą takelį, vedantį iš Baltarusijos į Lietuvos teritoriją. Pasitelkę tarnybinius šunis, pasieniečiai už puskilometrio nuo valstybės sienos miške surado besislepiančius sienos pažeidėjus. Paaiškėjo, kad tai aštuoni 22–37 m. Vietnamo piliečiai bei 46 m. čečėnų tautybės Rusijos pilietis R. A., gyvenantis Lenkijoje.

Pastarasis VSAT pareigūnams prisipažino, kad į nelegalų užsieniečių gabenimą per Lietuvą įsitraukęs, nes norėjęs užsidirbti pinigų. Jo pažįstamas tautietis U. T., taip pat gyvenantis Lenkijoje, pasiūlęs pervesti grupę nelegalių migrantų per Baltarusijos ir Lietuvos sieną, už kiekvieną asmenį pažadėjęs sumokėti po 1 tūkst. JAV dolerių. Vėliau ši užsieniečių grupė turėjo būti slapta išvežta į Lenkiją.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko VSAT Ignalinos rinktinės pareigūnai, o jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroras Robertas Diksa.

Pasak prokuroro R. Diksos, atliekant tyrimą dėl neteisėto žmonių gabenimo per Lietuvos valstybės sieną, iš pradžių niekaip nepavyko rasti ir apklausti šio nusikaltimo organizavimu įtariamo U. T. Todėl ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu 2014 m. rugsėjį buvo išskirtas į atskirą, paskelbta įtariamojo paieška, išduotas Europos arešto orderis.

„Bendradarbiaujant su Lenkijos ir Vokietijos teisėsaugos pareigūnais buvo gauta informacijos, kad U. T. 2015 m. liepą Vokietijoje buvo nuteistas 4 metų laisvės atėmimo bausme dėl versliško – 11 epizodų – nelegalaus užsieniečių įvežimo į šalį“, – sakė prokuroras R. Diksa. Vėliau pagal Europos arešto orderį U. T. perduotas Lietuvai. Ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu buvo tęsiamas. Šią savaitę prokurorui surašius kaltinamąjį aktą, byla perduota nagrinėti į Panevėžio apygardos teismą.

Antrasis šios bylos įtariamasis R. A. 2015 m. sausio 12-ąją Panevėžio apygardos teismo nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl neteisėto užsieniečių gabenimo per Lietuvos valstybės sieną organizuotoje grupėje ir nuteistas 1 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Baudžiamasis kodeksas už neteisėto žmonių gabenimo per Lietuvos valstybės sieną organizavimą numato laisvės atėmimą nuo 4 iki 10 metų.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje