Skip to content

Tik rogutės per brangios

Nauja valdžia dar ne visai valdžia, dar net Vyriausybės nesudarė, o puolama ji jau taip įnirtingai, tarsi visos dabar esančios nesenos valdžios paliktos, o naujos sukurtos. Puolantieji šiek tiek teisūs gali jaustis, nes rinkimus laimėję „valstiečiai“ pamiršo gerą lietuvišką patarlę „Neik su velniu obuoliauti“ ir susidėjo su socialdemokratais. Bet čia irgi reikėtų palaukti, pažiūrėti, ar tie obuoliai nebus pernelyg rūgštūs.

Nors – jau kalbama, kad vienas pasikeitimas kandidatų į ministrus sąraše padarytas ne be spaudimo iš išorės. Kalbama apie Stasį Jakeliūną, kuris buvo vadinamas tvirtu kandidatu į finansų ministro postą, tačiau staiga tapo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku.

Tas staigus pasikeitimas, teigiama, paaiškinamas tų, kurie minta iš pensijų reformos, pasipiktinimu. S. Jakeliūnas žadėjo, kad jeigu jis taps finansų ministru, „Sodra“ nebemokės papildomo procento privatiems pensijų fondams, nebus jis mokamas ir iš valstybės biudžeto. Šitokio pasikėsinimo į savo pelnus pensijų fondų savininkai negalėjo pakęsti.

Pagal dabartinę plačiai reklamuojamą tvarką „Sodra“ faktiškai finansuoja privačius pensijų fondus, mokėdama jiems tam tikrą procentą, kuris, teigiama, eina būsimai žmogaus pensijai kaupti. Tiek pinigų, kiek sumokama tiems fondams, netenka dabartiniai pensininkai.

O juk kai iš jų atlyginimų buvo išlaikomi tuometiniai pensininkai, dirbantieji negalėjo patys atsidėti dalį tuometiniam draudimui mokėtų pinigų savo pensijai. Apie tai, kad valdžia dar į jų sąskaitas primokėtų – niekas net nesvajojo.

Už pinigų, pervedamų į privačius pensijų fondus, „auginimą“ pensijų fondai ima mokestį. Jeigu kaupiamos sumos neauga, o net mažėja, pensijų fondai vis tiek ima mokestį. Žodžiu, pensijų fondų uždarbis nepriklauso nuo jų darbo rezultato. Tiesa, jeigu pensijų fondai „pradirba“ žmogaus įmokas ir jos sumažėja, tai atitinkamai mažesnis tampa ir mokestis, bet tai jau, esant tokiai sistemai, neišvengiama.

Valstiečių ir žaliųjų rinkimų programoje buvo numatyta sustabdyti tokius pervedimus iš „Sodros“ ir valstybės biudžeto. O kai apie tai prašneko S. Jakeliūnas, pensijų fondų valdytojai suprato, kad pažadas gali būti ištesėtas. Jų pasipiktinimas virto laišku, nukeliavusiu į Prezidentūrą, Seimą, Vyriausybę ir kitas institucijas, taip pat adresuotu LVŽS pirmininkui Ramūnui Karbauskiui ir socialdemokratų pirmininkui Algirdui Butkevičiui.

Tarp pasirašiusiųjų laišką, kuriame išsakomas susirūpinimas būsimų pensininkų ateitimi (mano nuomone – dabartiniais bankininkų pelnais), Pensijų fondų dalyvių asociacijos pirmininkas Mindaugas Gadeikis, asociacijos „Investors Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skėrienė, Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys, Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis ir kiti iš draugų grupės…

Gal aš neteisi ir visi jie tikrai rūpinasi būsimomis pensijomis? Iš tikrųjų, aš kažkodėl manau, kad jų pensijos bus nemažos.

Mano nuomone, kaupimas būsimai pensijai, kai lėšos, kurios turėtų būti sumokėtos „Sodrai“, patenka į pensijų fondus, kai į tuos pačius fondus pervedamos „Sodros“ ir valstybės biudžeto lėšos – tai yra dabartinių pensininkų apvogimas. Mes dirbome – mūsų įmokos ėjo mūsų tėvų ir senelių pensijoms. Dabar atsirado gudručių, kurie galvoja apie savo senatvę, o tėvus būtų pasirengę rogutėmis išvežti į mišką, tik rogutės per brangiai kainuoja. Norite kaupti senatvei – mokėkite iš savo atlyginimo, o tai, kas priklauso „Sodrai“, tegul lieka joje, o ne atitenka pensijų fondams.

Ar pavyks „valstiečiams“ įgyvendinti rinkimų pažadą – susitvarkyti su pensijų fondais, kad galėtų padoriau mokėti pensininkams?

Spaudimas labai stiprus, taip pat ir iš koalicijos partnerių socialdemokratų pusės.

Ir štai kandidatu į finansų ministrus tampa buvęs Lietuvos Banko Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka. Tas pats V. Šapoka, kuris kadaise antrąją pensijų kaupimo pakopą vadino teigiamu pavyzdžiu.

S. Jakeliūnas – prieš V. Šapoką? Kieno bus viršus?

Beje: kai pas mus pensijų kaupimo reforma buvo pradėta – beveik prieš penkiolika metų, mums tą reformą įpiršęs Pasaulio bankas kaip pavyzdį šioje srityje rodė tuo metu pirmavusias Vengriją ir Lenkiją. Vengrija nuo šios kvailystės jau atsižegnojo – 2010 metais visos pensijų fonduose laikytos gyventojų sankaupos buvo grąžintos į biudžetą. Lenkija dabar svarsto, kaip iš tos nesąmonės išsikapstyti.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje