Skip to content

Kada būtina kreiptis į notarą?

MI informacija

Tvarkydami turtinius ar palikimo reikalus dažnai žmonės nežino, kada būtina kreiptis į notarą, o kada – ne. Lietuvoje jau beveik prieš ketvirtį amžiaus įgyvendinta lotyniškojo notariato sistema, numatanti, kad valstybė daugumą civilinių santykių perduoda prižiūrėti ir tvirtinti notarams. Kaip ir daugelyje Europos Sąjungos valstybių, žmonės privalo sandorius atlikti pas notarus, kurie nėra valstybės pareigūnai, tačiau yra valstybės įgalioti sandorius tvirtinti.

„Atvejų, kai vizitas pas notarą – būtinas, daugėja, nes valstybė sistemingai ir nuosekliai plečia notarų funkcijas, tuo pačiu stiprindama ir neteisėtų finansinių veiksmų prevenciją“, – pasakoja Lietuvos notarų rūmų prezidentas, Klaipėdos notaras Marius Stračkaitis.

Tarkime,  tėvai,  norėdami padėti įsigyti pirmąjį būstą savo vaikams, gali dovanoti šiems pinigų arba gali nupirkti būstą ir tuomet dovanoti. Dovanojant pinigus, jei tai nebus daugiau nei 14,5 tūkst. eurų, į notarą kreiptis nebūtina, bet jei suma didesnė – privaloma įforminti dovanojimo sutartį pas notarą. Jei dovanojamas nekilnojamasis turtas, arba jis mainomas – notaro patvirtinimas reikalingas visada. Jei brangesnis kilnojamasis turtas, tarkime automobilis, mainomas į kitą automobilį –  notaro biurą galima ir aplenkti, bet jei norima didesnį butą išmainyti į mažesnį su priemoka arba atvirkščiai – dokumentus būtina tvirtinti pas notarą.

Notarai atlieka dešimtis veiksmų, kurie tiesiogiai susiję su kasdieniu žmonių gyvenimu užtikrindami teisėtumą civiliniuose santykiuose. Nekilnojamojo turto perleidimas, įgaliojimų tvirtinimas, vedybų sutarčių sudarymas, išlaikymo iki gyvos galvos sutarčių sudarymas – tai kasdieniški, tačiau svarbūs reikalai, ir notarų vaidmuo čia esminis, kad būtų laikomasi visų įstatymų nuostatų bei būtų teisingai atsižvelgiama į žmonių pareikštą valią.

Jei tėvai arba artimieji nori palikti savo turtą giminaičiams testamentu, teisingiausia kreiptis į notarą. Notaro patvirtinamas oficialusis testamentas garantuoja, kad po asmens mirties bus įgyvendinta jo valia įpėdinių atžvilgiu. Galimas ir asmeninis testamentas, tačiau jei testatorius gyvas būdamas jo neperdavė saugoti notarui, po asmens mirties per metus privaloma tokio tipo testamentą patvirtinti teisme. Paveldėjimo bylas notarai veda nepriklausomai nuo to, ar paveldima pagal testamentą, ar pagal įstatymą. Svarbu prisiminti, kad mirus asmeniui, įpėdiniai privalo į notarą dėl palikimo kreiptis per tris mėnesius.

M. Stračkaitis pabrėžia, kad per pastaruosius metus atsirado daugiau atvejų, kai būtina apsilankyti pas notarą. Notaras išduoda vykdomąjį įrašą pagal notariškai patvirtintas sutartis. Turėdamas vykdomąjį įrašą, asmuo, išvengdamas teismo, tiesiogiai kreipiasi į antstolį, kuris užtikrina, kad sutarties įsipareigojimai būtų vykdomi. Notarai tvirtina dokumentus žyma Apostille, tarpininkauja ginčuose – atlieka mediacijos funkciją. Taip Lietuvoje neteisėto praturtėjimo prevencijos sumetimais privalomai notariškai tvirtinami vekseliai, kurių vertė didesnė nei 3 tūkstančiai eurų, paskolos grynaisiais, kurių suma viršija 3 tūkst. eurų, bei uždarųjų akcinių bendrovių akcijų pirkimo-pardavimo sutartys, kai parduodama 25 proc. ar daugiau uždarosios akcinės bendrovės akcijų arba akcijų pardavimo kaina yra didesnė nei 14,5 tūkst. eurų.

Komentaras

Juozas Bernatonis, teisingumo ministras

Visada prieš sudarant svarbią sutartį, verta pasitarti su notaru. Šis tikrai nurodys, ar notaro patvirtinimai reikalingi, ar ne, kada ir kodėl geriau savo turtą papildomai teisiškai apdrausti. Notarai nurodys, kokius dokumentus reikia turėti tvirtinant vieną ar kitą sutartį, kokius patogiau saugoti pas notarą.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje