Skip to content

Didžiasalyje pradėjo dirbti pirmieji ugniagesiai savanoriai

Nuo šių metų sausio pradžios įsigaliojo Priešgaisrinės saugos įstatymo pataisos, įteisinančios savanorišką ugniagesių veiklą. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas parengė savanorių ugniagesių priėmimo, fizinio parengimo, apmokėjimo, sveikatos patikrinimo aprašus. Visą su savanoriais ugniagesiais susijusią veiklą pavesta vykdyti savivaldybių priešgaisrinėms tarnyboms. Ignalinos rajone pirmieji savanoriai ugniagesiai darbą pradeda Didžiasalyje.

Lapkričio 10 d. rajono priešgaisrinės tarnybos vadovas Mirekas Polita septyniems ugniagesiams savanoriams – Petrui Macurui, Evaldui Besuspariui, Viktorui Chatkevičiui, Rimantui Jurgelėnui, Rimantui Sekonui, Antanui Vitėnui ir Jonui Grigui – įteikė pažymėjimus. Ceremonijoje dalyvavo Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Anatolijus Ostrouchas, viršininko pavaduotojas Juozas Kirka. Savanorius pasveikino ir nuotraukų albumus „Ignalina“ bei 2017 m. kalendorių dovanojo rajono savivaldybės meras Henrikas Šiaudinis. Palinkėjęs sėkmingos tarnybos, rajono vadovas visgi apgailestavo, kad Lietuvoje ugniagesių savanorių pajėgos kuriamos dėl lėšų trūkumo, o ne iš patriotiškų paskatų, kaip yra turtingose šalyse, pvz. Švedijoje, kur savanoriais mielai sutinka tapti to miestelio, kuriame yra gaisrinė, gyventojai. Jie tai laiko garbinga ir pasididžiavimo verta laisvalaikio veikla. Lietuvoje toks mąstymas dar tik formuojasi.

Renginyje dalyvavęs Didžiasalio seniūnas Antanas Pauliukėnas džiaugėsi šauniais miestelio vyrais savanoriais  ir sakė, kad šio laiko situacija, kai dirbantis ugniagesys dar turi kreiptis į seniūniją pašalpos, yra nenormali ir belieka tik tikėtis, kad  ateis diena, kai darbas užtikrins žmogui pragyvenimą.

Ignalinos rajono priešgaisrinės tarnybos struktūrą sudaro administracija ir 6 padaliniai (Dūkšto, Linkmenų, Naujojo Daugėliškio, Didžiasalio, Meikštų, Mielagėnų ugniagesių komandos), dirba 54 darbuotojai. Tarnybos vadovas M. Polita sakė, kad didžiausia problema šiuo metu – pasenę gaisriniai automobiliai, kurie dažnai genda, atsarginės dalys yra brangios ir jų sunku gauti, daug laiko tenka skirti remontui. Mero teigimu, savivaldybė pagal išgales privalės spręsti šį klausimą ir surasti lėšų automobilių atnaujinimui.

Ugniagesių savanorių komanda šiuo metu formuojama Dūkšte. Minėta, kad visi dokumentai bus baigti tvarkyti maždaug per mėnesį. Visi norintys padėti kilus gaisrui, atitinkantys sveikatos ir fizinio pasirengimo reikalavimus, gali sudaryti savanorio ugniagesio sutartį ketveriems metams.

Norintiems daugiau sužinoti apie savanorišką tarnybą yra sukurta interneto svetainė www.savanoriaiugniagesiai.com,  kurioje aprašoma visa savanorių ugniagesių veikla, skelbiama prevencinė informacija.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje