Skip to content

Kariuomenės dieną minėjome su NATO kariais

Šiemet Lietuvos kariuomenės dieną ignaliniečiai pradėjo švęsti jau nuo sekmadienio, lapkričio 20 d. Ignalinos krašto muziejuje, kariškiams neįprastoje – jaukioje, kamerinėje aplinkoje – juos pačius ir svečius sveikino Lietuvos kariuomenės krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Arturas Jasinskas ir Didžiosios Kovos apygardos 8-os rinktinės vadas pulkininkas leitenantas Renatas Spėčius. Šventę kariai ir civiliai tęsė ir šeštadienį, lapkričio 26 d., Visagine drauge su 10-ies šalių NATO kariais.

Karius ir šventės žiūrovus pasveikino Visagino miesto merė Dalia Štraupaitė, šventę organizavę kariškiai. „Turime garbę ir didelį malonumą pademonstruoti jums savo techniką, ginkluotę ir karius. Taip jau sutapo, kad tarptautinėse „Iron Sword 2016“ („Geležinio kardo“) pratybose dalyvaujantys NATO kariai taip pat šiandien yra su jumis ir pristato savo techniką bei ginkluotę. Taip pat drauge su mumis yra Lietuvos pasienio bei Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybų pareigūnai, pristatantys savo galimybes“, – sakė organizatoriai.

Susirinkusieji apžiūrėjo kovinę techniką iš dešimties sąjungininkų šalių – Vokietijos, Estijos, Latvijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lenkijos, Liuksemburgo, Rumunijos, Slovėnijos. Tačiau labiausiai tiek mažus, tiek didelius žiūrovus domino dar niekada nematyta vokiečių karinė technika ir ją valdantys kariai. Vokiečiai iš 131-ojo artilerijos bataliono atsigabeno savaeiges haubicas PzH 2000 bei raketines salvinės ugnies sistemas MARS II. Tai naujovė visiems. Besidomintiems buvo išsamiai pateikti visi techniniai sistemos duomenys. Kariškių teigimu, maksimalus šios sistemos šūvio nuotolis pagal dokumentus – nuo 70 iki 85 km. Nors bandymų Vokietijoje metu raketos smigdavo į taikinius ir už 100 km. Skirtingai nei ankstesnės MLRS modifikacijos, MARS II savybės yra pažangesnės ne tik dėl dvigubai didesnio šūvio nuotolio.

Sistema per vieną minutę gali paleisti 12 valdomų, maždaug 300 kg svorio raketų, kurios pasižymi gerokai didesniu taiklumu (nuo numatyto taikinio nenukrypsta daugiau, nei 10 m), nei įprastos tokio tipo raketos. Ir nors Rusijos propaganda nuolat giria savas sistemas, kaip neturinčias analogų pasaulyje, jos ypatingu taiklumu nepasižymi – rusiškos sistemos skirtos raketomis padengti didelį plotą, kuriame būtų naikinama karinė technika ir visa, kas gyva. Valdomos raketinės salvinės ugnies sistemos taiklumas leidžia ne tik taikliau šaudyti bei naikinti taikinius, bet ir atlikti užduotis su mažesniu pačių paleidimo įrenginių skaičiumi. Galiausiai, MLRS gali leisti ir gerokai didesnes taktines raketas ATAC MS. Pastarosios gali sunaikinti taikinius, esančius už maždaug 165 km. O naujausios šios sistemos modifikacijos šūvio nuotolis siekia ir 300 km.

Svarstoma, kad Vokietijos kariai atsigabens tiek savas savaeiges haubicas, tiek minėtąsias MARS II sistemas, kurios bus dislokuotos ir parengtos pagrindinei užduočiai – atgrasyti bet kokią valstybę nuo minčių apie karines avantiūras Lietuvoje, o jei prireiktų – ir suduoti raketų smūgį iš didelio atstumo.

Renginyje dalyvavę kariai buvo nusiteikę draugiškai ir taikiai, demonstravo ginkluotę, pasakojo apie tinkamą aprangą, supažindino su tarnybiniais šunimis, vaišino kareiviška koše, o viktorinos dalyviams dovanojo prizų.

Didžiosios Kovos apygardos 8-os rinktinės Vilniaus regioninio karo prievolės komplektavimo skyriaus Ignalinos poskyrio viršininkas vyr. srž. Egidijus Varna su savo kariais taip pat dalyvavo renginyje, kur pristatė daug naudingos informacinės medžiagos, būtinos kiekvienam civiliui ar būsimam kariui.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje